Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vaříme po česku 6

Publikováno: 16.12.09
Počet zobrazení: 1353


      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Maso se zeleninou
Snad, milé dámy, vás nyní zaujmu a potěším recepty, které jsou velmi chutné, podle mého názoru, i když jsou téměř 200 let staré, přitažlivé. Budeme se zabývat vděčnými pokrmy, které jsou v kombinaci – zelenina a maso. Jemné koření jistě chuť obohatí a také, v neposlední řadě, je důležitá volba druhu masa.


Někteří používají mleté jehněčí, jiní i telecí. Já jsem zkoušela použít mleté kuřecí maso, které jsem na jedno odpoledne naložila do česneku a okyselila vinným octem.
Podívejme se nyní na recept – nadívané kedlubny. Můžeme samozřejmě improvizovat a podle svých možností a chutí předepsané ingredience zaměňovat. Ale postup je nutno dodržet.

Nadívané kedlubny

Pěkné mladé kedlubny oloupeme a vydlabeme. Dávejte pozor, milé dámy, abyste je nástrojem kterým dlabání provádíte (hodí se i škrabka na bramboty), neproděravěli. Dužinu, kterou jste vydlabaly, dejte vařit s masem. Můžete i maso kombinovat. Například hovězí s vepřovým, s králičím či kuřecím. Fantazii se meze nekladou.
Náplň do kedluben
Vyjměte s kastrolku už pěkně podušenou dužinu s masem, na drobno rozsekejte a nebo rozmixujte, přidejte vejce podle množství náplně, strouhanku, kousek másla, muškátový květ a nadívejte vydlabané kedlubny.
Dušení naplněných kedluben
Upražte kousek cukru na másle a pak, až je tmavší, dejte dusit kedlubny. Podlévejte mírně a zvolna hovězí polévkou aby změkly, pak přidejte trochu muškátového květu a zázvoru. Zapražte červenou jíškou, přidejte trochu na drobno sekané petržele, trochu hovězí polévky přidejte, trochu květu a trochu zázvoru. Podušené kedlubny dejte na talíř a podlijte omáčkou. Můžete podávat s brambory.

Zelený hrášek se smaženým kuřetem

Tento pokrm je vynikající i pro sváteční stůl a myslím, že vyniká jemnou, lehkou chutí. V poslední době jsme si zvykli, že pokud smažíme kuřata, pak je vykostíme a většinou ke smažení použíjeme kuřecí prsíčka a nebo křidélka. Ale myslím, že bychom se mohli vráti i do svých vzpomínek, kdy se kuře rozdělilo na části a i s kostmi se smažilo. Matně si pamatuji, že babička nejprve nasolila před smažením kuřecí kousky, jemně okořenila pepřem a pak obalila. Ono je lepší, když je smažené maso pikatní a chuťově jemně doplňuje přílohu. Takže nyní smažíme kuřata a vrátíme se k přípravě hrášku.

Dušení zeleného hrášku
Staré recepty přeepisují, že před tím, než dáme hrášek dusit, v kastrolku rozpustíme máslo s kouskem cukru, pak teprve přidáme opraný zelený hrášek a necháme dusit do měkka. Přidáme trochu mouky a opět dusíme. Musíme dávat pozor, aby se nám neudělaly chuchvalce. Podléváme hovězí polévkou, sladkou smetanou, přidíme trochu muskátového květu a sekané zelené petržele. Je dobré, aby omáčka trochu vysmahla, pak takto připravený hrášek dáme na mísu a obložíme smaženými kuřaty.

Nadívaná kapusta
Tento recept je zajímavý a nepochybujte, milé dámy, že pokud takový pokrm připravíte, sklidíte slávu u svých stolovníků. Nadívané listy jsou totiž oblíbenou pochoutkou všech kuchyní na světě a záleží na tom, jak nádivku připravíme. My se však vrátíme do kuchyně počátku 19. století a podíváme se, jak si vedly tehdejší kuchařky.

Příprava kapustových listů
Podle starého receptu, se správně a úsporně, využívá k tomuto pokrmu celá kapusta. A proto hlávku kapusty pěkně opláchněte, rozložte ji na lístky a střední srdíčka pěkně na velmi drobno nasekejte.

Jak připravíme náplň do kapustových lístků
Na drobno naseká kapustová srdíčka smícháme s nadrobno usekaným dušeným nebo pečeným masem, přidáme jedno vejce, dva žloutky, ve vodě máčenou žemli, dva stroužky česneku, trochu muškátového květu. Zvolte si druh masa podle své chuti, ale já bych volila tentokrát jemné vepřové sekané maso. Náplň dobře promíchej.

Plnění kapustových listů a jejich dušení
V receptu z počátku 19. století se nehovoří, zda listy, připravené k naplnění se mají lehce spařit. Já to tak dělám, aby byly poddanější. Nuže, pokud listy spaříte, pomažte je před naplňováním bílkem, pak na ně teprve položte připravenou náplň. Pak lístky s náplní pěkně složte. Já dělám roličky, někdo zase taštičky. A radši, pro jistotu, je převinu bílou nití. Zvláště, pokud je náplně více. To nikdy neškodí. A nyní začneme kapustové závitky pěkně dusit. Připravíme si v kastrolku máslo s cukrem a nejdříve pražíme dotmava, pak vložéme kapustové závitky a chvilku dusíme, pak podáváme na stůl.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: