Dnes je 18.10.2024, Svátek má Lukáš, zítra Michaela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Sexualita a stárnutí

Publikováno: 29.11.09
Počet zobrazení: 1808


      Autor článku: Radim Uzel

Své oprávněné místo si v poslední době vybudovala sexuální gymnastika, cviky posilující určité svalové skupiny svěračů pánve. Tyto cviky ovšem zdaleka nejsou doménou sexuality třetího věku, s přibývajícími léty však jejich užitečnost stoupá. Mezi nejvíce užitečné postupy můžeme zařadit tak zvané Kegelovo posilování svalů pánevního dna. Zejména u žen je jejich provádění ze sexuologického hlediska více než blahodárné.


Sexuologickými výzkumy bylo zjištěno, že napětí svalů, které ovládají sevření lůna a jejich ovládání může vést k výraznému zlepšení sexuálního prožitku, dokonce přispívá k ovládání dosažení orgasmu v průběhu sexuálního spojení. Optimističtí výzkumníci nás dokonce přesvědčují o tom, že ženy ovládající mechanismus sevření svalů poševního vchodu, mohou tímto způsobem dosahovat libovolného množství orgasmů za den.

Cvičení je natolik jednoduché, že je ho možno provádět v kteroukoliv hodinu denní či noční, nenarušuje ani mnohé jiné souběžně prováděné činnosti či zábavy (ruční práce, sledování televize apod.). Spočívá v rytmickém svírání tak zvaných svěračů lůna, jejich zapojení je podobné intenzivní snaze o zadržení moči. Začátek nácviku může spočívat v tak zvaném frakcionovaném močení – několikanásobném přerušení proudu moči. Takových 40 – 50 stahů rytmicky několikrát denně opakovaných napomáhá ženě k téměř kulturistickému posílení příslušných svalových skupin, což přináší nejen výše uvedené příznivé sexuální prožitky, ale působí rovněž jako prevence poruch držení moči v pozdějším věku. Jako každá kulturistika, musí být toto cvičení dlouhodobé a vytrvalé.

Velmi často se také diskutuje o slábnoucí produkci sexuálních hormonů ve stáří. Po pravdě je nutno říci, že vliv hormonů na lidskou sexualitu bývá často přeceňován, člověk totiž dokázal svou sexualitu, na rozdíl od většiny jiných savců, do značné míry osvobodit, takže je bytostí trvale sexualizovanou, nezná dobu říje. Klesající produkce vaječníkových hormonů může však být ve vyšším věku u ženy skutečně zodpovědná za nedostatečné zvlhčení sliznic.

Tady je zcela namístě použití tak zvané hormonální náhradní léčby v klimakteriu, ať již v podobě tabletek, injekcí či léčivých hormonálních náplastí. Zlepší se nejen vlhčení sliznic, ale vymizí i ostatní neblahé doprovodné zjevy spojené s ženským přechodem, jako návaly horka, změny nálady, nebo řídnutí kostí. Nedostatečné zvlhčení sliznice je dnes možno velice dobře nahradit také lubrikačním gelem, tímto prostředkem se nevyplácí šetřit. Snížená činnost vaječníků však má na sexualitu také jeden nesporně kladný vliv, je to vymizení nebezpečí nežádoucího otěhotnění. Žena po padesátce si už nejenom nemusí lámat hlavu antikoncepcí, ale není obtěžována ani zbytečnými menstruacemi. Byla by proto opravdu škoda této příznivé situace v sexuálním styku nevyužít.

Starší lidé mívají také určité zábrany v používání různých erotických sanitárních pomůcek. V našich krajích panuje jakási zakořeněná nechuť k těmto předmětům prodávaným málem potají. V čtenářské anketě jednoho časopisu se čtenáři vesměs vyjadřovali v tom smyslu, že jsou to pomůcky pro sexuálně úchylné, nanejvýš ještě byli schopni připustit jejich účinek masturbační. Víme však dobře, že tyto pomůcky mohou sloužit často jako vítané zpestření partnerské sexuální aktivity. Zejména vhodně tvarované vibrátory mohou být zajímavou hračkou pro páry různého stáří, zejména vítanou pomůckou jsou v těch případech, kdy začíná docházet k poruchám mužské erekce.

A tady se dostáváme k nejožehavějšímu problému sexuality třetího věku, tím jsou stále častější a s přibývajícími léty obtížněji řešitelné poruchy ztopoření mužského pohlavního údu. Zatímco v mládí jsou příčiny tohoto jevu většinou psychické, zaviněné trémou a obavami ze selhání, ve stáří přibývá příčin organických, cévních. V neposlední řadě se přidružují i jiná onemocnění, na předním místě zde figuruje cukrovka, u tohoto onemocnění bývají poruchy erekce téměř pravidelně se vyskytujícím problémem.

V dnešní době máme k dispozici poměrně širokou paletu účinných léků, o kterých se postiženým před desetiletím ani nezdálo; některé tyto prostředky jsou k dispozici i bez lékařského předpisu. Existence těchto moderních léčebných postupů ovšem neznamená, že by se mělo upustit od po staletí prověřených a fungujících preventivních opatření. Mezi ně patří především pravidelná životospráva, pestrá dieta, dostatek pohybu, omezení alkoholu a kouření.

A v neposlední řadě je pak nutno jmenovat prevenci psychických stresů, protože duševní strádání představuje daleko spolehlivější sexuální brzdu než vysilující práce tělesná. Ne nadarmo se poruchy potence počítají mezi příznaky takzvané manažerské nemoci, která vede nejen k infarktu myokardu, ale jejímž prvním varovným znamením může být právě selhávání erekce.

Autor: MUDr.Radim Uzel, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: