Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Ta naše písnička česká 4

Publikováno: 23.01.10
Počet zobrazení: 1521
  Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Jistě mi dáte za pravdu, že je psát o vážné hudbě na našich stránkách by bylo trochu nudné. Konečně, kolik z nás se o to zajímá? Já jsem vám připravila něco zábavnějšího a zajímavějšího. Jde o dějiny české populární hudby od roku 1918.

Jistě jste všichni už zapomněli na jména, která provázela život našich prababiček a babiček a hlavně jejich zábavu.
Proto se ponořme do dob, kdy vznikla samostatnost česká a s ní vešla do života českého národa nezapomenutelná hudba.

Dechová hudba – vojenská hudba
V nových poměrech se stalo východiskem teprve založení Vojenské hudební koly, která od října 1923 započala zabezpečovat dvouletou výchovu vojenského hudebního dorostu; a to souběžně pro všechny nástroje uplatňované v dechovém i symfonickém obsazení. V rámci služby beze zbraně procházel tu každý z chovanců od 14-16 let systematickým školením obvykle na dva instrumenty: ať dechové (např. klarinet a saxofon, hoboj či basklarinet; křídlovka a trubka; pozoun a baryton-
eufonium apod.), bicí (bicí s klavírem, harfou nebo některým ze smyčcových nástrojů), často však i dechové plus smyčcové (obvykle v kombinaci rozsahově si podobných nástrojů: např. housle s křídlovkou či klarinetem, violoncello s tenorem či barytonem, kontrabas s helikonem atd.).

Dechová hudba – civilní hudba
Mimořádně početnou a aktivní základnu, ovlivněnou letitými folklorními tradicemi, nacházela při tom dechová hudba zejména na moravském Slovácku. Dobovou oblibu dechových souborů naznačují i některé údaje, působící dnes takřka neuvěřitelně. V slavnostním průvodu VIII. všesokolského sletu (1926) pochodovalo Prahou 58 dechových hudeb; na X. sletu (1938)
doprovázelo pochodující sokoly dokonce 98 kapel v sokolském kroji, a to z Prahy i z nejrůznějších končin republiky. Podobně jako vojenské orchestry, spojovaly se často také vyspělé civilní soubory k reprezentačním monstrkoncertům, při zvlášť slavvnostních příležitostech a jubileích až v počtu 200-300 hudebníků. Některé z orchestrů úspěšně reprezentovaly českou hudbu i za hranicemi.

Sláva naší dechové hudby
Na ostrově Coney Island před New Yorkem vystupovala roku 1929 v tamním lunaparku 33ti členná
dechová hudba, obsazená hudebníky z moravského Slovácka v krojích (Czechoslovakian National Band). Jejím impresáriem byl Otakar Bártík, známý tehdejší baletní mistr Metropolitan Opery. Přes zimu téhož roku působila kapela v mořských lázních na Floridě. Velkého zahraničního ohlasu dosáhla v březnu 1937 ve francouzských Cannes známá Kolínská dechová hudba za řízení Kmochova nástupce Aloise Vlasáka. Téhož roku se uplatnila i v Hamburku, kde účinkovala spolu s taneční skupinou pražského Národního divadla. Řada českých hudebníků (mj. i mladý Karel Vacek) působila v kapelách různých světových cirkusů. Malý dechový soubor zorganizovali dokonce i čeští dobrovolníci, účastníci španělské občanské války v letech 1936-39. Z dvanácti jeho členů přitom do pochodu hráli tři na bicí nástroje. Trvale oblíbené zůstávaly i různé fantazie, serenády a stylizované tance, písňové směsi, virtuózně koncipované skladby pro sólové nástroje s průvodem orchestru a tzv. charakteristické, ponejvíce zvukomalebné skladby. Např. tedy Jana Veselého Sen legionáře, zvukomalba ze sibiřské anabáze čs. legií; podobně i fantazie Josefa Malého 1914-1918 s nápodobou vítězné bitvy a návratu čs. legií, a to i s uplatněním děl, kulometů a závěrečného ohňostroje.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

24.01.2010 14:52  Montrealer (montrealer@email.cz)

Zajímalo by mě, zda se některé dobové nahrávky dochovaly, případně zda byly znovu nahrány. V případě písniček R.A.Dvorského existuje na obojí kladná odpověď. Historické nahrávky jsou na YouTube a nové nahrávky podle dobových aranžmá pořídil Ondřej Havelka and his Melody Makers.
http://montrealer.webovastranka.cz

Zanechte komentář: