Dnes je 21.09.2024, Svátek má Matouš, zítra Darina

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Dopady hospodářské krize na domácnosti

Publikováno: 20.02.10
Počet zobrazení: 1184
  Autor článku: MPSV
Za první tři čtvrtletí roku 2009 v porovnání se stejným obdobím roku 2008 došlo k pomalejšímu růstu peněžních příjmů domácností. Jejich kupní síla ale zaznamenala mírný vzestup, protože se zpomalil růst spotřebitelských cen.

Vyplývá to ze Zprávy o základních tendencích příjmové a výdajové situace domácností ČR v 1. – 3. čtvrtletí 2009, kterou Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR (MPSV) předložilo vládě 8. února 2010. Predikce vývoje v letech 2010 a 2011 naznačuje postupné odeznívání ekonomických potíží.

 

Příjmy domácností

V 1. – 3. čtvrtletí roku 2009 rostly příjmy domácností pomaleji než před rokem, což ve spojení s vysokou nezaměstnaností přispělo k pocitu sociální nejistoty u řady obyvatel ČR.

 

  • Nejvýznamnějším příjmem zůstaly mzdy, průměrná mzda dosáhla 22 896 Kč. Nárůst o 3,6 % byl ovlivněn zejména snížením počtu zaměstnanců s podprůměrnou mzdou a změnou podmínek výplaty nemocenské. Podíl zaměstnanců s nižší než průměrnou mzdou se oproti roku 2008 nesnížil a stále dosahoval téměř 68 %.
  • Druhou nejvýznamnější položkou příjmů domácností byly sociální příjmy, jejichž objem byl zřetelně vyšší než v roce 2008. V reálném úhrnu posílily o 6,6 %.
  • Kupní síla dávek důchodového pojištění se zvýšila. Díky dopadům valorizace došlo k meziročnímu nárůstu průměrného měsíčního starobního důchodu, reálně o 6,3 %.
  • Dopady hospodářské krize se projevily v  počtu nezaměstnaných osob, který stoupl téměř o 40 %. Míra registrované nezaměstnanosti (metodika MPSV) dosáhla v 1. – 3. čtvrtletí 2009 průměrné hodnoty 7,7 %, což představuje o 2,2 procentního bodu více než ve stejném období roku 2008. Na dvojnásobek vzrostl objem finančních prostředků vynaložených na výplaty podpor v nezaměstnanosti
    a celkově bylo vyčerpáno 11,4 mld. Kč. Průměrná měsíční výše podpory v nezaměstnanosti činila 5 886 Kč (o 12,4 % více než v roce 2008).

·         Objem všech dalších hlavních skupin příjmů sociálního charakteru v meziročním pohledu vesměs (nominálně i reálně) poklesl, což platí zejména pro dávky nemocenského pojištění. 

 

Výdaje domácností

V září 2009 byla poprvé po 6 letech zaznamenána meziroční stagnace spotřebitelských cen, která zmírnila dopady krize na rozpočty domácností. I přesto však domácnosti omezily svá vydání, a to zejména za zbytnější zboží a služby.

  • Meziroční nárůst spotřebitelských cen (cenové inflace) činil ve sledovaném období 1,2 %, což vypovídá o jeho zpomalení. Na přírůstku se nejvíce podílel vzestup cen bydlení, vody, energií a paliv.
  • Dynamika spotřeby domácností se také snížila. Domácnosti omezily výdaje například na rekreace, telekomunikace a bytové vybavení.

 

Půjčky a úspory domácností

Obyvatelé ČR si od ledna do září 2009 vzali méně půjček než v roce 2008, začali ovšem i méně spořit.

  • Intenzita čerpání peněžitých půjček se oproti předchozímu roku zmírnila. Nárůst bankovních úvěrů byl o třetinu menší. Největší zájem byl o úvěry na bydlení.
  • Na zhoršenou perspektivu pravidelných výplat mezd a udržení zaměstnání
    a nepatrné úročení vkladů reagovaly domácnosti poklesem zájmu o spoření. Celkový objem úspor v roce 2009 zaznamenal nárůst o 78,6 mld. Kč, ten
    ale byl
    o čtvrtinu menší
    než ve stejném období roku 2008.

 

Predikce

Reálný hrubý domácí produkt se ve srovnání s 1. – 3. čtvrtletím roku 2008 snížil o 4,3 %. Pozitivní ovšem je, že mezi 2. a 3. čtvrtletím zaznamenal mírný vzestup. Pro rok 2010 se předpokládá nárůst HDP o 0,5 – 1,5 % a odhad rozmezí pro rok 2011 činí 2,0 – 3,5 %.

 

Očekává se zvýšení čistého nájemného v bytech s regulovaným nájmem a mírnější vzestup cen energií i některých komunálních služeb. Dynamičtější zřejmě bude pohyb tržních cen, a to zejména potravin, v průběhu celého roku 2010. Předpokládaný průměrný roční vzestup spotřebitelských cen se v tomto roce bude pohybovat oproti roku 2009 v rozmezí 1,5 – 2,5 %.

 

Výhledově se v roce 2011 počítá s tím, že nastane ekonomické oživení a s tím stoupne spotřebitelská poptávka a pravděpodobně také dojde k obnovení růstu administrativně stanovených cen, včetně možného navýšení sazeb nepřímých daní. Z výše uvedeného lze předpokládat následný růst tržních cen a zvýšení meziroční průměrné míry cenové inflace na úroveň cca 2,3 – 3,3 %.

 

V roce 2010 se pravděpodobně také zvýší průměrná nominální mzda, a to
o cca 2,1 – 3,1 %, o rok později by mohlo dojít k nárůstu v rozmezí o 3,9 – 4,9 %. Rok 2010 se zřejmě stále ponese v duchu zvyšování průměrné míry nezaměstnanosti až na

9 – 10 %, v roce 2011 by ovšem mohlo nastat její mírné snižování.

Zdroj: MPSV – Filipová

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: