Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Připravujete se na důchod?

Publikováno: 16.02.10
Počet zobrazení: 1085
  Zdroj: Lidové noviny
Nedávno proběhla tiskem poplašná zpráva, že koncem tohoto roku nebude mít stát dost peněz na důchody. Málokdo to asi bral vážně a ministr financí Janota to také hned dementoval. .

Ale stejně: nelze pochybovat o tom, že naše společnost stárne a že stále méně zaměstnaných lidí vydělává na stále více důchodců. I když už v mnoha státech pominula u mladých manželských párů životní filozofie zvaná DINK (Double Income No Kids neboli dva platy a žádné děti), u nás, po padesátiletém půstu, tento přístup k životu trvá a naše společnost bude ještě nějakou dobu stárnout. A důchodový systém se tomu bude muset nějak přizpůsobit. A že důchody jsou u nás nízké ve srovnání s mnoha státy Evropské unie je také zřejmé – zejména většině důchodců. V rozhlase a novinách probíhá diskuse o výši starobních důchodů a o důchodovém systému, který je třeba změnit. A téma bude předmětem diskuse stále častěji.

Z euroatlantické společnosti se vytratila sounáležitost rodiny, která, zejména v islámském světě, soužitím dvou až tří generací pod jednou střechou zajišťuje starým lidem důstojné stáří. My na to dnes nejsme zvyklí, ale ještě v první polovině 20. století byl na venkově výminek pro staré rodiče, když syn převzal grunt, běžnou součástí vesnického uspořádání vztahů (které ovšem někdy vedly k té příslovečné „dědově míse“).

Více si můžete přečíst ZDE.

Zdroj: Lidové noviny, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: