Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Zářivý cíl – můj stravovací program 10
Autorka článku: Maura Luštěninová jídla. Přepočítejte si množství pro svou potřebu a spočítejte si kalorie na 100 g. |
Řecký hrnec
Suroviny:
200 g bílých fazolí
600 g cibule
200 g oleje
1/2 litru vody
sůl
špetka mletého pepře
špetka mleté sladké papriky
Postup přípravy:
Přebrané fazole zalijeme studenou vodou tak, aby byly úplně potopené a necháme je přes noc nabobtnat.
Druhý den je uvaříme do měkka a vodu z nich slijeme do nádoby.
Na oleji usmažíme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme sůl, mletý pepř a papriku.
Do vymazané ohnivzdorné misky klademe střídavě vrstvu fazolí a usmažené cibule (horní vrstva jsou vždy fazole).
Povrch pokapeme zbývajícím olejem, dolijeme vodou z fazolí.
Zapečeme ve středně vyhřáté troubě 2 minut.
Podáváme v misce, ve které jsme fazole zapékali.
Fazole s bylinkami
200 g fazolí, bílé a červené
200 g sekaných rajčat
1 lžička sušené bazalky
2 lžičky oregana
můžeme dosladit medem
sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy:
Rajčata podusíme na malém množství oleje a podléváme.
Fazole z obou konzerv vyklopíme do pánve spolu dušenými rajčaty, bylinkami a medem.
Dochutíme, uvedeme do varu. Vaříme na mírném ohni. Šťáva musí zhoustnout. Fazole musí být dobře prohřáté.
Můžete zvolit rýži jako přílohu
Fazole s jogurtem
200 g fazolí
20 g tuku
1/2 lžičky mleté sladké papriky
50 ml bílého jogurtu
1 stroužek česneku
pažitka
sůl
tuk na vymazání misky
Příloha: zeleninový salát
Postup přípravy:
Přebrané a proprané fazole předem namočíme a uvaříme doměkka. Na rozehřátý tuk nasypeme mletou papriku, scezené fazole a promícháme. Bílý jogurt smícháme s česnekem utřeným se solí a jemně nasekanou pažitkou. Fazole vložíme do zapékací misky, nebo pekáčku vymazaného tukem. Zalijeme ochuceným jogurtem a zapečeme ve středně vyhřáté troubě. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.
Kari s cizrnou, rajčaty a špenátovými lístky
Suroviny:
200 g cizrny
1 lžička římského kmínu (cumin)
1/2 lžičky kurkumy v prášku
6 menších rajčat
citrónová šťáva podle chuti
1/2 lžíce cukr na vyrovnání chuti
1 hrst mladých špenátových lístků
Postup přípravy:
Cizrnu z konzervy raději ještě pokaždé propláchneme na sítu, občas bývá v rosolovité šťávě a také samotná cizrna chutná lépe. Vždycky z ní ještě vybereme případná černá zrnka, to zabere jen tak dvě vteřiny. Vysypeme ji zlehka ze síta do hrnce a promícháme, přidáme římský kmín a kurkumu, která tomu dá skvělou žlutou barvu (pozor na žluté prsty). Zamícháme a přidáme celá rajčátka. Tím to jen trochu zvlhčíme, ale měli bychom se vyhnout rajčat z konzervy, protože mohou mít moc výraznou chuť. Budeme vše vařit asi 5 až 10 minut, jen tak, aby se rajčátka rozvařila. Během těchto několika minut se všechny chutě stačí spojit a rajčata se malinko rozvaří. Ochutíme citrónovou šťávu a na vyrovnání kyselosti přidáme podle chuti med. Nakonec tam vhodíme hrstku mladých špenátových lístků, aby se jídlo osvěžilo, ozvláštnilo a také ozdobilo. Jen velmi krátce ještě povaříme a již sundáme kari z plotny a necháme je trochu ochladit, abychom nepřevařili špenát.
Cizrna s paprikou
Suroviny:
200 g cizrny
400 g zelené a červené papriky
rostlinný olej
2-3 lžičky soli
koření: 1 lžička hořčičného semínka, 1/4 lžičky řeckého sena, 1 lžička koriandru, 1 lžička kurkumy
Postup přípravy:
Večer namočíme cizrnu a druhý den ji uvaříme.
Ve jiném hrnci osmahneme na oleji koření a orestujeme na něm papriku.
Po 5 minutách přidáme uvařenou cizrnu a podusíme asi 10 minut dokud paprika nezměkne.
Čočka s rajčaty
Suroviny:
200 g čočky
200 g rajčat (i konzervovaných)
1 malá mrkev, nakrájená na kolečka
2 stroužky česneku
2 cibule
2-3 bobkové listy
olivového olej
sůl a pepř
ocet na dochucení (nemusí být)
20 g černých oliv
papričky plněné sýrem ; nemusí být
Postup přípravy:
Propláchnutou, případně předem namočenou čočku dáme do hrnce a zalijeme tak, aby voda sahala asi centimetr nad její povrch.
Přidáme všechny ostatní suroviny a vaříme na mírném ohni, dokud čočka úplně nezměkne (trvá to asi 1 hodinu).
Po uvaření podáváme horké nebo při pokojové teplotě, s tmavým chlebem, olivami, případně pikantní zeleninou. Když přilijeme horkou vodu nebo vývar, můžeme udělat výbornou polévkou.
Autor: Maura, Foto: Internet