Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Vaříme po česku 8
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná Vína a likéry Tak jsem si říkala, že pořád mluvím o své babičce a svého dědečka jsem zatím upozadila v jeho zásluhách na domácí kuchyni, vařenou po česku. Aniž si to snad uvědomoval, jeho činnosti se zaťaly do mé paměti a to proto, že voněly domácími víny, kořaličkami, zvěřinou a bramborovými plackami a polévkami. |
Dědečkovy speciality
To když babička nebyla doma a dědeček nám měl uvařit. Nemyslete si však, že můj dědeček byl nějaký hýřil! Jeho spíš bavilo po svém zpracovávat ovoce, které se rodilo nejen u nás na zahradě, ale také v milovaném brdském kraji. Své produkty rád rozdával v pěkných lahvičkách při nejrůznějších příležitostech svým přátelům. To byl docela hezký dárek, co myslíte?
Šípkové víno
Tak si nyní zkusíme šípkové víno podle starých recepisů:
Šípky sbíráme v době, kdy jsou již uzrálé. Vybíráme zásadně pěkné, zralé.
Na Ľ kg šípků patří Ľ kg cukru a 3 Ľ l vody.
Cukr dejte do hrnce, pokropte jej vodou a nechte roztát. Pak nechte vařit tak, až se ze spodu začne mírně napalovat, ale ne mnoho.Pak na něj nalijeme 3 Ľ litru vody zamícháme a nechme směs vody a cukru asi jednu minutu vařit. Pak odstavíme a až vystydne, nalijte na omyté zralé šípky do láhve, obvažte papírem nechte na teplém místě stát. V ńoru nebo březnu se scedí do lahví, dobře to uzátkujte a dejte do sklepa. Čím je starší, tím lepší!
Jablkové víno
Postrouhejte zralá jablka a nalijte na ně tolik vody, aby byla jablka potopena a nějaký čas nechte směs kysat. Pak všechno přelisujte. Na 50 l šťávy dejte 7 kg cukru. Nyní dejte i s cukrem štávu do vhodné nádoby a nechtejte opět kysat. Až vykyše, stáhněte víno do lahví a uschovejte.
Malinové víno
Zralé maliny dobře rozmačkejte a nechte týden i déle kysat. Každý den na povrchu zamíchejte, aby se na malinách neusazovala plíseň. Pak štávu vlijeme do čistého soudku a l litr šťávy dejte 1 kg cukru a 2 litry vody. Vodu můžete dolívat vlažnou, aby víno lépe a dříve vykvasilo. Soudek musí zůstat neplný, aby měla kyselina dost místa. Soudek ucpeme zátkou, uprostřed provrtanou. Zátka musí být volná! Sud postavte na teplé místo a jakmile přestane víno šumět, zátku pevněji zatlucte, aby k vínu nemohl vzduch. Až je víno průhledné, pak jej teprve stáčejte do lahví a uschovejte ve sklepě.Takto musí víno kysat alespoň půl roku.
Likér z lipového květu
Naplňte asi pětilitrovou láhev, která má širší hrdlo, čerstvým, lipovým květem. K tomu přidej hrst lupenů z růží, pak zalij čistým lihem nebo rumem a nechje 3 – 4 neděle stát na slunci. Potom líh slij a odměř:
1 litr tohoto lihu dejte vařit s 45 dkg cukru nebo 20 dkg cukru a 25 dkg medu s 1 litrem vody asi Ľ hodiny. Pak teprve zchladlý cukr (nebo cukr s medem) smíchejte s lipovým výtažkem a přeceď te do lahví, Pokud není likér čistý, tak ho přes filtrovací papír nechte prokapat.
Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet