Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vaříme po česku 8

Publikováno: 13.01.10
Počet zobrazení: 1621
      Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Vína a likéry
Tak jsem si říkala, že pořád mluvím o své babičce a svého dědečka jsem zatím upozadila v jeho zásluhách na domácí kuchyni, vařenou po česku. Aniž si to snad uvědomoval, jeho činnosti se zaťaly do mé paměti a to proto, že voněly domácími víny, kořaličkami, zvěřinou a bramborovými plackami a polévkami.

Dědečkovy speciality
To když babička nebyla doma a dědeček nám měl uvařit. Nemyslete si však, že můj dědeček byl nějaký hýřil! Jeho spíš bavilo po svém zpracovávat ovoce, které se rodilo nejen u nás na zahradě, ale také v milovaném brdském kraji. Své produkty rád rozdával v pěkných lahvičkách při nejrůznějších příležitostech svým přátelům. To byl docela hezký dárek, co myslíte?

Šípkové víno
Tak si nyní zkusíme šípkové víno podle starých recepisů:
Šípky sbíráme v době, kdy jsou již uzrálé. Vybíráme zásadně pěkné, zralé.
Na Ľ kg šípků patří Ľ kg cukru a 3 Ľ l vody.
Cukr dejte do hrnce, pokropte jej vodou a nechte roztát. Pak nechte vařit tak, až se ze spodu začne mírně napalovat, ale ne mnoho.Pak na něj nalijeme 3 Ľ litru vody zamícháme a nechme směs vody a cukru asi jednu minutu vařit. Pak odstavíme a až vystydne, nalijte na omyté zralé šípky do láhve, obvažte papírem nechte na teplém místě stát. V ńoru nebo březnu se scedí do lahví, dobře to uzátkujte a dejte do sklepa. Čím je starší, tím lepší!

Jablkové víno
Postrouhejte zralá jablka a nalijte na ně tolik vody, aby byla jablka potopena a nějaký čas nechte směs kysat. Pak všechno přelisujte. Na 50 l šťávy dejte 7 kg cukru. Nyní dejte i s cukrem štávu do vhodné nádoby a nechtejte opět kysat. Až vykyše, stáhněte víno do lahví a uschovejte.

Malinové víno
Zralé maliny dobře rozmačkejte a nechte týden i déle kysat. Každý den na povrchu zamíchejte, aby se na malinách neusazovala plíseň. Pak štávu vlijeme do čistého soudku a l litr šťávy dejte 1 kg cukru a 2 litry vody. Vodu můžete dolívat vlažnou, aby víno lépe a dříve vykvasilo. Soudek musí zůstat neplný, aby měla kyselina dost místa. Soudek ucpeme zátkou, uprostřed provrtanou. Zátka musí být volná! Sud postavte na teplé místo a jakmile přestane víno šumět, zátku pevněji zatlucte, aby k vínu nemohl vzduch. Až je víno průhledné, pak jej teprve stáčejte do lahví a uschovejte ve sklepě.Takto musí víno kysat alespoň půl roku.

Likér z lipového květu
Naplňte asi pětilitrovou láhev, která má širší hrdlo, čerstvým, lipovým květem. K tomu přidej hrst lupenů z růží, pak zalij čistým lihem nebo rumem a nechje 3 – 4 neděle stát na slunci. Potom líh slij a odměř:
1 litr tohoto lihu dejte vařit s 45 dkg cukru nebo 20 dkg cukru a 25 dkg medu s 1 litrem vody asi Ľ hodiny. Pak teprve zchladlý cukr (nebo cukr s medem) smíchejte s lipovým výtažkem a přeceď te do lahví, Pokud není likér čistý, tak ho přes filtrovací papír nechte prokapat.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: