Dnes je 19.10.2024, Svátek má Michaela, zítra Vendelín

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Pracovní neschopnost zpětně

Publikováno: 27.11.09
Počet zobrazení: 1779
Autor článku: MPSV

ČSSZ: ošetřující lékaři mohou mimořádně rozhodnout zpětně o vzniku dočasné pracovní neschopnosti .


Při respiračních obtížích není potřeba z důvodu vystavení rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti (tzv. neschopenky) okamžitě navštěvovat ošetřujícího lékaře, ale pouze ho v tomto případě kontaktovat telefonicky. K ošetřujícímu lékaři je ale nutné se dostavit pro vystavení rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti po odeznění nejhorších příznaků takového onemocnění, nejpozději do 5 kalendářních dnů.

Tento postup platí pro dočasné pracovní neschopnosti vystavené po dobu platnosti mimořádných opatření vyhlášených hlavním hygienikem ČR v souvislosti s epidemií chřipkových onemocnění. Mimořádná opatření platí od 25. 11. 2009 v krajích Moravskoslezském, Zlínském a Karlovarském.

Česká správa sociálního zabezpečení v návaznosti na tato opatření umožňuje ošetřujícím lékařům v uvedených krajích rozhodovat o vzniku dočasné pracovní neschopnosti z důvodu chřipky a onemocnění s obdobnými příznaky zpětně za dobu až 5 kalendářních dnů.

Předchozí písemný souhlas okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) požadovaný pro případy zpětného uznání dočasné pracovní neschopnosti (podle § 57 odst. 3 zákona č. 187/2009 Sb., o nemocenském pojištění), nebude ČSSZ v těchto případech sdělovat ošetřujícím lékařům jednotlivě. Informaci o tomto postupu OSSZ zveřejní na svých úředních deskách a souhlas tím bude považován za udělený.

Ošetřující lékař může zároveň podle platné právní úpravy ukončit pracovní neschopnost až 3 kalendářní dny dopředu, proto při obvyklém průběhu onemocnění bude možné obdržet při jedné návštěvě u lékaře rozhodnutí o vzniku i ukončení pracovní neschopnosti současně.

Při rozhodování o dočasné pracovní neschopnosti zpětně za delší období než 5 kalendářních dnů je třeba i nadále žádat v jednotlivých případech příslušnou OSSZ o udělení předchozího písemného souhlasu.

Zdroj: MPSV

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: