Dnes je 21.09.2024, Svátek má Matouš, zítra Darina

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Cesta za zdravím 2

Publikováno: 12.01.10
Počet zobrazení: 1207
  Autorka článku: Jarmila Pokorná
Akupunktura
V cestě za zdravím člověka se stále více potvrzují slova starého čínského mistra Lao-C’: „Zadržte zlo, dokud neexistuje a poruchu, dokud se neprojeví.“ A právě tato nová metoda je jednou z mnoha možností jak si trvale udržet zdraví.

Akupunktura
Již od prehistorických dob léčila čínská medicína choroby drážděním různých částí těla kamennými bodci. Slovník znaků „Šou-wenťie-c’“ sestavený za dynastie Chan, dvěstě let před Kristem, podává zprávu o této starobylé technice nazývané pien, čili o používání špičatých nástrojů k úlevě od bolesti. Postupně byla jehla z kosti nebo bambusu nahrazena kovovou. Pomalu byla také objevována síť meridiánů – cest kudy v těle proudí životní energie nazývaná čchi. Principem je, že pokud dojde k nahromadění či nedostatku této energie v těle – dochází k nemoci.

Historie
Za vlády dynastie Ming, roku 1443 po Kristu, byly z bronzu odlity tři duté sochy, na nichž bylo pro studenty vyznačeno rozdělení meridiánů a umístnění 657 bodů. Dnes se pracuje hlavně s 361 body rozmístněnými na 12ti hlavních a osmi vedlejších meridiánech, jimiž se řídí oběh energií. Dlouholetým vývojem se tato metoda rozšířila do celého světa a teprve současná moderní medicína a výzkum dokazují, že její jádro je racionální. Exaktní vědy dokázaly existenci speciálních bodů na povrchu těla, které se liší svými vlastnostmi od okolí a jsou přístrojově objektivně zjistitelné. Akupunktura se nejlépe hodí, jak vyplývá z výsledků výzkumu i praxe, i pro léčbu funkčních nemocí, ale lze ji s úspěchem aplikovat i u celé řady jiných potíží. Může se použít i jen z preventivních důvodů, k posílení celkového stavu organismu, kondice, imunity, psychické stability. Zajímavé je ,že pokud užijeme některého tzv. mikrosystému (nejčastěji ušní akupunktury) můžeme ji velmi dobře využít i jako diagnostickou metodu. Jasněji řečeno, jeli někde v organismu postižen určitý orgán, jemu odpovídající bod je na ušním boltci citlivý. Přínosem pro organismus je i to, že léčba akupunkturou nemá prakticky nežádoucí účinky, působí v duchu tradiční medicíny na člověka a jeho funkce, tedy na psychiku i tělesnou stránku. Komplexnost působení vpichů jehličkou je představována celou řadou následných pochodů a vyplavením řady látek, které mají protibolestivý, sedativní, protialergický, a imunitu posilující účinek. Dochází k celkovému vyrovnání různých metabolicko-energetických, hormonálních,vegetativních funkcí v organismu.

Autor: Jarmila Pokorná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

13.01.2010 22:06  admin

Dobrý den, zadáte-li do www.google.cz slova k vyhledávání "akupunktura Kolín" naleznou se Vám například tyto odkazy: http://www.sanuk.cz/, http://krasa-zdravi.sluzby.cz/kolin/alternativni-medicina Můžete takto vyhledávat, až naleznete to, co Vám nejvíce vyhovuje. Pro vyhledávání také doporučuji portál www.seznam.cz, kde stačí vyhledat slovo akupunktura a výsledky si třídit podle kraje a města. Hodně štěstí.

13.01.2010 15:42  VÁCLAVKOVA

dOBRÝ DEN,RÁDA BYCH SI DALA AKUPUNKTUR NA OZDRAVENÍ ORGANISMU ALE JSEM Z kOLÍNA A NEVÍM ZDA TADY NĚCO TAKOVÉHO SE APLIKUJE.KAM SE MOHU OBRÁTIT. DĚKUJI VÁCLAVKOVA

Zanechte komentář: