Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Vaříme po česku 10
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná Nákypy 2. Jestli jsem Vás, dámy, zaujala první kapitolou o nákypech, tak jsem ráda, protože jsem shledala, že je to opravdu vynikající doplněk našeho českého jídelníčku. A také překvapení pro naše hosty. Neváhala bych je podávat jako moučníky, i když naše paní Rettigová je mínila jako hlavní jídlo. |
A nyní se zamyslíme nad sladkoslanými nákypy. Tady se fantazii meze nekladou. Zkoušela jsem nákyp jsem nazvala „Co dům dal“. Je obdoba žemlovky, ale místo sladkých jablek jsem mezi rohlíky namočené ve smetaně z rozšlehanými vejci dala na drobno pokrájenou šunku, anglickou slaninu, hrášek, papriky, rajčata, dušenou mrkev, vejce rozšlehané v mléce s nadrobno pokrájenou zelenou petrželkou, prostě, co najdete v neděli odpoledne v ledničce. A pochopitelně osolím, opepřím, přidím koření podle chuti. Vložím do pekáčku, pečlivě vymazaného máslem, zaliji smetanou s vejci a peču zvolna. Pak vyklopím a posypu strouhaným sýrem. No to je na okraj, zkoušet můžete všechno v nejrůznějších kombinacích. Nákypy jsou vděčným jídlem a nedají práci, jako ty pokrmy, které mají více druhů. Je pravda, že jsou velmi kalorické.
Morkový nákyp
Rozetřeme 6 dkg morku, přidíme strouhanku, na kostky nakrájené žemle namočíme do smetany , vymačkáme a přidáme rozetřený morek. Pak dva žloutky, dvě celé vejce, pokrájenou citronovou kůru, na špičku nože skořice, sůl 5 dkg cukru a dobře promícháme. Pak vlijeme do formy. Pokud je hmota příliš hustá, můžeme ji zředit smetanou. Upečeme do žluta, velmi zvolna, vyklopíme, posypeme cukrem ze skořicí.
To je „fajnové“ jídlo. A jistě nezvyklé v naší kuchyni a v rejstříku obvyklých jídel, které vaříme běžně.Nicméně, paní Rettigová vychází zajisté z hlubokých znalostí a svých velkých kuchařských zkušeností. Tak co? Vyzkoušíme si tento netypický sladkoslaný nákyp?
Nákyp z tvrdých žloutků
Uvaříme 9 čerstvých vajec natvrdo, vyndáme žloutky z bílků, utřeme je s trochou sladké smetany, připravíme si strouhanku, prosypeme ji přes cedník, usmažíme ji dozlatova. Pak do ní vlieme tolik sladké vařící smetany, abychom vyrobili hustou kaši, pořád mícháme, až těsto drží pohromadě, jakobychom připravovali knedlíky a máslo se oddělí. Pořád míchejte, až do vychladnutí, přidejte ke žloutkům. A ještě do toho „vrazte“ čtyři žloutky, 6 dkg cukru, 2 dkg ustrouhaných mandlí, sníh ze čtyřech bílků, dobře to umíchejte. Vymazanou formu vysypte žemličkou a nechte zvolna upéci. Do zlatova. Vyklopte , posypte cukrem a podávejte na stůl.
Nákyp s fleků a se šunkou
Usekej libovou šunku na dorbno, tučné ze šunky pokrájej na drobno. Uvařte v uzeném vývaru fleky, oceďte a dejte na mísu. Pak do fleklů zamíchejte maso a tučné ze šunky. Rozkloktejte dva žloutky v sladké smetaně. Osolte, přidejte nakdrájenou citronovou kůru, květ, dobře zamíchejte a vlijte do vymazané formy, kterou vysypeme strouhankou. V troubě upečte a pak vyklopte a podávejte.
Tak, doufám, že jsem nyní dala návod k zamyšlení, co uvařit, když nás zrovna nic nenapadá. Myslím, že nákyp se dá dělat ze všeho, i z rýže, jáhel, těstovin. To je všechno záležitost umu a fantazie, protože vaření je svým způsobem věda. A kdo vaří rá, otevírá se mu zajímavý pohled do světa pokrmů nevídaných. Přeji Vám dobrou chuť!
Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet