Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Zářivý cíl 10
Dietní terapie Co je nutné vědět Transmastné kyseliny Kde se nacházejí nasycené tuky? Co nám zbývá? Autor: Maura, Foto: Internet
Autorka článku: Maura
Jak asi budeme hubnout
Lékaři tvrdí, že rozumná doba pro hubnutí je asi ztráta 10 procent váhy za 6 měsíců. U lidí s nadváhou BMIs v typickém rozmezí 27 až 35, což je pokles o 300 až 500 kcal / den budou mít za následek ztráty hmotnosti asi 1 / 2 – O, 45 kg / týdně a 10 procent ztrát v 6 měsících. Úbytek hmotnosti ve výši 0, 45 kg až 0,90 kg týdně (při přepočtu na kalorický deficit 500 až 1000 kcal / den) se běžně vyskytuje po dobu až 6 měsíců. Ale pozor, po 6 měsících se míra hubnutí obvykle zhoršuje.
Po šesti měsících …
Pro úspěšné hubnutí je potřeba, pokud si chceme nabyté výsledky udržet i po té době 6 měsíců, abychom udržovali stále program, který se skládá s dietní terapie a fyzické aktivity. A tuto terapii můžeme opakovat do nekonečna. Po 6 měsících hubnutí by mělo být opět projeveno úsilí o udržení váhy. Ale pokud po těch šesti měsících chceme ještě více zhubnout, pak můžeme činit další pokus o zhubnutí. To bude vyžadovat další úpravu stravy a fyzické aktivity.
Pokud jsme dosáhli významného snížení hmotnosti, pak je důležitá prevence před nabíráním váhy. Tzv. jojo efekt. Je nutné si vytvořit stravovací program, jehož cílem je přispět k vytvoření deficitu ve výši 500 až 1000 kg /den.
Ženy si mohou zvolit dietu v rozmezí kalorického příjmu 1000 na 1200 Kcal, muži 12 až 1500 Kcal denně.
Omezování procent tuku dietou samo hubnutí nevyvolá, pokud celkové množství kalorií jsou také omezena. Nahrazení tuku ze sacharidů sníží procento kalorií z tuku, ale ale nebude mít vliv na ztrátu váhy. Snížení dietárního tuku, spolu se snížením dietárních sacharidů, bude obvykle nezbytné k produkci kalorického deficitu, potřebného pro přijatelnou hmotnost. Když tuk v potravě je dietou snížen, musíme se snažit omezovat příjem nasycených tuků. prioritou by měla být věnováno omezování nasycených tuků s ohledem na úroveň hladiny LDL cholesterolu.
Transmastné kyseliny jsou dvojnásobně nebezpečné. Nejenže zvyšují obsah LDL – „škodlivého“ cholesterolu, ale také snižují úroveň HDL, neboli „dobrého“ cholesterolu. Nejvíce transmastných kyselin, které jíme, jsou tvořeny částečně z olejů používaných ve smažených jídlech a komerčně pečeném zboží. Tyto oleje dodávají jídlům delší trvanlivost a tím pádem i větší ekonomickou rentabilitu. Ale transmastné kyseliny jsou jen jednou součástí stravy. Obecně lidé jedí stále mnohem více nasycených tuků. Obě tyto složky musí být redukovány, aby se udržela optimální hladina cholesterolů a podporovalo se srdeční zdraví. Nedávná studie prováděná na patnácti dospělých dobrovolnících s mírně zvýšeným obsahem LDL-cholesterolu potvrdila, že jedinci, kteří konzumovali stravu s obsahem transmastných kyselin, vykazovali zvýšenou hladinu LDL-cholesterolu o 12 až 14 procent oproti účastníkům, kteří během testu konzumovali pouze dietní jídla.
V hovězím a vepřovém mase a výrobcích z něho. Bílé drůbeží maso a ryby mají poněkud menší obsah nasycených tuků, ale je zase jiné nebezpečí – přenosu salmonelózy.
Razantně se odstřihnout od uzenin, od masných výrobků a masa jíst minimálně. Postavme svůj hubnoucí jídelníček na zelenině. A s malým procentem drůbežího masa. Nepřejídejme se. Hlídejme si váhu a nepovažujme své hubnutí za tragedii, ale nutnost.