Dnes je 22.09.2024, Svátek má Darina, zítra Berta

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zajíc v pytli aneb Co musí stát na obalech potravin

Publikováno: 19.12.09
Počet zobrazení: 1271


      Zdroj: Paní domu – Míla Langrová

Víme vždycky, co jíme? Je čokoláda opravdu čokoládou, sýr sýrem a zdravá potravina zdravou potravinou? Měli bychom asi více sledovat, co se píše na obalech výrobků, které kupujeme. Ta chvilka zdržení se nám totiž určitě vyplatí.

Zákon sice neukládá výrobcům, aby uváděli přesné množství každé suroviny. Musí je však uvádět v pořadí podle jejich podílu ve výrobku. Na první pohled tak například poznáme, zda je námi vybraná čokoláda hlavně z cukru a rostlinného tuku nebo z kakaa.

Jak poznáme kvalitní čokoládu?
Důležitou složkou čokolády je pravé kakaové máslo. Protože jde o drahou surovinu, je zákonem povoleno, aby se do čokoládových výrobků přidávaly při výrobě i jiné tuky. Ty však při odečtení všech ostatních použitých složek nesmí přesahovat více než 5 % hmotnosti výrobku.

Skutečná hořká čokoláda by také měla obsahovat minimálně 35 % a mléčná 25 % kakaových součástí. Jedině tak je možné hovořit o čokoládě. Jsou ale i čokolády, které obsahují více než 40 % kakaové sušiny, méně cukru a mají vyšší obsah zdravých antioxidantů. Ty jsou označeny přívlastkem Extra.

Naproti tomu čokoládové pochoutky nebo jinak nazvané výrobky někdy v sobě nemají po kakaovém másle ani stopy, zato mohou obsahovat velké množství nezdravého tuku – trans nenasycené mastné kyseliny – a cukru. I když ze zákona nesmí být označovány pouhým názvem čokoláda, kontrola obalu je přesto namístě. Všichni dobře víme, že čas od času dochází k záměrnému klamání zákazníka.

Doporučujeme:
Pokud bude na obalu čokolády na prvním místě cukr a chybět nebude ani ztužený rostlinný tuk, sáhněte raději po jiné.

I polevy mohou být ošizené
To, co platí o čokoládě, platí i o čokoládové polevě. Výhodně laciný výrobek, nemusí být vůbec výhodný pro naše zdraví a nakonec i pro naše chuťové buňky. Kvalitní čokoládová poleva by proto už v samém názvu měla obsahovat slovo čokoláda. Ještě rozumnější je ale, připravit si polevu z kvalitního rostlinného tuku, cukru a kakaa doma.

Prověřujme i tuky.
Škodlivé trans nenasycené mastné kyseliny vznikají při výrobě nekvalitních rostlinných tuků ztužováním. Jsou pro naše zdraví riskantní, protože podporují vznik onemocnění cév a srdce, cukrovky nebo nádorů tlustého střeva. Z celkového denního příjmu tuků by měly tvořit pouhé 1 procento! Opět se nám proto vyplatí raději se na obal podívat. Mělo by na něm být uvedeno, že výrobek obsahuje méně než 1% nebo stopové množství trans nenasycených mastných kyselin.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: