Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Senioři mají zůstat aktivní

Publikováno: 3.12.09
Počet zobrazení: 1651


     
Mezi laiky (a jak jsem si potvrdila i mezi odborníky) panuje jeden velice škodlivý mýtus: všichni pacienti, kterými se zabývá můj obor, tedy geriatrie, trpí demencí. Opak je naštěstí v dnešní době pravdou: senioři se stále dožívají vyššího věku v dobrém zdraví a dobré kondici. Dnešní senioři žijí normálním životem a je nefér jim automaticky připisovat demenci, stejně jako závislost nebo nemoci.


Čemu se tedy vlastně geriatrie věnuje? V první řadě zdraví seniorů a zvláštnostem stonání ve vyšším věku, a to včetně akutní péče, která je u nás bohužel stále málo dostupná. Mezi nejčastější otázky, které geriatr dostává, patří ˝jak nestárnout˝. Tohle vyřešit neumíme, ale umíme poradit, co pro sebe dělat, abychom se dožili nejen vyššího věku, ale také kvalitního a soběstačného života.

Měli bychom se hýbat, jakkoli, každá forma pohybu je dobrá, nejpřirozenější je chůze. Velice užitečné je také plavání. Tanec zaměstnává nejen tělo, ale i mysl, kterou je dobré také cvičit, a to různými způsoby.

Měli bychom být stále aktivní, pracovat, pokud je to možné, ale najít si i v seniorském věku takovou činnost, která nás baví. Důležité jsou také společenské kontakty, které musíme pěstovat zvláště ve vyšším věku. O zdravé stravě jsme toho již mnoho vyslechli od preventivních kardiologů a nejsem si jista, zda všechny tyhle dobře míněné rady dodržujeme. Měli bychom mít na paměti, že to, co je dobré pro srdce, je také dobré pro náš mozek.

Autor: MUDr. Iva Holmerová, Ph.D., Foto: Zdeněk Vohradník

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: