Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zářivý cíl – můj stravovací program 10

Publikováno: 12.02.10
Počet zobrazení: 3473
  Autorka článku: Maura
Luštěninová jídla.
Přepočítejte si množství pro svou potřebu a spočítejte si kalorie na 100 g.

Řecký hrnec
Suroviny:
200 g bílých fazolí
600 g cibule
200 g oleje
1/2 litru vody
sůl
špetka mletého pepře
špetka mleté sladké papriky

Postup přípravy:
Přebrané fazole zalijeme studenou vodou tak, aby byly úplně potopené a necháme je přes noc nabobtnat.
Druhý den je uvaříme do měkka a vodu z nich slijeme do nádoby.
Na oleji usmažíme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme sůl, mletý pepř a papriku.
Do vymazané ohnivzdorné misky klademe střídavě vrstvu fazolí a usmažené cibule (horní vrstva jsou vždy fazole).
Povrch pokapeme zbývajícím olejem, dolijeme vodou z fazolí.
Zapečeme ve středně vyhřáté troubě 2 minut.
Podáváme v misce, ve které jsme fazole zapékali.

Fazole s bylinkami
200 g fazolí, bílé a červené
200 g sekaných rajčat
1 lžička sušené bazalky
2 lžičky oregana
můžeme dosladit medem
sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy:
Rajčata podusíme na malém množství oleje a podléváme.
Fazole z obou konzerv vyklopíme do pánve spolu dušenými rajčaty, bylinkami a medem.
Dochutíme, uvedeme do varu. Vaříme na mírném ohni. Šťáva musí zhoustnout. Fazole musí být dobře prohřáté.
Můžete zvolit rýži jako přílohu

Fazole s jogurtem
200 g fazolí
20 g tuku
1/2 lžičky mleté sladké papriky
50 ml bílého jogurtu
1 stroužek česneku
pažitka
sůl
tuk na vymazání misky
Příloha: zeleninový salát

Postup přípravy:
Přebrané a proprané fazole předem namočíme a uvaříme doměkka. Na rozehřátý tuk nasypeme mletou papriku, scezené fazole a promícháme. Bílý jogurt smícháme s česnekem utřeným se solí a jemně nasekanou pažitkou. Fazole vložíme do zapékací misky, nebo pekáčku vymazaného tukem. Zalijeme ochuceným jogurtem a zapečeme ve středně vyhřáté troubě. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.

Kari s cizrnou, rajčaty a špenátovými lístky

Suroviny:
200 g cizrny
1 lžička římského kmínu (cumin)
1/2 lžičky kurkumy v prášku
6 menších rajčat
citrónová šťáva podle chuti
1/2 lžíce cukr na vyrovnání chuti
1 hrst mladých špenátových lístků

Postup přípravy:
Cizrnu z konzervy raději ještě pokaždé propláchneme na sítu, občas bývá v rosolovité šťávě a také samotná cizrna chutná lépe. Vždycky z ní ještě vybereme případná černá zrnka, to zabere jen tak dvě vteřiny. Vysypeme ji zlehka ze síta do hrnce a promícháme, přidáme římský kmín a kurkumu, která tomu dá skvělou žlutou barvu (pozor na žluté prsty). Zamícháme a přidáme celá rajčátka. Tím to jen trochu zvlhčíme, ale měli bychom se vyhnout rajčat z konzervy, protože mohou mít moc výraznou chuť. Budeme vše vařit asi 5 až 10 minut, jen tak, aby se rajčátka rozvařila. Během těchto několika minut se všechny chutě stačí spojit a rajčata se malinko rozvaří. Ochutíme citrónovou šťávu a na vyrovnání kyselosti přidáme podle chuti med. Nakonec tam vhodíme hrstku mladých špenátových lístků, aby se jídlo osvěžilo, ozvláštnilo a také ozdobilo. Jen velmi krátce ještě povaříme a již sundáme kari z plotny a necháme je trochu ochladit, abychom nepřevařili špenát.

Cizrna s paprikou
Suroviny:
200 g cizrny
400 g zelené a červené papriky
rostlinný olej
2-3 lžičky soli
koření: 1 lžička hořčičného semínka, 1/4 lžičky řeckého sena, 1 lžička koriandru, 1 lžička kurkumy

Postup přípravy:
Večer namočíme cizrnu a druhý den ji uvaříme.
Ve jiném hrnci osmahneme na oleji koření a orestujeme na něm papriku.
Po 5 minutách přidáme uvařenou cizrnu a podusíme asi 10 minut dokud paprika nezměkne.

Čočka s rajčaty
Suroviny:
200 g čočky
200 g rajčat (i konzervovaných)
1 malá mrkev, nakrájená na kolečka
2 stroužky česneku
2 cibule
2-3 bobkové listy
olivového olej
sůl a pepř
ocet na dochucení (nemusí být)
20 g černých oliv
papričky plněné sýrem ; nemusí být

Postup přípravy:
Propláchnutou, případně předem namočenou čočku dáme do hrnce a zalijeme tak, aby voda sahala asi centimetr nad její povrch.
Přidáme všechny ostatní suroviny a vaříme na mírném ohni, dokud čočka úplně nezměkne (trvá to asi 1 hodinu).
Po uvaření podáváme horké nebo při pokojové teplotě, s tmavým chlebem, olivami, případně pikantní zeleninou. Když přilijeme horkou vodu nebo vývar, můžeme udělat výbornou polévkou.

Autor: Maura, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: