Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zářivý cíl – můj stravovací program 7

Publikováno: 22.01.10
Počet zobrazení: 2651
  Autorka článku: Maura
Bílkoviny a jejich význam v naší výživě
Každý druh bílkovin má aminokyseliny seřazeny ve specifickém sledu. Tím, že jíme potraviny bohaté na bílkoviny, dodáváme tělu aminokyseliny. Buňky je využívají jako stavivo pro tvorbu nových bílkovin. Ty zase jsou nezbytné pro růst, obnovu a regeneraci buněk a tkání: kostí, svalu, pojiva a výstelkové tkáně různých orgánu.

Každá buňka vyrábí specifické bílkoviny, geneticky kódované. Jsou mezi nimi i enzymy katalyzující chemické reakce vytvářející energii nezbytnou pro stahy svalu nebo jiné formy životní aktivity buněk.
Bílkoviny organizmus získává z živočišných i z rostlinných výrobku.

Jaké množství bílkovin musíme z potravin získat?
Množství, které člověk musí získat z potravy, záleží na jeho věku a hmotnosti. Požívání příliš velkého množství bílkovin, zvláště osobami s poruchou funkce jater nebo ledvin,muže vést k mnoha zdravotním problémům, poněvadž právě tyto orgány se aktivně účastní na vylučování produktu přeměny bílkovin. Bílkoviny dodávané organizmu v produktech živočišného původu nazýváme kompletní, jelikož obsahují všechny nezbytné aminokyseliny, které si organismus není schopen sám vyrobit.

Úplné a neúplné bílkoviny
Zdrojem těchto bílkovin je maso, drůbež, ryby, vejce, mléčné výrobky. Kompletní bílkoviny poskytují nezbytné aminokyseliny, přibližně v takovém poměru,jaký organizmus potřebuje. Bílkoviny z produktu rostlinného původu jsou nazývány neúplné, poněvadž neobsahují některé nezbytné aminokyseliny. Rostlinné bílkoviny jsou tedy využívány organizmem částečně. Chceme-li zvýšit výživnou hodnotu těchto bílkovin, použijeme kombinace více zdrojů.

Zdroje bílkovin
Produkty bohaté na bílkoviny jsou: luštěniny, obilniny, ořechy. Rostlinné bílkoviny z hrachu, fazolí, ořechu, obilí a obilných produktu – kaší, pečiva – můžeme kombinovat tak,že obdržíme zdroj kompletních bílkovin, např.: semena luštěnin smícháme s obilnými produkty nebo s rýží, ořechy s rýží. Výborným zdrojem bílkovin jsou fazole,stále ještě málo oblíbené. Fazole můžeme zbavit látek způsobujících nadýmání tím, že je nejdřív máčíme ve vodě. Neměli bychom je však v této vodě vařit, protože během máčení voda absorbuje z fazolí látky vyvolávající výše zmíněné potíže.

Autor: Maura, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: