Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vaříme po česku 5

Publikováno: 2.12.09
Počet zobrazení: 1394


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Knedlíky
Mnoho lidí mají v oblibě knedlíky. V této kapitole si povíme, jak se knedlíky vařily v první polovině 19. století a možná, že si je oblíbíme. Připomenu jen, že tyto recepty používaly zámecké a farské kuchařky.


Knedlíky se slaninou a špekem
Pokrájej slaninu na kostky, dále dvě žemličky Smíchej a na pánvi nech pěkně usmažit. Usmažené vlož na mísu, nech vychladnout a pak přidej čtyři vejce, 4 žloutky a 2 na kousky pokrájené a ve smetaně máčené žemle. Pak přisyp mouku, dobře promíchej, osol.
Dále přidej na drobno usekané uzené maso a pěkně vytvaruj knedle. Doprostřed každého knedlíku udělej jamku a do ní vlož uzené maso, pak pěkně zakulať a ve slané vodě uvař. Nakonec posypej strouhankou a polej rozpuštěným horkým máslem. Můžete také sekané maso zamíchat do těsta.

Dobré knedlíky
Vezmi na kostky pokrájenou žemličku a v převařeném másle ji pěkně dozlatova usmaž. Pak utří kus nového másla na míse, přidej 6 celých vajec, jedno po druhém. Po každém vejci přidej lžičku mouky a lžičku sladké smetany. Osol a pak dobře promíchej , přidej vychladlou smaženou žemličku a přidej tolik mouky, až se testo nelepí na ruce. Pak vytvoř hodně velké knedle a dej vařit do vařící slané vody. Nech je vařit tak dlouho, doku nejsou uvnitř dobře provařené. Pak je vyndej, rozkroj, posyp strouhankou a polij horkým máslem.

Tvarohové knedlíky
Utři kousek másla, pak přidej tvaroh a rozmíchej ho s máslem. Přidej 3 žloutky a tři celé vejce, pak dej tolik strouhanky, až se dají vytvořit kulaté knedlíky. Trochu je osol a knedle uvař ve slané vodě. Pak zase, posypej strouhankou a polej rozpáleným máslem. Pokud místo strouhanky použiješ krupici nebo mouku, pak musíš přidat více tvarohu.

Bramborové knedlíky
Velké brambory uvaříme do měkka, do nich přidáme máslo, 2 celé vejce a dva žloutky, osolíme, přidáme asi dvě polévkové lžíce sladké smetany, pak přidáme hrubou krupici, tolik, aby se podařily vytvarovat pěkné knedlíky a těsto se nelepilo na ruce. Uvaříme pak ve slané vodě, posypeme strouhankou, polejem rozpáleným máslem a podáváme. Místo krupice můžeme dát mouku.

Zkoušela jsem tvarohové knedlíky. Moje zkušenost je taková, že je nutné ještě přidat trochu citronové kůry pro chuť a udělat menší knedlíky, aby se nemusely dlouho vařit – vařila jsem je 7 minut. Na talíři jsem je pak posypala mírně skořicí s cukrem a zalila dušenými jablky.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: