Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zářivý cíl – můj stravovací program 9

Publikováno: 5.02.10
Počet zobrazení: 3949
  Autorka článku: Maura
Sacharidy.
Skládají se z jednotlivých molekul cukru spojených do řetězců. Existují dva druhy sacharidu – jednoduché cukry (mono- a disacharidy) a složené cukry (škrob a glykogen).

Jednoduché cukry – glukóza
Glukóza, jednoduchý cukr, který se shromažďuje v játrech a svalech, je pro organizmus nejdůležitějším zdrojem energie. Najdeme ji v ovoci, zelenině a ovocných šťávách. Glukózu obsahují např. i jablka, která jsou navíc zdrojem jiných sacharidu. Obsahují složené cukry, menší množství škrobu a hodně vlákniny. Díky tomu, že trávení jablka probíhá v našem těle poměrně pomalu, hladina glukózy v krvi se postupně zvyšuje a kladně ovlivňuje buněčný metabolismus.
Složené cukry
Složené cukry se musí nejdříve rozložit na menší jednotky a zpracovat v játrech na glukózu. Teprve pak mohou být vstřebány organizmem. nebo kaše z hrubě mletého obilí, které mají pro zdravou výživu vetší hodnotu než rafinované výrobky, které dnes bohužel běžně používáme bílé pečivo a veškeré výrobky z bílé mouky či jemné kaše. Proces zpracování obilného zrna na mouku nebo kaši skoro úplně odstraňuje.
Škrob
Mezi složené sacharidy patří škrob, který se v organizmu rozkládá na jednoduché cukry. Menší množství škrobu se nachází v ovoci a zelenině, jeho hlavními zdroji jsou však brambory, moučné a obilné produkty (pečivo, těstoviny,kaše) a luštěniny (hrách, fazole, sója, čočka). Aby se škrob mohl rozložit na jednoduché cukry, je nutná přítomnost trávicích enzymu, kdežto monosacharidy se vstřebávají okamžitě. Máme-li možnost výběru, pak vždy volíme méně zpracované sacharidy, tj. takové potraviny jako: celozrný chléb, těstoviny z celozrné mouky.
Jednoduché sacharidy
Obilniny jsou jedním ze základních zdrojů sacharidu. vlákninu, která je přirozenou součástí obilí, navíc je zbavuje značné části minerálních látek, vitaminu a bílkovin. Nejméně vhodné z této skupiny produktu jsou sacharidy jednoduché, tedy cukry sestavené z jedné nebo dvou molekul sacharidu. Najdete je ve zmrzlině, sladkostech a zákuscích.

Sacharóza
Také rafinovaný řepný nebo drtinový cukr není zdraví nijak prospěšný – jedná se o čistý disacharid (sacharózu). Ovšem jeho spotřeba roste a důsledkem je obezita, častý výskyt cukrovky a aterosklerózy (zúžení tepen). Konzumace rafinovaného cukru se projevuje rychlými změnami koncentrace glukózy v krvi, které způsobují změny nálady – od podráženosti a nervozity po depresi a apatii.

A jaké zásady přijmeme ?
*Nesladit nápoje bílým řepným cukrem – skvěle jej nahradí např. Med, melasa, ovoce. * Snížit spotřebu slazených nápojů vůbec.
* Omezit slazení obilných produktu, např. ovesných vloček.
*Omezit spotřebu moučníku, sladkostí, zákusku a sušenek.
*Nahradit bílé pečivo celozrným chlebem.

Důležité je, abychom do své každodenní stravy zařazovali potraviny, které jsou nejen zdrojem sacharidu, ale také vitaminu a jiných výživných látek.

Autor: Maura, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

05.02.2010 21:38  emil black

dobře se to čte, ale hůře se to dodržuje.

Zanechte komentář: