Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak být v důchodu šťastný a spokojený – 5

Publikováno: 1.02.10
Počet zobrazení: 1721
Autor článku: Zdeněk Vohradník
DOBRÉ VZTAHY S PŘÍBUZNÝMI A ZNÁMÝMI. Klid v důchodu ovlivňují nejen dobré podmínky v užší rodině, o čemž jsem psal minule, ale i dobré vztahy s dalšími příbuznými a známými.

Zařadil jsem mezi ně i sousedy z paneláku nebo z okolních domků, se kterými se mnohdy vídáme častěji než s některými příbuznými.

Vedle dětí a vnoučat udržujeme také dobré vztahy s rodinami našich sourozenců. S mým bratrem a švagrovou, kteří bydlí blízko našeho bydliště, se setkáváme na chatě a jezdíme na výlety na kolech. S rodinou manželčiny sestry, kteří jsou vzdálenější, se několikrát do roka navštívíme, pravidelně v létě na chatě a o Dušičkách. S oběma rodinami rádi hrajeme kanastu (muži proti ženám), jezdíme po okolí apod. Při tom se samozřejmě probírají rodinné radosti a starosti. Starosti se kterými se někomu můžete svěřit se stávají snesitelnější.

Až v důchodovém věku jsme obnovili bližší kontakt s rodinami dvou bratranců a sestřenice, se kterými jsme se stýkali v mladších letech. Teď jsme si uvědomili, že je škoda, když se vídáme jen o pohřbech. Již nám tolik času nezbývá a je dobré zavzpomínat si na dřívější časy. Setkání většinou probíhá ve veselé atmosféře, při které zapomeneme i na různé neduhy, které nás občas sužují.

Podobně se pravidelně scházíme s partou známých, do které jsme byli přizváni před řadou let. Já se kromě toho každoročně vidím s bývalými spolužáky z tehdejší měšťanské školy. Loni jsme již měli 55. výročí. V poslední době se již také každoročně setkáváme s absolventy bývalé Obchodní akademie. Manželka se vedle spolužáků setkává, dokonce měsíčně, s bývalými spolupracovnicemi – kantorkami ze dvou škol. Přichází plná novinek a veselá.

Do skupiny známých bychom mohli zařadit i naše sousedy. Jde o sousedy z vedlejších rodinných domků nebo o sousedy z paneláku. Vídáme se s nimi častěji než s některými příbuznými. Naše rodina poznala obě prostředí.

Před svatbou jsme si koupili starý rodinný domek v cizí obci. Potřeboval hodně úprav. Začali jsme opravou plotu. Při kopání otvorů pro sloupky přišel soused s tím, že zasahuji do jeho pozemku. Neměl pravdu a proto jsem se chtěl bránit a začal jsem shánět plánky. Když jsem si však uvědomil, že se jedná o šířku cca o 20 cm, udělal jsem plot podle něho. Tím jsem možná zabránil dlouhodobějším sporům. Později jsem zjistil, že je to moudrý a pracovitý člověk. 15 let, co jsme tam bydleli, jsme vycházeli jako dobří sousedé a pan soused mi pak i dost často radil v mých zahrádkářských začátcích.

Pak jsme se přestěhovali do paneláku. Dopředu jsme věděli, že tam je dost velký prostor pro hádavé lidi. Počítali jsme proto již dopředu s hlukem, zejména z bytů s malými dětmi, se špatným smyslem po pořádek některých sousedů, atd. Překonali jsme i spory, které vznikaly při odkoupení domu od města nebo při přípravě zateplení domu. Za 35 let, co v paneláku bydlíme, sice neznáme všechny sousedy jako na vesnici, ale s řadou rodin máme velmi dobré až přátelské vztahy.

Příští článek: VYJASNĚTE SI VZTAH K OKOLNÍMU SVĚTU

Autor: Zdeněk Vohradník, Ilustrace: obrázek Naděje: Iveta Jandová

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

01.02.2010 17:44  Z. Vohradník (vohradnik@hlinecko.cz)

Jsem rád, že máme stejný názor. Máme také podobnou zkušenost jako Vy i s časem. Také den utíká rychleji. Možná, že je to i tím, že jsme ke stáru pomalejší a vše nám déle trvá. Zdraví ZV.
http://vohradnik.webnode.cz/

01.02.2010 10:30  Václav Mlynář

Je to velmi příjemné mít dobré vztahy s příbuznými sousedy a známými.Jsme s manželkou ve spolku kardiaků a velice se těšíme na každou kondiční vycházku při ktaré probereme kde co a je nám dobře. Rovněž rádi zajedeme za příbuznými a zejména za dětmi a vnoučaty.I ze sousedy vycházíme přátelsky. Tak nám ten život letí že nám nestačí čas na naše aktivity. Máme dojem že čím jsme starší tím to letí rychleji.

Zanechte komentář: