Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Vánoce v roce 2009 – 3
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná Tak – v minulých dvou kapitolách jsme si vyprávěli o vánočních pohromách a jak jim předcházet a nyní si budeme povídat o něčem příjemném. O plánování těch všech radostí. Jedna z těch všech choulostivých a delikátních záležitostí je pečení cukroví. |
Pečeme cukroví – dietka.
Jistě jsme si všechny, my ženy, vědomé toho, že jde o kalorické bomby. A ty vlastně škodí všem našim milovaným. Ono nejde jen o ty dny, kdy vystavujeme své umění na talířcích, ale i dny budoucí, kdy jsme tímto hodováním sobě i našim blízkým založili na problémy trávací a jiné, neviditelné. Je těžko vymýšlet dobré a přitom zdravotně nezávadné cukrovíčko. Zvláště, když nejsme v tom zběhlé. Dřív, než se vrhneme na tradiční cukroví staré české kuchyně, zkusíme se zamyslet, jestli nevyzkoušíme něco nového, co nás nebude tak příliš trápit.
Perníčky
200 g přesáté grahamové mouky
50 g sojové mouky hladké
3 lžíce medu
3 lžíce mléka
˝ šálku pudingového prášku
100 g Hery
1 lžička tlučeného hřebíčku
špetka skořice
špetka jedlé sody nebo špetka perníkového prášku do pečiva
Těsto z těchto ingrediencí vypracujeme a necháme do druhého dne odpočívat. Potom vyválíme silnější plát, který posypeme hladkou moukou. Vykrajujeme kolečka a velmi krátce pečeme v mírně teplé troubě. Můžeme ozdobit podle fantazie.
Kaštanové kuličky nepečené
100 g zrukarnatělého medu,
200 g vařených jedlých kaštanů,
50 g loupalných mletých mandlí,
strouhaná čokoláda,
2 – 3 lžičky másla
Vše důkladně smícháme a z vychladlé hmoty uděláme kuličky, které obalíme ve strouhané čokoládě a vložíme do papírových košíčků.
Oříškové sněhové rohlíčky2-3 bílky,
50 g nerafinovaného cukru,
1 vanlkový cukr,
1 lžíce medu,
150 g pražené sójové krupičky,
1 lžička rumového aroma,
80 g sojové mouky hladké
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého po částech zašleháme glukopur. cukr a med. Potom zlehka vmícháme prosátou sójovou mouku a rumové aroma. Ze sněhové hmoty vykrajujeme lžičkou nočky, které obalujeme v sojové pražené krupici, tvoříme rohlíčky a na pomaštěném plechu v mírně teplé troubě pečeme.
Tvarohové kobližky250 g měkkého tvarohu
200 g hladké mouky
50 g hladké sójové mouky
2 vejce
sůl
špetka prášku do pečiva
1-2 lžičky rumového aroma
8 lžíc mléka
Tvaroh rozetřeme s vejcem (vejce musíme přidávat jedno po druhém, aby se hmota pěkně spojila), přidáme sůl, mléko, mouku, pečivový prášek, rumové aroma a vymícháme těsto. Na rozáleném tuku usmažíme kousíčky těsta, které vykrajujeme lžičkou. Hotové kobližky necháme ležet na savém papíru, aby nebyly příliš mastné.
Mrkvové pečivo200 g grahamové mouky
200 g sojové mouky
50 g pšeničné mouky polohrubé
250 g jemně nastrouhané mrkve
250 g Hery
Vypracujeme těsto a vyválíme z něj placku. Nakrájíme na čtverečky, které bohatě potřeme tužší zavařeninou a strouhanými jablky. Zabalíme a utvoříme bochánky. Pečeme ve středně teplé troubě asi 40 minut.
Jablkový závin z jogurtového těsta200 g grahamky
100 h sójové mouky hladké
50 gt hladké mouky pšeničné
140 g Hery
1 kelímek bílhé jogurtu
špetka soli
Mouku prosijeme a přidáme rozkrájenou Heru. Promneme, Přidáme bílý jogurt, špetku soli a vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu odpočinout. Vyválenou placku pak posypeme strouhanými jablky, škořicí, vanilkou, můžeme přidat i lžičku kokosové moučky, rozinky a med. Zavineme a lehce přeneseme na pomaštěný plech. Potřeme vejcem a pečeme ve středně horké troubě do zlatova.
Celozrnné slepované cukrovítěsto: 250 g celozrnné mouky jemně mleté, 90 g moučkového cukru, 1 žloutek, 200 g hery, 0,25 lžičky mleté skořice
dále: rybízová marmeláda, moučkový cukr
Postup
Na vál prosijeme mouku a cukr. Přidáme skořici, žloutek a posekaný tuk. Zpracujeme těsto a necháme v ledničce aspoň hodinu.
Na pomoučeném vále rozválíme na tenko, vykrajujeme libovolné tvary a upečeme dorůžova (190°C, cca 8 minut).
Vychladlé slepujeme marmeládou a pocukrujeme. – 1 dávka – 75 ks
Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet