Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Specialitky ze světových kuchyní 3
Autorka článku: Tereza Máte rádi želé? Pokud ano, tak vám nabízím gurmánské želé přímo z Anglie. Je to výborné zpestření jídelníčku, a jak uvidíme, zase ne tolik pracné a myslím, že se také hodí do české kuchyně. |
Jablečné želé s bylinkovou variantou
Želé je výborné, když ho jíme jen tak a nebo horké s máslovými koláčky. A už se nám sbíhají sliny, že ano?
Pokud do jablečného želé přidáte bylinky, mžete ho dávat k rybám nebo k masům či drůbežím pokrmům.
Ingredience:
1,75 kg vařená jablka
1,75 litru studené voda
750 g cukru (přibližně)
Nakrájejte předepsané množství jablek a pěkně je očistěte od všech vadných částí. Musí být pěkně čistá. Dejte na pánev s vodou a přiveďte k varu, duste je tak dlouho, dokud nebudou úplně měkké.. Do kaše nasypte sáček želé a smíchejte dřevěnou vařečkou. Můžete přidat pektin, ale je nebezpečí, že by se mohla vytvořit sraženina. Přidejte cukr. Zahřejte a pokračujte v míchání, dokud se nerozpustí, pak rychle uveďte do varu, tuhnutí je dosaženo za občasného míchání. Do sterilizovaných sklenic nalijte pouze čisté želé a přiklopte.
Varianty
Sage želé: Přidejte 4 polévkové lžíce nasekané šalvěje, jakmile želé odstavíte z plotýnky.
Rosemary želé: Doplňte 8 velkými větvičkami rozmarýnu s vodou.
Kopr želé: Přidejte 4 polévkové lžíce nasekaného kopru nebo 2 lžíce sušeného kopru
Mincovna želé: Přidejte malý svazek máty s vodou.
Bouquet Garni želé: 1 snítka petrželky, 2 bobkové listy a 1 malá snítka tymiánu
Autor: Tereza, Foto: Internet