Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Zářivý cíl – můj stravovací program 5
Autorka článku: Maura Zelenina je naší klíčovou potravinou Zaměřme se nyní na zeleninu, která pro nás představuje přípravu salátů, jak jsme zvyklí. Sledujme přitom její hodnoty, Z našich stránek již víme, jak se zelenina dělí a jak se používá k přípravě jídel, ale my si přesto na naši stránkách neodpustíme, abychom si nějaké recepty neřekli. |
Víte, ono je těch salátů hodně, ale, my držíme dietu a tak je nesmíme přeplácat vším možným, abychom s dietního jídle neudělali sice chutné, ale kalorické jídlo. Vždyť i citron olej, koření, jogurt má své hodnoty, které budeme na salát vršit a v tom je to umění, totiž rozložit si svou přípravu tak, bychom ji mohli vychutnat, potěšit se s ní, osvěžit se a přitom mít pocit, že jsme pro sebe udělali maximum. A to tom to je, milé dámy a pánové, celé to o tom je. Řekněme si to na rovinu – jsme příliš „rozežraní“ a myšlenky na zeleninové saláty nám odvádí vidina našich bývalých a ještě ne zcela zapomenutých jídel. Ale uvidíte, že až se pustíte do přípravy a ochutnáte, že si řeknete. Ničeho nelituji. A počítáme jako u luštěnin: 1 kcal /100g.
Zelenina | Bílkoviny % | Sacharidy % | Tuky % | Energie kJ/kcal |
Kapie | 1 | 1 | 6 | 126 (30,14 kcal) |
Kapusta hlávková | 3,1 | 3,1 | 2,1 | 176 (40,10 kcal) |
Kapusta kadeřavá | 4,3 | 4,3 | 7,6 | 144 (34,4 kcal kcal) |
Kapusta růžičková | 5,2 | 5,2 | 1 | 214 (51,19 kcal) |
Karotka | 1,4 | 1,4 | 9,7 | 188 (44,9 kcal) |
Kedluben | 1,2 | 1,2 | 3,4 | 79 (18,8 kcal) |
Kopr | 2,4 | 2,4 | 7,8 | 163 (38,9 kcal) |
Křen | 3,9 | 3,9 | 22,4 | 440 (105,2 kcal) |
Sojové klíčky | 1,5 | 1,7 | 0,1 | 54 (12,9 kcal) |
Kukuřice cukrová | 3,5 | 3,5 | 18,8 | 444 (106,2 kcal) |
Květák čky | 2,4 | 2,4 | 4,4 | 121 (28,9kcal) |
Lilek | 1,3 | 1,3 | 8,2 | 163 (38,9 kcal) |
Mangold listy | 2,1 | 2,1 | 2,8 | 59 (14,1 kcal) |
Meloun | 0,5 | 0,5 | 6,5 | 118 (28,2 kcal) |
Mochyně | 1,8 | 1,8 | 11,1 | 218 (52,1 kcal) |
Okra | 2,8 | 2,8 | 3 | 130 (31,1 kcal) |
Okurky salátové | 0,7 | 0,7 | 2,6 | 67 (16 kcal) |
A to jsme ještě ani pořádně nezačali
Z následující přehledu vidíte, že tyto druhy můžete šikovně kombinovat do salátů a nebo si připravit zeleninu dušenou či výborné polévky. A nebo i předkrmy.
Zelenina | Bílkoviny % | Sacharidy % | Tuky % | Energie kJ/kcal |
Olivy | 0,8 | 0,8 | 1 | 422 / 100 kcal |
Paprika červená | 1,2 | 1,2 | 5,2 | 121 / 28,9 kcal |
Paprika zelená | 0,8 | 0,8 | 2,6 | 65 / 15,5 kcal |
Pastyňák | 1,6 | 1,6 | 14,9 | 226 / 54 kcal |
Patizony | 2,3 | 2,3 | 10,2 | 209 / 50 kcal |
Pažitka | 3,3 | 3,3 | 8,1 | 214 / 51,1 kcal |
Petržel kořen | 2,9 | 2,9 | 12,2 | 264 / 63,1 kcal |
Pór | 2,5 | 2,5 | 8,6 | 193 / 46,1 kcal |
Potočnice | 0,3 | 0,3 | 0,4 | 94 / 22,4 kcal |
Rajčata | 1,1 | 1,1 | 4,6 | 103 / 24,6 kcal |
Reveň | 1,3 | 1,3 | 3,6 | 84 / 20 kcal |
Ředkev | 1,5 | 1,5 | 5 | 90 / 21,5 kcal |
Ředkvičky | 1,1 | 1,1 | 3,7 | 84 / 20 kcal |
Řepa červená | 1,8 | 1,8 | 10,6 | 201 / 48 kcal |
Řeřicha setá | 1,6 | 1,6 | 0,4 | 56 / 13,3 kcal |
Salát hlávkový | 1,5 | 1,5 | 2,7 | 75 / 17,9 kcal |
Salát ledový | 0,7 | 0,7 | 1,9 | 53 / 12,6 kcal |
Salát polníček | 1,8 | 1,8 | 1,4 | 68 / 16,2 kcal |
Špenát | 3,2 | 3,2 | 4,1 | 137 / 32,7 kcal |
Tuky
Podívejme se na kalorické hodnoty tuků, které běžně používáme. Je to hodnota na 100 g. Ale my už dobře víme, že nám tuky škodí a že jimi musíme šetřit, pokud jsme se daly na cestu získání ideální váhy a ozdravění.
Zelenina | Bílkoviny % | Sacharidy % | Tuky % | Energie kJ/kcal |
Bertolli s olivovým olejem | 0 | 0,1 | 48 | 1779 / 425,5 kcal |
Ceresoft | 0 | 2 | 92,2 | 3473 / 830,8 kcal |
Creme Bonjour | 5,4 | 4,1 | 27 | 1160 / 277,5 kcal |
Creme Bonjour – bylinkový | 5,3 | 4,1 | 26,7 | 1148 / 274,6 kcal |
Creme Bonjour – okurka | 5 | 4,2 | 24,3 | 1059 / 253,3 kcal |
Creme Bonjour – paprika | 5,1 | 4,1 | 25 | 1080 / 258,4 kcal |
Diana | 0 | 0 | 40 | 1480 / 356 kcal |
Dukát | 0 | 0 | 79,2 | 2996 / 716,7 kcal |
Easy | 0,5 | 0,8 | 75 | 2797 / 669,1 kcal |
Finea light | 1 | 1 | 55 | 2050 / 490,4 kcal |
Flora | 0,1 | 0,3 | 70 | 2630 / 629,1 kcal |
Flora light | 0 | 0 | 40 | 1480 / 354 kcal |
Flora pro activ | 0,1 | 3,2 | 35 | 1351 / 323,2 kcal |
Flora s vlákninou | 2,2 | 3,4 | 40 | 1540 / 368,2 kcal |
Hera | 0,5 | 0,5 | 83,1 | 3098 / 741 kcal |
Kokosový | 0 | 0 | 99 | 3744 / 895,6 kcal |
L&L Švédské solené máslo | 7,5 | 1 | 40 | 1600 / 382,7 kcal |
Máslo | 0,5 | 0,3 | 81,1 | 3002 / 718,1 kcal |
Máslo AB – Plus | 1 | 0,6 | 80,5 | 3006 / 719,1 kcal |
Máslo pomazánkové | 3,8 | 6,2 | 35 | 1485 / 355,2 kcal |
Oleje průměr | 0 | 0 | 98,2 | 3636 / 869 kcal |
Ani olivový olej není tak neškodný, jak jsme se mohly domnívat a proto je nyní, na naší nové cestě, důležité, abychom četly etikety zboží, které kupujeme. Brzy si zvyknete i na tu příjemnost, že budete kupovat pouze vybrané potraviny, kvalitní potraviny a v malém množství. Což pro nás znamená i snížení nákladů na vlastní spotřebu. Ale pokud kupujete jídlo pro rodinu, pak samozřejmě se tento efekt příliš neprojeví.
Nasycené a nenasycené mastné kyseliny
Existují dva druhy mastných kyselin obsažených v tucích:
- nasycené,
- nenasycené
Liší se chemickým složením a způsobem,jakým ovlivňují tělo. Nasycené mastné kyseliny se vyskytují v potravinách živočišného průvodu – např. v mase, mléce apod. Organismus z nich vyrábí cholesterol, který je nezbytný pro syntézu hormonu, včetně estrogenu a testosteronu, a také solí žlučových kyselin. Roste-li však koncentrace nasycených mastných kyselin obsažených v tucích, zužuje se průsvit tepen, což muže vést k zablokování průtoku krve. Důsledkem muže být ateroskleróza věnčitých tepen, která často končí infarktem. Do naší každodenní stravy až příliš často zařazujeme potraviny bohaté na nasycené tuky. Jsou to zejména: máslo, sádlo, vepřové, skopové a hovězí maso, plnotučné mléko a některé rostlinné oleje, např. kokosový, palmový a také palmová semena. Tyto tuky jsou při pokojové teplotě tuhé.
Nenasycené mastné kyseliny jsou sloučeniny, které se nacházejí v tucích rostlinného puvodu, obsaženy jsou rovněž v rybím a družením mase. Jejich hlavním zdrojem jsou rostlinné oleje. Při pokojové teplotě mají tekutou konzistenci. Můžeme je rozdělit do dvou kategorií: na tuky obsahující nenasycené mastné kyseliny (např. olivový, arašídový nebo avokádový olej) a na tuky obsahující poly-nenasycené mastné kyseliny.
Maso a máslo
Maso a máslo jsou bohatým zdrojem nasycených mastných kyselin. kyseliny (např. kukuřičný, slunečnicový, řepkový a sojový olej). Polynenasycené mastné kyseliny musíme nezbytné načerpat z potravy, protože organizmus není schopen si je vyrobit. Příliš vysoký obsah tuku ve stravě je škodlivý, ale určité množství je nezbytné pro správné fungování organizmu. Malé množství mastných kyselin je spotřebováváno k tvorbě buněk, a proto je jejich účast podstatná v procesech růstu a regenerace. Některé tuky jsou také bohatým zdrojem vitaminu A, D, E a K. Jestliže však tělu dopřejeme více tuku než potřebuje, tuk se začne ukládat do tukových tkání, což vede ke zvýšení tělesné váhy a k obezitě. Použití tuku k přípravě jídel způsobuje, že potrava je chutnější a sytější. Ve srovnání se sacharidy však poskytují dvakrát tolik kalorií, proto můžeme sníst dvakrát více výrobku bohatých na sacharidy než obsahujících tuky. Pokud je to možné, vybírejme si ty potraviny, které obsahují nenasycené tuky.
Autor: Maura, Foto: Internet