Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak využívat moc našeho podvědomí – 103

Publikováno: 19.02.10
Počet zobrazení: 2014
  Autor článku: PhDr. Zdeněk Chmel
Minule jsem psal o bohatství našeho nitra. Vyjasnili jsme si, co tímto pojmem rozumíme a jak jsme k němu přišli. Že jde nejen o genetické dědictví po našich předcích, ale i všechno, co jsme svým vlastním přičiněním od útlého věku až do stáří nabyli.

Jsou to zkušenosti, znalosti a dovednosti, city a pocity, které jsme svou vlastní aktivitou i působením škol, literatury a umění, postupně nabyli a nashromáždili. A tak jsme se dostali až k naší paměti a jejímu sídlu – mozku. Dnes připomenu jen část minule uvedeného citátu Carl Sagana: „Jsme inteligentní živočišný druh a požíváme-li inteligenci náležitě, je mozek zdrojem radosti.“

K tomu, co jsme si o mozku již řekli, dodám jen tolik, že náš mozek je nejen sídlem vědomí, ale i ústředním orgánem nervového systému, který řídí činnost celého organismu prostřednictvím míchy a periferního nervstva. Jeho nejvýše organizovanou hmotou je mozková kůra na povrchu hemisfér. V mozkové kůře, která je centrem, kde probíhá analýza a syntéza podnětů z vnitřního i zevního prostředí, aby mohly proběhnout impulsy, regulující procesy v našem organismu. Už jsme si říkali, že mozek, který je jen dvěmi procenty naší váhy, má z hlediska důležitosti takovou „váhu“, že předčí všechny kosti, svaly a ostatní orgány dohromady. Všechno, co probíhá naším mozkem a tělem, včetně emocí, reaguje na vědomé myšlení.

Tady bych chtěl upozornit na to, že v některých starších slovnících (např. z roku 1986) se setkáte s pojmem podvědomí jako s „chybně přeloženým výrazem Unbewusstsein (nevědomí sebe sama)“. Někde také se používá pojmu „nevědomí“ s různými výklady. My ale víme, že náš duch existuje a působí v dualitě a sestává ze dvou základních složek: vědomí a podvědomí. Všechno, co vědomě vnímáme, se ukládá i do našeho podvědomí. A my můžeme pomocí našeho podvědomí ovlivňovat i náš organismus. Naše JÁ tak můžeme spoluvytvářet. Samozřejmě, než k takovému spoluvytváření přistoupíme, musíme si položit otázku:„Kdo jsme a kam směřujeme?“ Prvním poznatkem vlastního těla je naše výška, váha apod. – prostě vlastnosti našeho fyzického těla, které tvoří ze 70% tekutiny.

Zde mi dovolte malou odbočku, která se týká uvedeného čísla. Není bez zajímavosti, že zmíněný poměr platí i pro celou naši planetu. Zde také oceány tvoří 70% zemského povrchu. To není náhoda, ale určitý způsob interakce mezi člověkem a planetou. Jenže člověk není jen tělem. Podstatnou roli v tom, že jsme takoví, jací jsme. hraje náš duch, naše vědomí a podvědomí. My jsme si již říkali, že v průběhu celé historie lidstva se vytvářela pokladnice světového ducha. V různých dobách, v různých kulturách a v různých zemích vznikaly rozličné nauky o světě. Říkali jsme si také, že znalosti a vědomosti člověka často závisejí na tom, kdy a kde se narodil, protože naše povědomí (neplést si s podvědomím) o světě je nutně ovlivněno kulturním a historickým úhlem pohledu. Proto i tyto nauky jsou různé, ale jejich podstatou je život, zkušenosti, jednota těla a ducha. Proto, chceme-li zkoumat jednotu duše, těla a ducha, musíme zákonitě překročit hranice vědomí. Musíme tedy vstoupit do své vlastní „Vnitřní svatyně“, jež je vlastně výslednicí životní psychologie, která říká, že cílem člověka je poznat základ všeho bytí. A když tento základ pozná, tak se zbaví všech neduhů, které lidstvo trápí. Ať již to jsou nemoci těla nebo nemoci společnosti, s nimiž se světové elity stále ještě neúspěšně potýkají.

Víme i z vlastní zkušeností, že nic není stálé a že ke změnám dochází na základě určitých impulsů. Víme také, že život se rovná energii a energie zase životu a že si tu energii musíme neustále doplňovat například pozitivním myšlením. Říkali jsme si rovněž, že nejsme odkázáni na slepé náhody, že nejsme hříčkou osudu, že je v naší moci tyto „náhody“ pozitivně ovlivňovat. Že tedy naše síla je ve vědomí své moci, resp. ve vědomí moci svého podvědomí, které nikdy nespí a reaguje na všechno, co podvědomě pociťujeme (a to i v představách) jako skutečnost. Tato představa pak získá pevnou formu jako životní stav u tělesné nemoci, nebo událost u neduhů společenských systémů.

Když jsme si řekli (a trochu i zopakovali) tyto základní informace o našem duchu, mozku a našem těle, můžeme začít mluvit o paměti. Ta může být, samozřejmě, různá. Tak jako existuje mnoho starých lidí, kteří nejsou schopni mluvit o ničem jiném než o svých nemocech a o všem, co zlé je v životě potkalo, tak také jsou – oproti těmto škarohlídům – na straně druhé lidé plní optimismu. S nimi si člověk rád popovídá, protože jejich paměť je naprosto odlišná. I když třeba měli mnohem těžší život než ti pesimisté. S nimi se pobavíte, protože oni své životní zkušenosti umějí vtělit do zajímavých příběhů, veselých historek a poutavého popisu událostí. Oni nepoučují „mladou generaci“ a jejich moudré myšlenky zaznívají jen jakoby mimochodem. Ale o tom až zase příště.

Autor: PhDr. Zdeněk Chmel, Foto: Internet

Dnes bych rád ještě jednou zopakoval pozvání k návštěvě obnovených web-stránek Klubu dr.Murphyho v ČR http://www.klubdrmurphy.webnode.cz Najdete tam nejen informace o klubu, ale také první články dlouhodobého seriálu JAK VYUŽÍVAT MOC PODVĚDOMÍ, který znáte z www.tretivek.cz. Protože je poněkud je obměňuji a aktualizuji, tak i pravidelný čtenář těchto stránek tam najde něco zajímavého.
A ještě jedna pozvánka. Zvu vás na první jarní přednášky Klubu dr.Murphyho v ČR a to v Brně a poprvé i v Praze. V Brně se konají vždy v 16 hod v Občanském klubu Kounicova 43, v Praze pak v DDM Přemyšlenská 1102, Praha 8

1. JAK VYUŽÍT MOCI PODVĚDOMÍ PRO SVÉ ZDRAVÍ v Brně 9.3., v Praze 13.3. v 11 hod.
2. JAK VYUŽÍT PODVĚDOMÍ PRO DOSAŽENÍ ÚSPĚCHU v Brně 16.3., v Praze 13.3. 14 hod

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

19.02.2010 16:30  Z. Vohradník (vohradnik@hlinecko.cz)

K webovým stránkám připomínám, že nejde o původní stránky, ale o novou adresu. Je podobná se starou a já sám jsem se pořád divil, že se na nich nic nemění. Zjistil jsem to až když jsem vložil http://www.klubdrmurphy.webnode.cz Jde o upozornění čtenářům a ne panu doktorovi. Zdraví Z.Vohradník
http://www.vohradnik.webnode.cz

Zanechte komentář: