Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Cesta za zdravím 5

Publikováno: 2.02.10
Počet zobrazení: 780
  Autorka článku: Jarmila Pokorná
Aromaterapie.
V cestě za zdravím člověka se stále více potvrzují slova starého čínského mistra Lao-C’: „Zadržte zlo, dokud neexistuje a poruchu, dokud se neprojeví.“ A právě tato nová metoda je jednou z mnoha možností jak si trvale udržet zdraví.

Aromaterapie se zabývá léčením nemocí silně koncentrovanými oleji, extrahovanými z rostlin. Tyto silně vonící výtažky – nazývané esence nebo esenciální oleje (též silice) – obsahují látky, které dodávají rostlinám jejich vůni. Aromaterapeuti se domnívají, že mnoho z nich má také léčivé účinky.
Esenciální oleje produkují nepatrné žlázky v plátcích květů, v listech, stvolech, v kůře a dřevě mnoha rostlin a stromů. V přírodě se uvolňují pomalu, při ohřevu či rozdrcení se však tyto žlázky rozruší a uvolňují rostlinné aroma intenzivněji. K extrakci čistých esenciálních olejů se používá destilační proces, při kterém výměšky žláz přecházejí do páry, ta je následné ochlazena a od esenciálních olejů se oddělí voda. Jestliže se olej rozpouští alkoholem nebo nějakým jiným rozpouštědlem, nazývá se výsledný produkt pryskyřice či absolutum. I když nejsou tak čisté jako esenciální oleje, jelikož v nich zůstávají stopy rozpouštědla i po čištění, má mnoho pryskyřic a absolut cenné léčebné vlastnosti.
Masáže a koupele
Esenciální oleje se užívají různými způsoby, ale nejčastěji při masážích. Mohou se také přidávat do koupelí nebo používat v obkladech. Vědci prokázali, že tyto oleje také dokáží pronikat pokožkou – patrně potními póry a vlasovými folikuly – a jsou potom absorbovány tělními tekutinami i krevním oběhem. Působí tedy vnitřně.
Koncentrované oleje, pryskyřice a absoluta je třeba užívat s opatrností, protože někdy mohou způsobit alergii nebo poškození pokožky.
• Komu může aromaterapie pomoci?
Terapeuti jsou přesvědčeni, že aromaterapie nemá žádné vedlejší účinky a že je vhodná pro lidi v jakémkoli věku, dokonce i pro nemluvňata. Nejvíce nápomocná má být při léčení dlouhodobých potíží nebo chronických onemocnění. Terapeuti udávají úspěch zvláště při léčbě těch pacientů, kterým nedokázalo pomoci klasické lékařství, nebo u těch, kteří stále střídají pobyt doma s pobytem v nemocnici a mají někdy navíc problémy způsobené vedlejšími účinky léků. Aromaterapeuti tvrdí, že dokáží léčit téměř každou nemoc a jsou často svědky okamžitého zlepšení nervových potíží, jakými jsou deprese, zlost, stres, a souvisejících příznaků, např. bolestí hlavy a nespavosti. Mají-li silice kromě inhalování pronikat pokožkou, mohou se výsledky dostavit pomaleji – to je případ bolesti, artritidy a křeče, nebo problémů s pokožkou, ekzému a akné. Kromě toho, že léčí nemoci, jsou silice ceněny pro své jemně povzbuzující nebo tišící účinky a schopnost vyvolat pocity harmonie a blaženosti. Mají prý také působit preventivně proti nemocem.

Autor: Jarmila Pokorná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: