Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vánoce v roce 2009 – 3

Publikováno: 11.12.09
Počet zobrazení: 1352
  Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Tak – v minulých dvou kapitolách jsme si vyprávěli o vánočních pohromách a jak jim předcházet a nyní si budeme povídat o něčem příjemném. O plánování těch všech radostí. Jedna z těch všech choulostivých a delikátních záležitostí je pečení cukroví.

Pečeme cukroví – dietka.
Jistě jsme si všechny, my ženy, vědomé toho, že jde o kalorické bomby. A ty vlastně škodí všem našim milovaným. Ono nejde jen o ty dny, kdy vystavujeme své umění na talířcích, ale i dny budoucí, kdy jsme tímto hodováním sobě i našim blízkým založili na problémy trávací a jiné, neviditelné. Je těžko vymýšlet dobré a přitom zdravotně nezávadné cukrovíčko. Zvláště, když nejsme v tom zběhlé. Dřív, než se vrhneme na tradiční cukroví staré české kuchyně, zkusíme se zamyslet, jestli nevyzkoušíme něco nového, co nás nebude tak příliš trápit.

Perníčky
200 g přesáté grahamové mouky
50 g sojové mouky hladké
3 lžíce medu
3 lžíce mléka
˝ šálku pudingového prášku
100 g Hery
1 lžička tlučeného hřebíčku
špetka skořice
špetka jedlé sody nebo špetka perníkového prášku do pečiva

Těsto z těchto ingrediencí vypracujeme a necháme do druhého dne odpočívat. Potom vyválíme silnější plát, který posypeme hladkou moukou. Vykrajujeme kolečka a velmi krátce pečeme v mírně teplé troubě. Můžeme ozdobit podle fantazie.

Kaštanové kuličky nepečené
100 g zrukarnatělého medu,
200 g vařených jedlých kaštanů,
50 g loupalných mletých mandlí,
strouhaná čokoláda,
2 – 3 lžičky másla

Vše důkladně smícháme a z vychladlé hmoty uděláme kuličky, které obalíme ve strouhané čokoládě a vložíme do papírových košíčků.

Oříškové sněhové rohlíčky2-3 bílky,
50 g nerafinovaného cukru,
1 vanlkový cukr,
1 lžíce medu,
150 g pražené sójové krupičky,
1 lžička rumového aroma,
80 g sojové mouky hladké

Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého po částech zašleháme glukopur. cukr a med. Potom zlehka vmícháme prosátou sójovou mouku a rumové aroma. Ze sněhové hmoty vykrajujeme lžičkou nočky, které obalujeme v sojové pražené krupici, tvoříme rohlíčky a na pomaštěném plechu v mírně teplé troubě pečeme.

Tvarohové kobližky250 g měkkého tvarohu
200 g hladké mouky
50 g hladké sójové mouky
2 vejce
sůl
špetka prášku do pečiva
1-2 lžičky rumového aroma
8 lžíc mléka

Tvaroh rozetřeme s vejcem (vejce musíme přidávat jedno po druhém, aby se hmota pěkně spojila), přidáme sůl, mléko, mouku, pečivový prášek, rumové aroma a vymícháme těsto. Na rozáleném tuku usmažíme kousíčky těsta, které vykrajujeme lžičkou. Hotové kobližky necháme ležet na savém papíru, aby nebyly příliš mastné.

Mrkvové pečivo200 g grahamové mouky
200 g sojové mouky
50 g pšeničné mouky polohrubé
250 g jemně nastrouhané mrkve
250 g Hery

Vypracujeme těsto a vyválíme z něj placku. Nakrájíme na čtverečky, které bohatě potřeme tužší zavařeninou a strouhanými jablky. Zabalíme a utvoříme bochánky. Pečeme ve středně teplé troubě asi 40 minut.

Jablkový závin z jogurtového těsta200 g grahamky
100 h sójové mouky hladké
50 gt hladké mouky pšeničné
140 g Hery
1 kelímek bílhé jogurtu
špetka soli

Mouku prosijeme a přidáme rozkrájenou Heru. Promneme, Přidáme bílý jogurt, špetku soli a vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu odpočinout. Vyválenou placku pak posypeme strouhanými jablky, škořicí, vanilkou, můžeme přidat i lžičku kokosové moučky, rozinky a med. Zavineme a lehce přeneseme na pomaštěný plech. Potřeme vejcem a pečeme ve středně horké troubě do zlatova.

Celozrnné slepované cukrovítěsto: 250 g celozrnné mouky jemně mleté, 90 g moučkového cukru, 1 žloutek, 200 g hery, 0,25 lžičky mleté skořice
dále: rybízová marmeláda, moučkový cukr
Postup
Na vál prosijeme mouku a cukr. Přidáme skořici, žloutek a posekaný tuk. Zpracujeme těsto a necháme v ledničce aspoň hodinu.
Na pomoučeném vále rozválíme na tenko, vykrajujeme libovolné tvary a upečeme dorůžova (190°C, cca 8 minut).
Vychladlé slepujeme marmeládou a pocukrujeme. – 1 dávka – 75 ks

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: