Dnes je 21.09.2024, Svátek má Matouš, zítra Darina

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Cesta za zdravím 4

Publikováno: 26.01.10
Počet zobrazení: 1133
  Autorka článku: Jarmila Pokorná
Ájurvéda
V cestě za zdravím člověka se stále více potvrzují slova starého čínského mistra Lao-C’: „Zadržte zlo, dokud neexistuje a poruchu, dokud se neprojeví.“ A právě tato nová metoda je jednou z mnoha možností jak si trvale udržet zdraví.

Ájurvéda je pět tisíc let stará indická medicína pro tělo i mysl, nejstarší dochovaný léčebný systém na světě. Skládá se z jednotlivých unikátních systémů výživy, cvičení, bylinné terapie, relaxace, meditace, pročišťování organismu, aromaterapie a masáží.

Ájurvéda je sanskrtské slovo, které se dá přeložit jako „věda života“ (ájur = život a véda = vědění). Jako účinný léčebný systém ji od roku 1982 uznává i Světová zdravotnická organizace. Její původ nacházíme ve staré Indii a často je nazývána matkou všech léčebných systémů. Po tisíce let si ji mistři svým žákům předávali ústní formou a většina dnešních přírodních systémů léčby má kořeny právě v ájurvédě. Z Indie se rozšířila spolu s buddhismem do oblastí dalších oblastí (Tibet, Barma, Srí lanka a mnoho dalších zemí). Dnes se přizpůsobuje podmínkám moderního světa a získává si nové příznivce (v USA i Evropě – včetně České republiky).

Ájurvéda je holistickou metodou – zabývá se celým člověkem. Podle ní spolu tělo, mysl i duch souvisejí, jsou neoddělitelné. Nezaměřuje se na potlačování příznaků nemoci, ale hledá a léčí příčinu jejího vzniku. Hlavním principem ájurvédy je život v souladu s osobní konstitucí člověka a s přírodními zákony.

Každý člověk má svůj jedinečný energetický vzorec – individuální kombinaci fyzických, mentálních a emočních charakteristik, které tvoří naši konstituci.

Tato konstituce je nám dána částečně již při početí a zůstává nezměněna po celý život. Působení vnějších či vnitřních faktorů, jako jsou například stravovací návyky, roční období, fyzické trauma, rodinný a pracovní vztah či emocionální stavy, může narušovat naši přirozenou rovnováhu a odchylovat nás od naší přirozené konstituce.

Autor: Jarmila Pokorná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: