Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Počítač v rodině starších seniorů 1

Publikováno: 29.03.10
Počet zobrazení: 1834
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
KAŽDÝ ZAČÁTEK NENÍ TĚŽKÝ.
Cílem tohoto seriálu je přesvědčit starší seniory, že i po sedmdesátce má počítač v jejich domácnosti své opodstatnění a ukázat na příkladech k čemu a jak ho lze využívat.

Jde o výměnu zkušeností
Nejde tedy o počítačový kurz, ale spíše o výměnu zkušeností. Věkovou hranici určuji jednak proto, že mladší senioři se již většinou s počítačem seznámili v zaměstnání nebo u svých potomků, jednak proto, že sám patřím také do této kategorie.

Do jisté míry se k tématu počítačů na portálu Třetí věk vracím, protože jsem napsal na toto téma již tři články v loňském seriálu „Jak člověk zůstane v duchu stále mladý.“ Tehdy mě překvapil velký zájem o toto téma. Sešla se k nim také spousta komentářů. Pokud máte zájem, můžete se na ně podívat:

http://www.tretivek.cz/index.php?s=vohradník .

Jde o články č. 8. -10. Některé z komentářů k těmto článkům používám jako příklady i v dnešní stati.

Jak jsme začínali
U starších seniorů je asi největším problémem jak a čím začít. Já jsem začal používat personální počítač až v době, kdy jsem dosáhl důchodového věku a změnil jsem profesi. V ní jsem potřeboval více psát, sestavovat tabulky, dělat grafy apod. Zjistil jsem, že se bez PC neobejdu.

V té době se s personálními počítači teprve začínalo. Na psaní textu se používal ještě starý textový editor T602, PC měly malou kapacitu a rychlost, nebyl ani internet. Koupil jsem si nějaký manuál a metodou pokus a omyl jsem to nastudoval. Některé problémy jsem si vyjasňoval většinou u podstatně mladších spolupracovníků. To dělám dosud.

Manželka se naučila pracovat na počítači také v důchodovém věku přes Křížovkářský slovník, který jsem jí do počítače nainstaloval. Pak začala používat k hledání potřebných výrazů pro hádanky internet. S mou menší pomocí si osvojila hlavní zásady práce na počítači a dnes je schopná si sama vyhledat nejen potřebné věci na luštění, ale i vybrat a rezervovat si knížky v městské knihovně, přijmout a poslat e-mail, používá i SKYPE. apod.

Zkušenosti čtenářů.
Naše začátky doplním ještě zkušenostmi, které mi loni napsali čtenáři ke zmíněným článkům.
• Josef Klier říká: Plně souhlasím. Já mám na krku 68 roků, vlastním již druhou řadu počítačové techniky a dnes mám již i LCD obrazovku 24 palců. Stále sháním další a další novinky. Někdy je mně líto peněz, ale po nákupu částky nelituji. Používám i webovou kameru a tím jsem i ve spojení s kamarádem, který je stovky kilometrů vzdálen. Doporučuji všem starším – zapojte se a poznáte, že se jinak myslí, jinak vyplňuje volný čas a člověk si tak nějak začne vážit sám sebe, že nečeká jen co je na talíři, co bolí a kdo zemřel. Věřte, stojí to za to.
• Stanislav2 říká: .Je mi 70 let takže jsem už 10 let v důchodu.V roce 2008 na vánoce jsem si koupil notebook. Začátky byly dost stresující, ale pomáhali mi sousedé hlavně při tvorbě hesel, e-mailu a webů. Po roce jsem se vypracoval tak, že internet používám denně, kde najdu veškeré noviny, počasí.
• Vladimír říká: Vřele bych doporučit všem seniorům, aby si pořídili PC a naučili se s ním pracovat. Možná je u některých na překážku jeho cena. Ale i to se dá řešit. Mnohé instituce jako jsou banky, pojišťovny, úřady a pod. každé tři roky obměňují počítače. Staré nechávají k prodeji za minimální ceny, někdy je dávají i zadarmo.Využijte této možnosti a rozhodně si PC pořiďte. Otevře se vám nový svět a za nějakou dobu nebudete moci pochopit, jak jste mohli bez PC existovat .
• Ina říká: Na vánoce r. 2007 jsem od svých děti pod stromeček dostala nevelký balíček – PC Notebook. Je moderní, výkonný a synovci mi jej závidí. Horší byly moje začátky. Doma mi neměl kdo poradit po jeho napojení na internet. Byla jsem nucená zkoušet, hledat, poradit se na dálku s dcerami, nebo zetěm, dokonce s tehdy 6-letou vnučkou, která jej taky ovládala. Pak jsem si našla i internetové kamarády, když jsem poprosila, pomohli. Dnes jsem svým dětem vděčná. PC bych opravdu doporučila všem důchodcům, co žiji samotné. Internet je té samoty úplně zbaví a neomezí ani jejich koníčky a povinnosti.
• Jana říká: Mně je také letos 70 a s PC pracuji už pátým rokem.Na začátku to šlo dost těžko, nejsem technický typ, ale postupem času se vypracovávám. Používám internetbanking, chat, e-mail teď si chci pořídit web kameru a Skype. Zatím nevím jak na to, ale snad na to přijdu.
Děkuji ještě jednou autorům uvedených komentářů z počátku roku 2009. Uvítám, když nás seznámí jaké pokroky od té doby udělali, a s novými zkušenostmi.

Příští článek: RYCHLÁ ORIENTACE NA INTERNETU
Autor: Zdeněk Vohradník + autoři zveřejněných komentářů. Foto: J. Vohradníková

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

29.03.2010 10:35  Z. Vohradník (vohradnik@hlinecko.cz)

Milá Veroniko, děkuji za Vaši babičku. Takovou vnučku bych si také přál. Upozorněte babičku na adresu Třetího věku. Tam si počte. Z. Vohradník
http://www.vohradnik.webnode.cz

29.03.2010 09:56  Veronika

Dobrý den, díky Vašemu článku jsem přišla na krásný dárek pro svou zvídavou babičku..koupím ji PC a zavedu internet..a má o zábavu postaráno:) Díky.

Zanechte komentář: