Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Města obkrouží seniorské satelity

Publikováno: 16.03.10
Počet zobrazení: 1257
  Zdroj: Lidové noviny
Kolem Prahy, Brna a dalších měst budou seniorská městečka. Kde chybí školky, budou chybět domovy důchodců. Tak vidí vývoj v Česku v dalších desetiletích socioložka Lucie Vidovićová.

* LN Český statistický úřad zveřejnil minulý týden prognózy, které potvrzují, že průměrný věk se bude zvyšovat. Za necelých 55 let bude průměrnému Čechovi 50 let, dnes je to kolem 40. Působí to jako hrozba. Jak to vnímáte vy?
- Určitě ne jako hrozbu. Bude to pouze jiné nastavení společnosti. Není to navíc něco, co se stane přes noc, ale žijeme s tím, postupně se věci mění kolem nás. Na tuto změnu se připravujeme každý den. Na stárnutí populace se tak dá dívat i pozitivně – prodlužuje se nám díky tomu mládí. Průměrný nebo spíš nejčastější věk rozděluje společnost podle mých kolegů pomyslně na dvě poloviny a je hranicí, do kdy jste mladí.

* LN Jak to bude vypadat za dvacet let, až budou u nás připadat dva senioři nad 65 let na jedno dítě? Skutečně budeme po ulicích vídat víc starých lidí s chodítky než rodičů s kočárky?
- Ano, pokud se to nevyrovná nějakou migrační politikou. Ta by mohla vést k tomu, že budeme vídat více mladých cizinců. Jinak to ale bude tak, že kolem nás skutečně bude víc starších tváří. Jenže nesmíme zapomenout, že i my sami budeme mít starší tvář. Nebude nám to připadat jako nic divného.

Více si můžete přečíst ZDE.

Zdroj: Lidové noviny, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: