Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak být v důchodu šťastný a spokojený – 9

Publikováno: 1.03.10
Počet zobrazení: 1415
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
CO TAJÍME VE SVÉM NITRU. K pocitu štěstí a spokojenosti v důchodu nestačí jen vyřešit vztahy, o kterých jsem psal v předchozích článcích. Musíme si pro to vytvořit předpoklady i ve svém nitru.

Pokud v někom převládají špatné vlastnosti, které hned od probuzení vyvolávají mizernou náladu a hněv, těžko to u nás pocit štěstí a spokojenosti vyvolá. Špatnými vlastnostmi trpíme duševně nejen sami, ale odráží se to i v našem okolí a negativně to ovlivňuje i náš vlastní organismus.

Učitel pozitivního myšlení Dr. J. Murphy, na kterého se často odvolávám, k tomu říká: „Velký počet nemocí je způsobován závistí, nenávistí, zlou vůlí, pomstychtivostí a neláskou. Mějte pochopení a umějte odpouštět sobě i jiným.“

Z tohoto důvodu je dobré udělat si občas pořádek ve svém nitru, jakousi inventuru svých vlastností a jimi se pak zabývat. V mých školních letech bylo ještě ve škole povinné náboženství a chodili jsme i ke zpovědi. Před tím se mělo zpytovat svědomí (dnes bychom řekli meditovat) a napsat si seznam hříchů. Zkuste si to, i když nechodíte do kostela.
Seznam si napište jen pro sebe, protože sobě nemusíte nic předstírat nebo zatajovat. Je to první krok k tomu, jak se těchto vlastností zbavit nebo je alespoň zmírnit. Pomohu vám při tom historickým seznamem sedmi smrtelných hříchů. Upozorňuji však, že špatných vlastností je mnohem víc, i když jim neříkáme smrtelné.

Prvním, kdo vytvořil seznam sedmi smrtelných hříchů, byl papež Řehoř I. okolo roku 600 n. l. Patří mezi ně:
pýcha, závist, smilstvo, hněv, obžerství, nenávist a lenost.

Obžerství a lenost působí dnes jako smrtelný hřích trochu úsměvně, ale na druhé straně bych mezi tyto špatné vlastnosti přidal sobeckost a bezohlednost, které způsobují mezi lidmi hodně zla. Zkuste si udělat svůj vlastní seznam.
Před vánočními svátky měla naše dcera nepěknou autonehodu. Relativně dopadla dobře, hlavně nikdo neutrpěl vážnější zranění. Snad z vděčnosti jsme letos poprvé zašli na Štědrý den na půlnoční mši v kostele Církve Československé bratrské. Pan farář tam na závěr rozdával vlašské ořechy, ve kterých prý je ukryto poselství. Považovali jsme to spíše za symboliku, ale když jsme oříšky otevřeli, byly v nich skutečně stočeny papírové pásky s textem. Ten můj obsahoval úryvek z Poselství Efezským. Přesně se hodí k našemu tématu:
„Ať je vám vzdálena všechna tvrdost, zloba, hněv, křik, utrhání a s tím i každá špatnost; buďte k sobě navzájem laskaví, milosrdní, odpouštějte si navzájem. …. „ Také pěkný námět k přemýšlení.

Já sám považuji za nejhorší a nejnebezpečnější lidskou vlastnost závist. Od ní je jen krůček k nenávisti a zlobě na celý svět. Někdo se závisti k určité osobě, skupině lidí nebo i ke všemu kolem nezbaví po celý život. Je to proto, že i když dosáhne sebelepšího postavení, vždycky se najde někdo další, komu lze něco závidět.

Špatnost závisti potvrzuje i níže uvedený seznam citátů od významných osobností, vybraný na internetu:.
• Jenom krásný den chválí všichni, neb jej mohou chválit bez závisti – Miguel de Cervantes y Saavedra.
• Posledním stupněm závisti je nenávist – Gaius Plinius Secundus Maior.
• Závistivý člověk chudne štěstím druhého – Quintus Flaccus Horatius.
• Závistivci sice umírají, ale závist je nesmrtelná – Koliere.
• Lidé, kteří žijí v závisti a zlobě, neváhají pustit se i do toho nejlepšího – William Shakespeare.
• Naše závist trvá vždy déle než štěstí těch, jimž závidíme – Francois Duc de la Rochefoucauld.
• Závistník působí sobě žal a je tak sám sobě nepřítelem – Démokritos z Abdér.

(Toto téma částečně pokračuje i v příštím článku.)
Příští článek: STAŇTE SE PŘÍJEMNOU OSOBNOSTÍ

Autor: Zdeněk Vohradník, Ilustrace: obrázek Naděje: Iveta Jandová

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: