Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak využívat moc našeho podvědomí – 99

Publikováno: 22.01.10
Počet zobrazení: 1782
  Autor článku: PhDr. Zdeněk Chmel
V předcházejícím článku jsme mluvili o dlouhověkosti a také uplatnění sugesce a autosugesce v postoji ke stáří. Připomněli jsme si, že toto psychické ovlivňování sebe sama může být nejen vědomé, ale i nevědomé.

Aplikovali jsme si myšlenku dr.Murphyho o tom. že musíme „pečlivě rozvažovat svá slova, neboť každá nerozvážně vyřčená slabika se nám vymstí“ na „třetí věk“: Budeme-li na stáří myslet jen jako na další etapu života, kterou chceme aktivně prožít a v ní zúročit své nabyté znalosti a zkušenosti, tak se toto pozitivní myšlení uskuteční. Budeme-li se ale stáří obávat a myslet na to, že nás budou pronásledovat různé nemoci, tak se nám toto negativní myšlení rovněž uskuteční a všechny naše obavy se naplní“.

Dlouhověkost je na jedné straně velmi potěšující trend (kdo by se také nechtěl dožit stovky?) Ale na druhé straně zprávou alarmující pro stát. Má-li růst počet stoletých a mají-li být osmdesátníci téměř desetinou populace a šedesátníci třetinou, pak se na to musí celá společnost připravit. Nejde jen o náklady, o stavbu dalších zařízení pro seniory, ale zejména o změnu myšlení. Nechci tím říci, že by se stále ještě dožívající „Kult mládí“ v němž padesátiletí téměř už byli vyřazováni z produktivního života, měl změnit na „Kult stáří“. To bychom šli „z bláta do louže“.

Výzkumy dokládají, že ČR brzy bude v první desítce zemí s nejstarší populací na světě, tím, že každý třetí obyvatel naší republiky bude starší 65 let. Některá naše města už dnes mají důchodců o třetinu více než dětí. Samozřejmě, to je i výsledek faktu, že dokážeme vítězit nad nemocemi, které byly ještě před sto lety neodvratně smrtelné a že se za posledních sto let prodloužila průměrná délka života o celých třicet let.

Ta změna myšlení by měla spočívat, podle mého názoru, v tom, že bude spravedlivě posuzováno, co každý věk přináší nebo může společnosti přinášet. Většina lidí soudí, že MLÁDÍ přináší aktivitu, průbojnost a nové myšlenky. Naproti tomu STÁŘÍ pak znalosti podpořené zkušenostmi. (Na což se v „Kultu mládí“ hodně zapomínalo). Ale já si proti této šabloně dovolím oponovat. Copak na tu aktivitu, průbojnost a nové myšlenky má „patent“ jen mládí? Copak stejné hodnoty nemůže přinášet i střední a starší generace?

Připomeňme si jen muže, který své stěžejní dílo „O původu druhů“ napsal v padesáti letech. Ano, je to Charles Robert Darwin. Nebo náš Johann Gregor Mendel, jenž své poznatky o dědičnosti poprvé publikoval ve 43 letech. A abych nechodi jen do tak dávné minulosti, připomenu do třetice i současnost. Národní cenu vlády ČESKÁ HLAVA 2009 obdržel zakladatel dětské onkologie, téměř osmdesátiletý Prof. Josef Koutecký. V roce 1964, když začínal, přežívala jen tři procenta dětí tuto zhoubnou nemoc. Dnes je to 83 procent! Tato čísla mluví sama za sebe. A pan profesor je i zářným příkladem také pro naše téma. Na otázku, kde stále bere svou energii, odpověděl:“Žiji slušně a hodně pracuji…

 I když jsem dětské onkologii věnoval všechny prázdniny či víkendy, vždycky mi zbyly chvilky, zejména večer, kdy jsme chodili na koncerty, do divadla a na výstavy.“ V interwiev se také přiznal,že stále organizuje koncerty a vernisáže a dodal: „Umění, ta krása je pro mne nezbytná. Tak jako potřebuji dýchat, jíst a pít, potřebuji vnímat něco hezkého….Stále něco dělám. Jsem vlastně šťastný člověk.“

Myšlení musí změnit každý z nás. Mladí a lidé středního věku si musí více začít vážit moudrosti a zkušeností stáří. A my, lidé třetího věku, zase nesmíme všechny mladé „házet do jednoho pytle“ a přisuzovat jim všechny negativní vlastnosti a činy. Ale zejména si také musíme uvědomovat svou cenu, nepodceňovat se vzhledem k mladším, využívat plně své schopnosti a znalosti a nečekat jen až přijde „ta zubatá“. Když budeme aktivně prožívat svou „třetí dimenzi“, když v ní budeme úročit své nabyté znalosti a zkušenosti, pak nejenže se nám bude žít lépe, ale bude se žít lépe i našemu okolí.
Odlišný postoj lidí ke svému okolí si můžeme ilustrovat na četbě novin a časopisů.. Někdo vyhledává jen ty negativní zprávy, jimiž se hemží zejména bulvár. Teroristické útoky, včetně popisu toho, kolik lidí zabil nebo těžce zranil sebevražedný atentátník. (Televize nebo obrázkový časopis nám k tomu dodá i krvavý obraz). Noviny jsou také plné dopravních katastrof, různých zločinů, zákeřných útoků na staré nebo slepé lidi apod. Většina lidí (jsem optimista a tak doufám, že je to většina) tím mávne rukou a nanejvýš si pomyslí: „Štěstí, že jsem tam nebyl.“ Další lidé pociťují strach, beznaděj a zoufalství („Kam ten svět spěje!“) A nebo také zlost či odpor.

Jestliže ale u někoho negativní a zoufalé myšlenky převládnou, či spíše jim dovolí, aby převládly, ohrožuje nejen svou dobrou náladu, své myšlení, které by mělo být pozitivní, ale někdy i svou vůli k životu a může až propadnout depresím. Samozřejmě, to by se nás nemělo týkat, protože my už víme, že pro účinnou ochranu před všemi negativními vlivy můžeme použít pozitivní autosugesci a také ji včas použijeme. A nemusíme ji použít jen pro sebe, ale i pro jiné. Zde si připomeňme si, že Dr.Murphy píše o účincích léčby na dálku a uvádí příklady, jak dcera působila na nemocnou matku, která žila v jiném a velmi vzdáleném městě. Dcera zaměřila k matce své myšlenky, pocity a představy o jejím zdraví a harmonii. Přitom používala modlitbu asi tohoto typu:: „Duševní síla je všudypřítomná a obklopuje v dálce také moji matku. Pro vyléčení a zmírnění jejího fyzického utrpení nyní vysílám představy jimiž se matka opět zcela vyléčí…“ A skutečně. Když dcera vysílala toto přání několikrát denně, matčin stav se za několik dní – k velkému překvapení ošetřujícího lékaře – neuvěřitelně zlepšil.

Toto působení nemusí být jen na obrovskou dálku. Můžeme je využít pro své blízké i v nejbližším okolí a nemusí jít jen o nemoc, ale i třeba o tu změnu myšlení, o kterém jsem dnes psal a o němž si ještě povíme příště.

Autor: PhDr. Zdeněk Chmel, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: