Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Dějiny starověkých civilizací 17: STAROVĚKÉ DĚJINY IZRAELE

Publikováno: 17.03.10
Počet zobrazení: 1507
Autorka článku: Maura
ŘÍMSKÁ VLÁDA DO ZNIČENÍ CHRÁMU (63 PŘ.KR. – 135 N. L.).HERODOVCI. JUDEA POD PŘÍMOU ŘÍMSKOU VLÁDOU.
Panování Hasmonejské dynastie bylo ohroženo a zmařeno také vnitřními spory v samotné rodině, odvoláním se na římskou arbitráž a infiltrací jiného, idumejského rodu.

Když se bratři Aristobúlos II. a Hyrkán II. nemohli shodnout na vedení země, zasáhli do sporu jak Pompeius, tak idumejský vládce Antipatros II. Pompeius nakonec přiřkl vládu Antipatrovi, čímž Hasmoneovská dynastie skončila svou vládu a jejich místo zaujali Herodovci. Po římské Pompeiově arbitráži, když Pompeius sesadil definitivně Aristobula II. (63 – Řím má již prakticky plnou rozhodčí moc v zemi), zůstal na velekněžském úřadu a i ve funkci etnarchy Hyrkán II. z rodu Hasmonejců. Po Césarově vítězství, když se funkce opět přerozdělovaly, zůstal Hyrkán v Judsku veleknězem, ale prokurátorem Judska byl jmenován Idumejec Antipater II., který hrál významnou roli již dříve. Po Antipatrově smrti zůstali v Judsku jeho dva synové, Fasael a Herodes (správci už od r. 47 př. Kr.). Marcus Antonius jim potvrdil jejich úřad etnarchy (Fasael v Jeruzalémě, Herodes v severní oblasti), Hyrkánovi opět zůstal jen úřad velekněze. V letech 40-37 se dostal díky parthské expanzi na trůn Hasmonejec Antigon, syn Aristobúla II. Herodes utekl do Říma, kde získal hodnost krále. Vrátil se v roce 37, porazil Antigona, dobyl Jeruzalém a stal se prakticky jediným vládcem v zemi.

Aby si zachoval aspoň nějaký nárok na jeruzalémský trůn, oženil se s Mariammé, sestrou Antigonovou. Octavianus Augustus mu přidal do správy i Samařsko a Pereu. Herodes vynikal jak krutostí nejen vůči vlastni rodině (zabil Mariammé, tchyni, dva syny, které mu Mariammé porodila), tak stavitelskou a kulturní činností. Po Herodově smrti (4 př.Kr.) nastoupil na jeruzalémský trůn jeho syn Archelaos, byl však krátce na to (6 n. l.) Římany sesazen a Judsko přešlo pod přímou správu Říma. Ostatní židovská území (Pereu, Galileu, Zajordánsko) však nadále spravovali Herodovci: Herodes Antipa Galileu a Pereu, Zajordánsko Filip. Judsko samotné bylo spravováno římskými prefekty (6-41 n.l.) a prokurátory (44-68 n.l.), kteří sídlili v Césareji Přímořské, kterou vybudoval Herodes Veliký. Od roku 41 n.l. do roku 44 n.l. vládl i v Judsku herodovský král Herodes Agrippa I. Po jeho smrti Judsko opět přechází do přímé správy Říma a spravují je prokurátoři. Přesná data jejich funkčních období jsou však často nejistá pro nedostatek pramenů. První tři navíc spravovali i Galileu.

Autor: Maura, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: