Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Vaříme po česku 5
Dobré knedlíky Tvarohové knedlíky Bramborové knedlíky Zkoušela jsem tvarohové knedlíky. Moje zkušenost je taková, že je nutné ještě přidat trochu citronové kůry pro chuť a udělat menší knedlíky, aby se nemusely dlouho vařit – vařila jsem je 7 minut. Na talíři jsem je pak posypala mírně skořicí s cukrem a zalila dušenými jablky. Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Knedlíky
Mnoho lidí mají v oblibě knedlíky. V této kapitole si povíme, jak se knedlíky vařily v první polovině 19. století a možná, že si je oblíbíme. Připomenu jen, že tyto recepty používaly zámecké a farské kuchařky.
Knedlíky se slaninou a špekem
Pokrájej slaninu na kostky, dále dvě žemličky Smíchej a na pánvi nech pěkně usmažit. Usmažené vlož na mísu, nech vychladnout a pak přidej čtyři vejce, 4 žloutky a 2 na kousky pokrájené a ve smetaně máčené žemle. Pak přisyp mouku, dobře promíchej, osol.
Dále přidej na drobno usekané uzené maso a pěkně vytvaruj knedle. Doprostřed každého knedlíku udělej jamku a do ní vlož uzené maso, pak pěkně zakulať a ve slané vodě uvař. Nakonec posypej strouhankou a polej rozpuštěným horkým máslem. Můžete také sekané maso zamíchat do těsta.
Vezmi na kostky pokrájenou žemličku a v převařeném másle ji pěkně dozlatova usmaž. Pak utří kus nového másla na míse, přidej 6 celých vajec, jedno po druhém. Po každém vejci přidej lžičku mouky a lžičku sladké smetany. Osol a pak dobře promíchej , přidej vychladlou smaženou žemličku a přidej tolik mouky, až se testo nelepí na ruce. Pak vytvoř hodně velké knedle a dej vařit do vařící slané vody. Nech je vařit tak dlouho, doku nejsou uvnitř dobře provařené. Pak je vyndej, rozkroj, posyp strouhankou a polij horkým máslem.
Utři kousek másla, pak přidej tvaroh a rozmíchej ho s máslem. Přidej 3 žloutky a tři celé vejce, pak dej tolik strouhanky, až se dají vytvořit kulaté knedlíky. Trochu je osol a knedle uvař ve slané vodě. Pak zase, posypej strouhankou a polej rozpáleným máslem. Pokud místo strouhanky použiješ krupici nebo mouku, pak musíš přidat více tvarohu.
Velké brambory uvaříme do měkka, do nich přidáme máslo, 2 celé vejce a dva žloutky, osolíme, přidáme asi dvě polévkové lžíce sladké smetany, pak přidáme hrubou krupici, tolik, aby se podařily vytvarovat pěkné knedlíky a těsto se nelepilo na ruce. Uvaříme pak ve slané vodě, posypeme strouhankou, polejem rozpáleným máslem a podáváme. Místo krupice můžeme dát mouku.