Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak využívat moc našeho podvědomí – 101

Publikováno: 5.02.10
Počet zobrazení: 1143
  Autor článku: PhDr. Zdeněk Chmel
V předchozím článku jsem slíbil napsat o naší duševní krajině. To je vlastně naše tělo, kde je duševno začleněno do hmotné formy. Někteří autoři tvrdí, že určitý druh inteligence našich buněk je tak významný, že by byla schopen plně zastávat zájmy těla i bez zásahů vědomí.

My jsme si již také říkali, že v různých dobách, v různých zemích a v různých kulturách vznikaly rozličné nauky, školy a filosofie o těle a duševnu. Roli zde hrály i tradice, k jejichž šíření docházelo ústním podáním nejen v lidové slovesnosti, ale i výkladem snů, při meditacích, ale i modlitbách. Samozřejmě, po vynálezu písma mělo zde velkou roli psané slovo. Z toho také plyne, že znalosti a vědomosti člověka závisejí na tom, kdy a kde se narodil, protože naše povědomí o světě je nutně ovlivněno kulturním a historickým úhlem pohledu. Jak už jsem říkal, každá z těchto nauk je jiná, ale jejich podstatou je život, zkušenosti, jednota těla a ducha. Každá je jiná, ale většina vidí věci v souvislostech a také si uvědomuje, že chceme-li zkoumat jednotu duše, těla a ducha, musíme zákonitě překročit hranice vědomí.

Když se vydáváme do duchovní krajiny našeho těla,měli bychom tuto skutečnost mít na paměti. Protože místo, kde se nalézáme, určuje i to, co jsme schopni duševním zrakem vidět. A když víme, co vidíme, můžeme to také změnit. Protože nic není stálé, všechno se vyvíjí. A nám jde o to, aby vývoj šel dopředu a nikoliv zpět. A že někdy svět nebo některé jeho části nešly kupředu, ale nabíraly „zpátečku“, to nám ukazuje historie. Připomeňme si jen takové kroky, jako byla církevní inkvizice, náboženské války a války vůbec, totalitní režimy – ať již fašistického nebo komunistického zaměření. K e každému pohybu a změně je třeba určitého impulzu. A protože víme, že život se rovná energii a energie životu, tak si musíme tu energii doplňovat, abychom vůbec měli možnost tohoto impulzu. Při kladném směřování vývoje je to pozitivní myšlení, kterým se „dobíjíme“ stejně jako akumulátor či baterie. I když se někdy zdá, že vývoj se pohybuje podle slepé náhody, není tomu tak. V naší moci je tyto „náhody“ pozitivně ovlivňovat. Z toho plyne, že jsme silní vědomím své moci. Vědomím moci svého podvědomí.

Se snahou o vysvětlení světa se lidstvo potýká odedávna. A historie nás učí, že na místo odumřelého světového názoru většinou nastupuje jiný, životaschopnější nebo zdánlivě životaschopnější. Ty historické výjimky jsme si již připomněli. Zpočátku je tento světonázor chápán jako absolutní, nezpochybnitelný. Postupně se však nashromáždí důkazy, které lidstvo nutí, aby nabyté vědomosti znovu modernizovalo. A tak to jde od věků. Změna je život a život je změna. Bez této změny by nebyl vývoj, pokrok. A to se týká i vynálezů, protože i ty jsou výsledkem myšlení a impulzů. Beze změn, kterými lidstvo prošlo během miliónů let, bychom nejen neměli moderní dopravní a komunikační prostředky, ale dá se říci s určitou nadsázkou, že bychom stále ještě bydleli v jeskyních.

Duševní a duchovní krajina každé země, každého kontinentu je součástí „světového ducha“. Je to logické, když pod pojmem duch myslíme určité ideálno, myšlení a vědomí. Ale také vyšší duševní život a vyšší myšlení, v podstatě všechno, co lidstvo za celou dobu své existence na této naší planetě vymyslelo. Celá kultura, všechny vědecké poznatky, technické vynálezy – prostě celá naše civilizace. Dr. Murphy připomíná slova R.W.Emersona: “Každý člověk se podílí na světovém duchu spojujícím celé lidstvo.“ A za největší tajemství všech dob nepovažuje atomovou energii ani cestu ke hvězdám, ale zázračnou sílu podvědomí. Protože tato síla existovala nejen dávno před naším narozením. Existovala nejen dříve než celá věda a kultura, dříve než tu byla jakákoli ideologie, jakákoli církev. Velké a věčné pravdy života, jeho samotné principy tu byly dříve než náš svět. Moc podvědomí je zázračná magická a vše přetvářející síla schopná podle dr.Murphyho:“ …vyléčit veškeré rány ducha a těla uštědřené životem, utěšit strachem mučenou duši a zbavit člověka navěky tíhy chudoby, neúspěchu, bídy, nedostatku a zklamání. Stačí pouze ztotožnit se s dobrem, které chcete uskutečnit, a tvořivé síly vašeho podvědomí patřičně zareagují.“ Colin Wilson jej doplňuje svým přirovnáním: „Jako bychom putovali po známé cestě a našli dveře ve zdi, které vedou do nádherné zahrady… Lidstvo – všechny národy a kultury světa – po oněch „dveřích ve zdi“ pátrá a vyhledává je. Toto pátrání je i naším podílem na „světovém duchu“. Můžeme tedy říci, že každou otázkou, kterou si klademe sami sobě a světu, ovlivňujeme skutečnost, kterou pak zjišťujeme a studujeme. A všechno, oč usilujeme, včetně našeho rozhodnutí, ovlivňuje další život na této planetě, stejně jako vědu, techniku, medicinu a kulturu a tím i naše zdraví. Příště o bohatství našeho nitra.

Autor: PhDr. Zdeněk Chmel, Foto: Internet

PORADNA MOC PODVĚDOMÍ
Zabývá se zkvalitněním života a rozvojem osobnosti v každém směru a rovněž duševním i tělesným zdravím. Sídlí v Brně a každý klient-ka se musí předem objednat (tel. 549 257 402 nebo 604 158 676 nebo e-mail: drzch@quick.cz) a při tom se spolu s termínem návštěvy dozví i kam se má dostavit. Poradnu provozuje PhDr. Zdeněk Chmel, předseda Klubu dr.Murphyho v ČR a autor knihy „Jak využívat moc podvědomí“.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: