Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Letáky MPSV provedou veřejnost změnami od 1.1.2010

Publikováno: 15.12.09
Počet zobrazení: 1405
  Autor článku: MPSV
Jak se změní nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství, ošetřovné a pojistné na sociální zabezpečení. Tyto a další informace přináší informační leták „Úsporný balíček – Změny v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí ČR od 1. ledna 2010“. V listopadu ho vydalo MPSV v nákladu 100 000 ks.

Dostupný je zdarma na ministerstvu práce a sociálních věcí, pracovištích České správy sociálního zabezpečení, úřadech práce, Státním úřadu inspekce práce, Výzkumném ústavu bezpečnosti práce i v Ústavu pro mezinárodněprávní ochranu dětí. Vydání letáku stálo celkem 146 370 Kč (včetně DPH).

Podstatou úsporného balíčku je snížení výdajů a zvýšení příjmů státního rozpočtu. Tak, aby se Česká republika co nejméně zadlužovala. Řada opatření se týká nemocenského pojištění. Lidem, kteří dávky nemocenského pojištění s výjimkou ošetřovného začali pobírat už v roce 2009, se s účinností od 1. ledna 2010 sníží na úroveň, kterou stanovuje úsporný balíček. Těm, kteří dávky nemocenského pojištění začnou pobírat v roce 2010, se vypočítají podle právních předpisů platných v roce 2010. Od 1. ledna 2011 se zase přepočítají na výši platnou před úsporným balíčkem.

S novou denní výší dávky nemocenského pojištění, která náleží od 1. ledna 2010, seznámí pojištěnce plátce dávky, a to písemným oznámením. Správnost výše dávky si lze zkontrolovat pomocí kalkulačky zveřejněné na webových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí, na adrese http://www.mpsv.cz/cs/4215. Vzhledem k legislativním změnám (např. sněmovna minulý týden rozhodla, že platy státních zaměstnanců zůstanou zachovány na současné úrovni) plánuje MPSV připravit také aktualizaci letáku.

Ve stejném nákladu a za stejnou cenu jako informace k úspornému balíčku vyšel také leták „Invalidní důchody – Změny v posuzování invalidity od 1. ledna 2010“. I ten je určený pro širokou veřejnost, která si ho může zdarma vzít na všech dříve uvedených pracovištích. Leták informuje o zásadní změně v invalidních důchodech, kdy od nového roku budou místo částečných a plných invalidních důchodů existovat invalidní důchody ve třech dávkových stupních. Smyslem tzv. třístupňové invalidity je cílenější směřování invalidních důchodů podle jednotlivých stupňů poklesu pracovní schopnosti.

V souvislosti s novou právní úpravou od 1. ledna 2010 nedojde k odnětí ani ke změně výše dosavadních plných a částečných invalidních důchodů. Změní se pouze označení, a to následujícím způsobem:
plný invalidní důchod, na který vznikl nárok před 1. lednem 2010, ve výši, v jaké náležel k 31. prosinci 2009, se od 1. ledna 2010 bude považovat za invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně,
částečný invalidní důchod, na který vznikl nárok před 1. lednem 2010, se ve výši, v jaké náležel k 31. prosinci 2009, bude považovat od 1. ledna 2010 za invalidní důchod pro invaliditu druhého stupně, byl-li důvodem částečné invalidity pokles schopnosti soustavné výdělečné činnosti nejméně o 50 %,
• za invalidní důchod pro invaliditu prvního stupně se budou považovat ostatní částečné invalidní důchody, které nejsou v předchozím bodě.

Více informací lze najít v samotných letácích na adrese http://www.mpsv.cz/cs/6801.

Zdroj: MPSV

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: