Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Právní okénko 3

Publikováno: 7.03.10
Počet zobrazení: 1620
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Účastníci řízení, aktivní a pasivní legitimace.
A jsme opět v občanském soudním řádu a bavit se budeme o civilním procesu. Rozeznáváme v této působnosti řízení sporné a řízení nesporné. Zabývejme se řízením sporným.

Víme, z kažodenních zpráv, že sporná řízení představují velké množství agendy civilních soudů a uplatňuje se zásada projednací, která spočívá v povinnosti soudu zjistit a projednat skutkový stav pouze v rozsahu účastníky tvrzeném a řádně doloženém. Účastníci sporného řízení jsou zatížení důkazů o svém tvrzení. To chápeme jako procesní odpovědnost účastníků za výsledek sporu. Nejprve si však vysvětleme pojmy – hmotněprávní a procesněprávní. Hmotné právo spočívá v označení souhrnu právních norem a subjektivních práv, které směřují bezprostředně k naplnění účelu práva a jsou smyslem právní úpravy. Například – občanský zákoník a jeho související předpisy. Procesní právo slouží k naplnění účelu právní úpravy zprostředkovaně – občanský soudní řád. Tedy to chápejme jako: Kde není žalobce, není soudce. Dozvídáme se v něm, jak zákon upravuje postup orgánů veřejné moci k vytváření a ochraně hmotných práv. Účastníkům řízení jsou dána nová, procesní práva a povinnosti.

Účastníci řízení
Účastníky sporného řízení jsou žalobce a žalovaný. Okruh účastníků řízení vymezuje žalobce, proto je jeho povinností též konkrétně označit žalovaného či žalované. Žalobce je navrhovatelem a strana žalující, která tvrdí ve své žalobě, že je nositelem subjektivního hmotného práva (například na náhradu škody) a ve své žalobě označuje subjekt, o kterém tvrdí, že je nositelem hmotněprávní povinnosti (škodu nahradit). A tento subjekt je strana žalovaná. Tyto subjekty, tedy strana žalující a strana žalovaná, se stávají účastníky řízení výlučně na základě procesních úkonů, které jsou upraveny v o.s.ř.. Co to znamená? Jednají na základě svého právem aprobovaného projevu vůle či projevu vůle protistrany, který je adresován soudu, a to od okamžiku, kdy projev vůle (tedy návrh na žalobu) dojde soudu.

Věcná legitimace
Otázka subjektivních práv a povinnost, o nichž se má v řízení rozhodnout, je otázkou věcné legitimace, která bude v řízení teprve posouzena. I když její nedostatek nedostatek vede k zamítnutí žaloby, na účastenství to samo vliv nemá.

Přistoupení versus záměna účastníka
Procesní instituty přistoupení dalšího účastníka do řízení a záměna některého z dosavadních účastníků za jiného účastníka jsou upraveny v § 92 občanského soudního řádu. Jejich smyslem je náprava nedostatku aktivní či pasivní věcné legitimace, který zde byl již v době zahájení řízení. Otázka věcné legitimace je předmětem dokazování i právního posouzení věci, a je tak předpokladem úspěšnosti žaloby.
- Žalobce je pánem sporu
Žalobce rozhoduje, kdo má být účastníkem řízení. A toto rozhodnutí je základním předpokladem přistoupení dalšího účastníka do již zahájeného řízení na žalobcův projev vůle nebo-li návrh.
-Žalobce proti své vůli – ne!
Nikdo se nemůže stát žalobcem proti své vůli. Proto, pokud někdo má přistoupit jako další žalobce, musí dát k tomu souhlas. Ale – souhlas nově přistoupivšího žalovaného se nevyžaduje.
Usnesení soudu o návrhu žalobce
O návrhu žalobce rozhodne soud usnesením, kterým buď přistoupení dalšího účastníka do řízení připustí, nebo, zejména nejsou-li dány podmínky řízení, přistoupení nepřipustí.

Problematika, kterou jsme zde nastínili, je rozsáhlá a pro naše účely je zbytečné se zabývat podrobnostmi, protože bychom zabíhali do velmi složitých záležitostí. Konečně, kdo má zájem a koho se týká, může si vyhledat příslušnou literaturu a nebo se, v případě nutnosti radi se svým právním zástupcem. V těchto článcích jde především a jen o stručný přehled sporného řízení a vysvětlení pojmů, s kterými se běžně setkáváme v každodenním životě.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: