Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak využívat moc našeho podvědomí – 94

Publikováno: 18.12.09
Počet zobrazení: 1153
  Autor článku: PhDr. Zdeněk Chmel
V předcházejícím článku jsem reagoval na některé připomínky čtenářů a čtenářek, které se týkaly Pěti Tibeťanů. Dnes mi zbývá doplnit poznatky, vyplývající z mých osobních zkušeností pravidelného „cvičence“, ke 4. a 5. ritu. Zdůrazňoval jsem jen postupné zvyšování zátěže a to se v plné míře týká i těchto cviků.

Jde o to, abyste na základě každodenního cvičení cítili dobře a ne, jako kdybyste bez přípravy běželi maratón. Toto staré tajemství himalájských údolí nevyžaduje rekordy a přitom může působit „zázraky“. Rity jsou, samozřejmě, užitečné při ztuhlých kloubech a svalech, ale pravý smysl těchto cviků je v tom, že upravují rychlost otáčení energetických center. Protože hlavní rozdíl mezi mládím a stářím je v rychlosti, kterou se čakry točí. A jestliže dosáhneme toho, že se tato centra otáčejí stejnou rychlostí u starce, jako u silného a zdravého mladého muže, pak starý muž mládne.

K předchozím třem ritům se ještě vrátím úvahou, která vychází z doporučené knihy. Jde o to, že lámové už před tisíciletími došli k myšlence, k níž se my, příslušníci západní kultury, nyní postupně dopracováváme:“Všechny odpovědi na tajemství života se nalézají uvnitř nás.“ To znamená, že původ všech věcí a jevů, které ovlivňují a vytvářejí náš život v dobrém i zlém, je v nitru každého člověka. Cítíte tu nápadnou souvislost s učením dr.Murphyho o moci podvědomí? To byl také důvod, proč jsem zařadil do svých článků na toto téma i Pět Tibeťanů. Naše civilizace totiž dlouho tomuto pojetí nedokázala porozumět. Ale dá se říci, že i v tomto směru zaznamenáváme určitý pokrok. Například dnes již i oficiální medicína uznává jako podstatu některých nemocí psychosomatické příčiny. Ale stále ještě jsme v zajetí myšlenky o působení „přírodního zákona“, že naše těla musí s přibývajícím věkem chátrat. Lámové to považují za „předpověď, která naplňuje sama sebe“. Věří, že se blíží epocha, v níž se lidstvo naučí uvolnit své vnitřní síly, které mu umožní překonat takové negativní jevy, jako je nenávist a zloba, jako jsou nemoci a epidemie, ale násilí a války. Berme tento způsob myšlení jako „vedlejší produkt“ oněch pěti ritů, o kterých mluvíme.

Ale teď ještě několik poznámek ke 4. a 5. cviku. Oba si žádají svaly na pažích. Pro jeho snadnější zvládnutí doporučuji cvičit ještě s gumovými nebo spirálovými napínači svalů. Stejně jako u předcházejících ritů je zde velmi důležité dýchání a to zejména v té chvíli, když ve 4. ritu trup spolu se stehny vytvoří jakousi „lávku“, která spočívá na pažích a lýtkách nohou. Tam si můžete počítat vdechy a výdechy, abyste měli představu, jak dlouho v této poloze vydržíte. Poprvé doporučuji tři nádechy a výdechy, abyste měli sílu k hladkému návratu do výchozí polohy v sedu. Každým dnem pak zkuste přidávat o jeden dechový rytmus navíc. Nechtějte také hned od počátku perfektně cvik zvládnout. Dělejte jen to, co dokážete. Já jsem také musel vydržet několik týdnů než jsem se dopracoval k bezchybnému zvládnutí. A stále ještě někdy – při opakování tohoto cviku – něco do té dokonalosti dlužím. Pamatujte ale na to, že i kdyby zvládnutí ritu bylo jen poloviční, je to stále o 50% lepší než necvičit vůbec.

K pátému cvičení, kde váha vašeho těla spočívá na rukou a prstech nohou, bych mohl zopakovat, co jsem napsal o 3. a 4. ritu. Tyto cviky spolu souvisí tím, že kladou nároky na svaly paží a nohou. Zde jsou ještě navíc zapojeny břišní a zádové svaly. Opět zdůrazňuji – není třeba být dokonalý hned od začátku, ale nenechat se odradit a cvičit. Dokonalost se postupně „vybrousí“. Vzpomeňte si, že v minulém článku jsem psal o Lence Reinerové, která na otázku jak všechno ve svém těžkém životě zvládala a zvládá, odpověděla: „Prostě mám výdrž.“ A tuto výdrž by si měl každý z nás pěstovat také. A tím jsem přešel k našim příběhům o lidech, které stáří nezlomilo. Minule jsem psal o ženách, dnes tedy zase o mužích.

Pokořitel nejvyšší hory světa v roce 1953 Sir Edmund Hillary se dožil osmaosmdesáti let. Nebyl to ale jen Mount Everest, na který vystoupil. Tento legendární horolezec stanul i na jižním pólu a u pramenů Gangy, v Himálaji se účastnil hledání sněžného muže, byl velvyslancem Nového Zélandu v Indii a Nepálu. A to není vše. Edmund Hillary se také velice zasloužil o rozvoj etnika Šerpů. Díky jím organizovaných sbírek tam byly vybudovány školy, nemocnice a dokonce i letiště. Samozřejmě, že to bylo proto, že jeho partnerem při výstupu na Mount Everest byl Šerpa Tenzing Norkej.

Herce Lubomíra Lipského není třeba představovat. Máme jej stále na očích. V kinech i na televizní obrazovce. Je stále aktivní a v dubnu oslavil v plné svěžesti své 86. narozeniny. Jeho krédem je: „Lepší se opotřebovat nežli zrezivět.“ Naprosto souhlasím.
Dalším příkladem z této „branže“ je nedávno zemřelý Josef Karlík, známý i z televize. Ten sice zakončil svou hereckou dráhu v sedmdesáti letech, ale na odpočinek nešel. Stal se pedagogem a ještě v osmdesáti vychovával nové herce na Janáčkově akademii múzických umění. Příště o tom, kdy jsme vlastně staří.

Autor: PhDr. Zdeněk Chmel, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: