Dnes je 08.09.2024, Svátek má Mariana, zítra Daniela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak Češi řeší krizi? Předčasným důchodem

Publikováno: 17.02.10
Počet zobrazení: 1177
  Zdroj: Lidové noviny
Dřívější výplatu důchodu loni získalo přes 32 tisíc Čechů. A číslo poroste.Kdy odejít do důchodu? Stále více Čechů na „řádný“ termín nečeká a odchází předčasně, jak to umožňují zákony.

Ke konci roku bylo takových lidí v Česku už 350 859, stát na jejich výplatu za rok utratil celkem 3,124 miliardy korun. Jde o rekordní počet v historii země, vyplývá z nejnovějších údajů České správy sociálního zabezpečení.

Proč se stále více zaměstnanců pokouší co nejrychleji utéct z nestabilního pracovního trhu? Motivují je zejména obavy ze ztráty práce v období ekonomické krize. A tak využijí možnosti odejít do důchodu už teď. „Počet lidí předčasně odcházejících do důchodu a objem peněz na financování těchto důchodů skutečně rychle rostou. Příčinou je zejména pokles ekonomiky a rostoucí nezaměstnanost. Mnoho lidí v tomto věku dnes už těžko někdo zaměstná, takže lidé využívají každé možnosti k odchodu do důchodu,“ potvrzuje ministr financí Eduard Janota. V zemi přibylo 32 648 příjemců předčasného důchodu, kvůli nimž vzrostly výdaje státu o 290 milionů korun. Je přitom téměř jisté, že tato čísla letos dále porostou. Dokládá to i samotný vývoj počtu nově přiznaných předčasných důchodů v průběhu loňského roku. Ten se za minulých dvanáct měsíců vyšplhal na 42 243. Zatímco v prvním čtvrtletí roku 2009 přiznala Česká správa sociálního zabezpečení 9257 předčasných důchodů, ve čtvrtém čtvrtletí tento počet vzrostl již na 12 929.

Odbory: Je to jistota.

Ministr: Budou stačit peníze?

Více si můžete přečíst ZDE.

Zdroj: Lidové noviny, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: