Dnes je 24.10.2024, Svátek má Nina, zítra Beáta

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Cesta za zdravím 1

Publikováno: 5.01.10
Počet zobrazení: 1130
  Autorka článku: Jarmila Pokorná
V cestě za zdravím člověka se stále více potvrzují slova starého čínského mistra Lao-C’: „Zadržte zlo, dokud neexistuje a poruchu, dokud se neprojeví.“ A právě tato nová metoda je jednou z mnoha možností jak si trvale udržet zdraví.

Nemyslete si, že léčení přírodním způsobem je jednoduché. Ale víme, že přírodní léčba je konstruktivní způsob léčby, která má za cíl odstranit základní příčiny chorob využitím prvků, které jsou v přírodě dostupné. Není to pouhý systém uzdravení! Je to sám způsob života, kdy se ladí vnitřní životní síly nebo přirozené prvky v lidském těle. Ano, takto je charakterizována přírodní léčba. Důležité a podstatné na této definici je ten fakt, že je způsobem života nikoliv časově omezeným prostředkem k vyléčení chronické či akutní nemoci. Můžeme dokonce tvrdit, že takový způsob života vytvoří současně i návyk ke zdravému a střídmému pohledu na zdraví a ten je sám o sobě jistou prevencí před vznikem vážných onemocnění. Takový je můj názor, který vychází samozřejmě ze studia pramenů, které o přírodní medicíně pojednávají. Otázkou je ovšem to, zda tento způsob života nám dává dostatek možností, času i prostoru, abychom se mohli takto sami sobě věnovat. Co myslíte? Stačí jen nadšení a nebo trpělivé odříkání si dosud zažívaného životního standardu ve stravování a představ, že se dá téměř všechno vyléčit, aniž člověk sám také nepodnikne kroky k tomu, aby se uzdravil? Podívejme se nyní na peripetie přírodní léčby podrobněji.

Nejprve pojmy a definice
Abychom správně chápali problematiku, je třeba rozlišovat různé pojmy a definice, které nás budou provázet v tomto seriálu.

Alternativní medicína
Alternativní medicína navazuje, svými znaky, na holistický přístup a to svými názory na nemoc, nemoc jako nerovnováhu mysli a těla, která je vyjádřena na fyzické, emoční a mentální úrovni člověka.

Alopatie
Ačkoliv je uznáno, že mnohé tělesné příznaky jsou podorovány duševní stránkou člověka (emocionální stres mpže podporovat chronické bolesti), její prioritou je potlačit fyzické i duševní příznaky. Na rozdíl od přírodní medicíny, která při poznání hlubší nestability jedince se pokouší obnovit fyzickou a duševní harmonii, která pak příznaky nemoci zmírňuje.

Celostní medicína
Celostní medicína vychází z myšlenky, že je lidské tělo skvěle vybaveno pro odolávání nemocem a následkům zranění. Ale když se nemoc projeví, nebo poranění, pak se holistická medicína se snaží posilovat tyto přirozené schopnosti a oddolnosti a léčivé prostředky pak působí efektivněji. Výsledky však nepřicházejí rychle a nemusíme se ani obávat nepříznivýchse neočekává výskyt přes noc. Ale ani oni se očekává, že dojde na úkor nebezpečné vedlejší účinky.

Přírodní léčení
Přírodní léčení je postoj. Například, když máte bolesti hlavy, místo, abyste sáhli ihned po aspirin, který může poškodit sliznici žaludku nebo způsobit i vážnější vedlejší účinky, je lépe si odpočinout. Bolesti zad? Místo toho, abyste užívali valium, které může způsobit únavu, ztrátu koordinace, zkuste uvolňovat svaly a lokálně aplikujte teplo.

Bylinná medicína
Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že 4 miliardy lidí, tedy 80 procent světové populace, v současné době používají bylinné prostředky na některé aspekty primární zdravotní péče. Bylinná medicína je hlavní složkou všech tradičních domorodých národů. Společné prvky nacházíme v ayurvédské, homeopatické, přírodně léčebné, tradiční orientální a indiánské přírodní medicíně.

Autor: Jarmila Pokorná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: