Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Úloha správné životosprávy v prevenci nemoci Diabetes mellitus

Publikováno: 2.11.09
Počet zobrazení: 1411


      Autorka článku: Věra Králová, nutriční terapeut

Diabetes mellitus je v České republice velice rozšířené onemocnění. Dle údajů ÚZIS bylo k 31. 12. 2008 v České republice registrováno více než 760 000 diabetiků, přičemž více než 92 % je diabetiků 2. typu. Diabetes je možné léčit, nikoli vyléčit. Toto onemocnění je navíc jedním z významných rizikových faktorů metabolického syndromu a kardiovaskulárních onemocnění, která jsou nejčastější příčinou úmrtí v ČR.


Přitom účinnou prevencí můžeme vzniku diabetu 2. typu zabránit, případně projevy onemocnění výrazně oddálit (v prevenci diabetu 1. typu se intenzivně hovoří o pozitivním vlivu dlouhodobého kojení a oddálením zařazování kravského mléka do kojenecké výživy).

Diabetici 2. typu mají buď sníženou produkcí inzulínu, nebo se vyznačují stavem, kdy jsou jejich tkáně na inzulín necitlivé. V obou případech dochází ke zvýšení hladiny glukózy v krvi, v případě druhém i ke zvýšení inzulínu, pak hovoříme o tzv. inzulínové rezistenci. U diabetiků 2. typu se často vyskytují další rizikové faktory, jako je zvýšená hladina cholesterolu, obezita či vysoký krevní tlak. V tom případě se riziko onemocnění srdce a cév nesčítá, ale rovnou násobí. Je tedy velice důležité, zaměřit se při prevenci i na tyto faktory.

Základem prevence je správná životospráva, kterou můžeme rozdělit do tří základních kroků: úpravy stravovacích návyků, zvýšení pohybové aktivity a zvládání stresu.

Správná strava
Správná strava je základem prevence nejen diabetu, ale také dalších onemocnění, která se s diabetem často vyskytují současně. Zásady můžeme shrnout do několika základních bodů:

 Optimální příjem energie - Příjem energie v podobě stravy by se měl rovnat jejímu výdeji. Pokud tomu tak není, dochází k nadváze, až obezitě. V tom případě je třeba množství energie snížit (zejména v podobě jednoduchých sacharidů a živočišných tuků), aby docházelo k redukci hmotnosti. Již redukce o 5-10 % tělesné hmotnosti má výrazně pozitivní vliv na snížení výskytu dalších zdravotních komplikací.

 Výběr sacharidových potravin - Zatímco cukr a potraviny cukr obsahující bychom měli omezovat, potraviny obsahující polysacharidy a vlákninu bychom měli zařazovat pravidelně. V jídelníčku by mělo být dostatečné množství ovoce a zeleniny (nejlépe v pěti porcích s preferencí zeleniny – tři porce zeleniny, dvě porce ovoce), celozrnných variant výrobků (celozrnný chléb a pečivo, celozrnné těstoviny, rýže natural, neslazené celozrnné cereálie) a luštěnin.

 Rozlišování masa a masných výrobků - Zatímco libové maso s preferencí netučné drůbeže a ryb (zejména tučnějších) je velice pozitivní, tučné maso a druhotně zpracované maso (masné výrobky), jakou jsou paštiky či uzeniny, díky svému vysokému obsahu živočišných tuků a uzenin i soli, jsou v prevenci diabetu naprosto nevhodné.

 Nepodceňování pitného režimu - Dostatečný příjem správných tekutin je velice důležitý, protože veškeré metabolické pochody se v těle odehrávají ve vodném prostředí. Pozor bychom si měli dávat na nadměrnou konzumaci sladkých a slazených nápojů, na nadměrnou konzumaci alkoholu, minerálek a neředěných džusů. Základem pitného režimu by měla být voda, čaje či ředěné přírodní 100% ovocné nebo zeleninové šťávy.

 Správný výběr tuků - Tuky hrají v prevenci diabetu velice důležitou roli, a to proto, že ovlivňují i další rizikové faktory. Měly by tvořit 30-35 % denního energetického příjmu a velmi důležitý je jejich správný výběr. Omezit je třeba ˝špatné˝ tuky, ve kterých převažují nasycené mastné kyseliny a trans mastné kyseliny – zvyšují hladinu cholesterolu, trans mastné kyseliny navíc zvyšují inzulínovou rezistenci. Jsou to zejména tuky živočišného původu (máslo, sádlo, škvarky, slanina, tučné mléčné výrobky, uzeniny, některé sušenky a některé druhy trvanlivého sladkého pečiva, při jejichž výrobě se tuky nevhodného složení používají). Naopak preferovat bychom měli ˝dobré˝ tuky s vyšším obsahem vícenenasycených mastných kyselin, které podporují snižování hladiny cholesterolu a inzulínovou rezistenci snižují (v této souvislosti je třeba zdůraznit prospěšné působení omega 3 mastných kyselin, které do skupiny vícenenasycených mastných kyselin také patří). Některé z nenasycených mastných kyselin jsou tzv. esenciální, tedy takové, které si náš organizmus neumí vytvářet sám a musíme je proto pravidelně dodávat stravou. Tyto velmi prospěšné tuky najdeme v kvalitních rostlinných olejích a výrobcích z nich vyrobených např. v margarínech, a dále v tučných rybách, ořechách a semínkách.

Jídelníček by měl být vždy přizpůsoben individuálně s ohledem na věk, denní režim a aktuální zdravotní strav. Například při zvýšené hladině cholesterolu je třeba dodržovat nejen výše uvedené zásady, ale navíc omezit spotřebu vnitřností, které jsou významným zdrojem cholesterolu. Výhodou je pak zařazení tuku obohaceného rostlinnými steroly, o nichž bylo klinicky prokázáno, že při pravidelné konzumaci 2-2,5 g za den, snižují hladinu ˝zlého˝ LDL cholesterolu během 3 týdnů v průměru až o 10 % a v kombinaci s pestrou vyváženou stravou a zdravým životním stylem v průměru až o 15 %.

Pohybová aktivita
Pravidelná pohybová aktivita má řadu pozitivních vlivů, které se v prevenci diabetu 2. typu uplatňují:
 pomáhá vyrovnat poměr mezi příjmem a výdejem energie, který je důležitý pro udržení optimální tělesné hmotnosti, případně se účastní při redukci hmotnosti, kdy by měl výdej energie (v podobě pohybu a práce) převyšovat příjem (strava)
 snižuje inzulínovou rezistenci
 snižuje krevní tlak
 posiluje svaly, včetně srdečního
 pomáhá udržovat tělo v kondici
 pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi, podílí se zejména na zvyšování ˝hodného˝ HDL cholesterolu
 podílí se na tvorbě imunity – posiluje imunitní systém
 pomáhá odbourávat stres

Aby byl pohyb účinný, je třeba se mu věnovat pravidelně, nejlépe každý den alespoň 30 minut. Nemusí se však jednat o žádné velké sportovní výkony, i svižnější procházka, chůze po schodech místo jízdy výtahem či vystoupení z autobusu o zastávku dříve, je skvělý způsob, jak míru pohybu zvýšit.

Zvládání stresu
Nadměrný stres může také ovlivnit zdravotní stav. V dnešní době je nereálné zcela se stresu vyhnout, ale je třeba snažit se ho zvládat. Součástí je i dostatečný spánek a odpočinek, každý by si měl udělat pravidelně čas sám na sebe. V neposlední řadě je důležité, aby stres neovlivňoval jídelníček.

V prevenci diabetu 2. typu hraje určitou roli také genetická dispozice. Nicméně i když do této skupiny patříte, největší podíl zodpovědnosti je na vás, jak s touto genetickou dispozicí ˝naložíte˝. Úpravou životního stylu můžete i genetickou dispozici ovlivnit ve váš prospěch. Dobrým pomocníkem a rádcem může být interaktivní pomocník pro zdravý životní styl na www.e-kalkulacka.cz.

Autor: Věra Králová, nutriční terapeut; Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: