Dnes je 23.10.2024, Svátek má Teodor, zítra Nina

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Terénní pečovatelé

Publikováno: 25.02.10
Počet zobrazení: 907
Autor článku: MPSV
Celkem 8 576 356 Kč půjde ze státního rozpočtu České republiky a ze zdrojů Evropského sociálního fondu na podporu projektu Vzdělávání k profesionalitě v sociálních službách.

Jeho cílem je zkvalitnit a rozšířit pečovatelskou službu, práci v terénu a přímou péči v rodinách.
Projekt je realizován pod záštitou Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV) a za dva roky se v několika jeho etapách proškolí celkem 320 pracovníků.

Jednotný systém školení má zajistit odbornou kvalifikaci zájemců o práci v sociálních službách, po kterých je i přes vysokou míru nezaměstnanosti stále velká poptávka. Zaměření kurzů odpovídá požadavkům nového zákona o sociálních službách – umožnit i lidem nemocným a postiženým žít důstojným způsobem ve svém domově.

Cílem kurzů je především posílit vnímavost pečovatelů k potřebám nemocných, méně soběstačných a zdravotně postižených občanů a jejich rodin. Rovněž půjde o sjednocení úrovně znalostí a dovedností velké částí pracovníků v sociálních službách po celém území ČR. Projekt má také přispět k rozšíření nabídky služeb ve městech i na venkově.

Výuka zahrnuje 120 hodin teoretické přípravy a 30 hodin praxe. Celkem se bude konat 16 kurzů, na jejichž realizaci se má podílet 140 lektorů v 8 krajích. Výukové předměty bude garantovat 16 odborníků z řad psychologů, psychiatrů, zdravotních sester, lékařů, sociálních pracovníků, ergoterapeutů, hygieniků a dalších profesí. Ti vytvořili základní učební texty a powerpointové prezentace, které budou k výuce používat lektoři.

Vyučovat se budou zdravověda, úvod do psychologie, bezpečnost práce, komunikační dovednosti, pomocné techniky pro zvládnutí stresu a vyhoření pro pracovníky sociální péče a další užitečné předměty.

Role pečovatelů je ve společnosti významná. Stávají se prvními pomocníky rodin ve chvílích krizí a stresů, ale také prostředníky mezi rodinou a klienty. V současné době pracuje v sociálních službách přibližně 4 000 pracovníků.

Projekt vznikl na základě podnětu České Asociace Pečovatelské Služby (ČAPS), která sdružuje více než 200 organizací s terénními sociálně zdravotními službami. Patronát nad celorepublikovým vzděláváním drží MUDr. Marián Hošek, náměstek ministra práce a sociálních věcí a Miloslav Čermák, náměstek hejtmana Karlovarského kraje a předsedy komise Rady asociace krajů ČR pro sociální záležitosti od 13. ledna 2010 v 8 krajských městech. Projekt byl akreditován MPSV a je uznáván i jako kurz rekvalifikační.

Kurzy navazují na již úspěšně ukončený projekt Vzdělávání pro pracovníky sociální péče, který proběhl v letech 2006 – 2008. Proškolování bude pokračovat ve spolupráci s MPSV a kraji i v dalších letech v podobě návazných specializačních seminářů a systému dalšího vzdělávání pracovníků sociálních služeb.

Více informací o projektu najdete na http://www.caps-vzdelavani.cz.

Zdroj: MPSV – Filipová

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: