Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vaříme po česku 4

Publikováno: 18.11.09
Počet zobrazení: 2254


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Hovězí maso – 2
A opět se dáme do vaření hovězího masa. Následující tabulka vás provede po nutričních hodnotách hovězího masa.

Maso hovězí Energie kJ Energie kcal Tuky Bílkoviny Sacharidy Váha Poznámka
Maso hovězí – dušené 1136 271 kcal 20 g 14 g 6 g 10 dkg Koření:
paprika, hořčice, směs koření a zeleniny, sůl 4%, E621- je sodná sůl kyseliny glutamové. Je to jedna z nejpoužívanějších přídatných látek pro její schopnost zvýraznění chuti.
Maso hovězí – bok 752 kJ 180 kcal 0 g 19 g 0 g 10 dkg Bok bez kostí též hovězí pupek, je část zadní čtvrtě jatečně opracované půlky jatečného skotu, tvořený hlavně svalovinou břišní stěny bez kostního podkladu. Hlavní podíl masa tvoří šikmé břišní svaly, dále příčný (m. transverus abdominis) a přímý sval břišní (m. rectus abdominis).
Maso hovězí – držky 337 kJ 80 kcal 1 g 15 g 0 g 10 dkg Doporučené koření:
mletá paprika, sůl, bílý pepř, majoránka, česnek (posekat), pažitka.
Maso hovězí – játra 544 kJ 130 kcal 3.9 g 19 g 0 g 10 dkg  
Maso hovězí – jazyk 958 kJ 228 kcal 18.1 g 16 g 0.4 g 10 dkg  
Maso hovězí – jazyk uzený 1238 kJ 296 kcal 23 g 19 g 0 g 10 dkg  
Maso hovězí – kližka 450 kJ 107 kcal 5 g 13 g 0 g 10 dkg  
Maso hovězí – konzerva 668 kJ 159 kcal 10 g 16 g 0 g 10 dkg  
Maso hovězí – krk 556 kJ 133 kcal 5 g 20 g 0 g 10 dkg Špička krku je ta část jatečně opracovaného trupu skotu, která u zvířete přímo přiléhá k hlavě. Jejím podkladem jsou poloviny prvních dvou obratlů. Jedná se o maso IV.jakostní třídy. Prorostlá svalovina, silnější svalová vlákna – vhodné pro dušení a vaření
Maso hovězí – kýta 535 kJ 128 kcal 4 g 20 g 0 g 10 dkg  
Maso hovězí – ledvinky 584 kJ 139 kcal 8.1 g 15 g 0.9 g 10 dkg  
Maso hovězí – libové 554 kJ 132 kcal 5 g 20 g 0 g 10 dkg  
Maso hovězí – mozek 507 kJ 121 kcal 8 g 10 g 0 g 10 dkg  
Maso hovězí – pečené 712 kJ 170 kcal 9 g 19 g 0 g 10 dkg  
Maso hovězí – plec 511 kJ 122 kcal 7 g 13 g 0 g 10 dkg  
Maso hovězí – plec dušená 702 kJ 167 kcal 7 g 24 g 0 g 10 dkg  
Maso hovězí – plec pečená 905 kJ 216 kcal 10 g 31 g 0 g 10 dkg  
Maso hovězí – plíce 406 kJ 97 kcal 3 g 17 g 0 g 10 dkg  
Maso hovězí – přední 961 kJ 229 kcal 17.5 g 18 g 0 g 10 dkg Hrudí je část přední čtvrtě jatečně opracované půlky jatečného skotu. Z hlediska kuchyňské úpravy masa patří mezi přední maso s kostmi.
Maso hovězí – přední vařené 630 kJ 150 kcal 4 g 26 g 0 g 10 dkg Podplečí je část jatečně opracovaného trupu, jedná se o součást přední čtvrtě. Jde o středně hodnotné části, maso je středně kvalitní, vhodné k dušení a vaření.Vysoký roštěnec je část přední čtvrtě jatečně opracované půlky jatečného skotu. Tvoří kostní podklad poloviny 6. až 8. hrudního obratle s obratlovými konci žeber. Navazuje na podplečí a dále přechází v nízký roštěnec. Maso je tvořeno hlavně nejdelším hrudním svalem (m. longissimus thoracis), dále svalem trapézovým, mezižeberními svaly a krátkými svaly páteře.
Maso hovězí – roštěnka 1006 kJ 240 kcal 13 g 28 g 0 g 10 dkg Nízký roštenec je část zadní čtvrtě jatečně opracované půlky jatečného skotu. Jedná se o velmi kvalitní, šťavnaté zadní maso, vhodné k přípravě steaků, minutek i na anglický způsob pečení. Nízký roštěnec bez kostí se nazývá roštěná.
Maso hovězí – srdce 462 kJ 110 kcal 1.6 g 16.8 g 0.5 g 10 dkg  
Maso hovězí – svíčková 622 kJ 148 kcal 7 g 20 g 0 g 10 dkg  
Maso hovězí – svíčková pečeně 1096 kJ 261 kcal 17 g 25 g 0 g 20 dkg  
Maso hovězí – tučné 1341 kJ 319 kcal 28 g 16 g 0 g 10 dkg  
Maso hovězí – vařené 677 kJ 161 kcal 7 g 23 g 0 g 10 dkg  
Maso hovězí – ve vlastní šťávě 690 kJ 164 kcal 11 g 18 g 0 g 10 dkg  
Maso hovězí – zadní 762 kJ 181 kcal 11.7 g 19.2 g 0 g 10 dkg  

Pokračujme dál v receptech ze svíčkové. Zdá se, že maso, jak recepty uvádějí, je velmi dobře zpracované. My ho můžeme připravovat v remosce, pokud ho pečeme nebo papiňáku, pokud ho dusíme, aby se lépe uvařilo do měkka a bylo dobře stravitelné.

Řízky ze svíčkové pečeně
Nakrájejme maso na prst silné řízky a sklepej obráceným nožem. Pak osolíme. Pokrájíme kousek slaniny na malé kostky a dáme rozpálit, přidáme k ní na drobno nakrájenou cibuli. Pak přidáme trochu petržele, až se zapění a vložíme naklepané řízky. Necháme maso dohněda udusit, dáme k tomu lžíci mouky a necháme chvilku, až se mouka na dně jako hnědá kůra usadí. Pak nalijeme trochu hovězího vývaru, necháme povařit, trochu pepře, trochu nového koření, trochu citronové kůry. Ale nyní nesmíme nechat pokrm dlouho vařit, aby to příliš nezhoustlo. Před podáváním zacedíme pokrm citronovou šťávou.
Příloha : nakrájejte pěkné brambory na velmi tenké plátky, necháme je půl hodiny namočeny, pak je osušíme. Vhodíme je (trochu osolené) do rozpuštěného másla a do zlatova je osmažíme. Pokud nemáte k dispozici svíčkovou, pak můžete použít maso z hovězí kýty.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: