Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Zářivý cíl – můj stravovací program 9
Autorka článku: Maura Sacharidy. Skládají se z jednotlivých molekul cukru spojených do řetězců. Existují dva druhy sacharidu – jednoduché cukry (mono- a disacharidy) a složené cukry (škrob a glykogen). |
Jednoduché cukry – glukóza
Glukóza, jednoduchý cukr, který se shromažďuje v játrech a svalech, je pro organizmus nejdůležitějším zdrojem energie. Najdeme ji v ovoci, zelenině a ovocných šťávách. Glukózu obsahují např. i jablka, která jsou navíc zdrojem jiných sacharidu. Obsahují složené cukry, menší množství škrobu a hodně vlákniny. Díky tomu, že trávení jablka probíhá v našem těle poměrně pomalu, hladina glukózy v krvi se postupně zvyšuje a kladně ovlivňuje buněčný metabolismus.
Složené cukry
Složené cukry se musí nejdříve rozložit na menší jednotky a zpracovat v játrech na glukózu. Teprve pak mohou být vstřebány organizmem. nebo kaše z hrubě mletého obilí, které mají pro zdravou výživu vetší hodnotu než rafinované výrobky, které dnes bohužel běžně používáme bílé pečivo a veškeré výrobky z bílé mouky či jemné kaše. Proces zpracování obilného zrna na mouku nebo kaši skoro úplně odstraňuje.
Škrob
Mezi složené sacharidy patří škrob, který se v organizmu rozkládá na jednoduché cukry. Menší množství škrobu se nachází v ovoci a zelenině, jeho hlavními zdroji jsou však brambory, moučné a obilné produkty (pečivo, těstoviny,kaše) a luštěniny (hrách, fazole, sója, čočka). Aby se škrob mohl rozložit na jednoduché cukry, je nutná přítomnost trávicích enzymu, kdežto monosacharidy se vstřebávají okamžitě. Máme-li možnost výběru, pak vždy volíme méně zpracované sacharidy, tj. takové potraviny jako: celozrný chléb, těstoviny z celozrné mouky.
Jednoduché sacharidy
Obilniny jsou jedním ze základních zdrojů sacharidu. vlákninu, která je přirozenou součástí obilí, navíc je zbavuje značné části minerálních látek, vitaminu a bílkovin. Nejméně vhodné z této skupiny produktu jsou sacharidy jednoduché, tedy cukry sestavené z jedné nebo dvou molekul sacharidu. Najdete je ve zmrzlině, sladkostech a zákuscích.
Sacharóza
Také rafinovaný řepný nebo drtinový cukr není zdraví nijak prospěšný – jedná se o čistý disacharid (sacharózu). Ovšem jeho spotřeba roste a důsledkem je obezita, častý výskyt cukrovky a aterosklerózy (zúžení tepen). Konzumace rafinovaného cukru se projevuje rychlými změnami koncentrace glukózy v krvi, které způsobují změny nálady – od podráženosti a nervozity po depresi a apatii.
A jaké zásady přijmeme ?
*Nesladit nápoje bílým řepným cukrem – skvěle jej nahradí např. Med, melasa, ovoce. * Snížit spotřebu slazených nápojů vůbec.
* Omezit slazení obilných produktu, např. ovesných vloček.
*Omezit spotřebu moučníku, sladkostí, zákusku a sušenek.
*Nahradit bílé pečivo celozrným chlebem.
Důležité je, abychom do své každodenní stravy zařazovali potraviny, které jsou nejen zdrojem sacharidu, ale také vitaminu a jiných výživných látek.
Autor: Maura, Foto: Internet