Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Šípková Růženka 1

Publikováno: 18.03.10
Počet zobrazení: 950
  Autorka článku: Vladimíra Šlejzarová – Šístková
Svezla se ve vaně na záda tak, aby jí z vody zůstala trčet jen odřená kolena. Otevřela oči a pozorovala, jak se její vlasy rozprostřely po hladině. Jako hnědé chaluhy, napadlo ji. Medově hnědé, řekla by maminka. Zavrtěla hlavou a medový závoj se dal do pohybu.

Dlouhé prameny se vlnily sem a tam jako tlustí vodní hadi. Ruce i trup nechala bezvládně nadnášet teplou vodou, pomalu vydechovala v malých bublinkách vzduch z plic a sledovala, jak její hrudník těžkne a klesá ke dnu.
K jejím uším dolehl tlumený zvuk: „Vando, co tam děláš? Pusť mě!“ Následovalo netrpělivé ťukání na umakartové dveře koupelny. Posadila se tak prudce, až voda z vany vyšplíchla rovnou do bačkor. Mokré vlasy se jí přilepily na obličej. Ukazováčky je uprostřed čela rozčísla a shrnula za uši. Postavila se ve vaně a natáhla se ke dveřím. Ty povolily hned, jakmile otočila kličku do svislé polohy.
„Prosím tě, proč se zamykáš? Někdo tě snad ukradne?“ Maminka vyndala z umyvadla kytici růží a odnesla ji do kuchyně. Než se vrátila, zahnal Vandu chladný vzduch zpátky do hřejivé náruče vody. Zamykala se v koupelně od té doby, co se Karel několikrát spletl a vešel, zrovna když se koupala nebo sprchovala. Hlasitě protestovala, halila svou nahotu do malých dlaní, ale on se nijak nerozpakoval: „Prosím tě, ty s tím naděláš. Takovejch jsem viděl… Dyť já si jen umeju ruce a jdu!“
„Mamí,“ protáhla kňouravě. „Já chci jít s tebou.“
„Ne. Už jsem řekla. My si máme s tetou co povídat.“
„Já vás nebudu rušit. Vezmu si knížku a budu si číst.“
„To můžeš i doma.“ Stála před zrcadlem a tupírovala si vlasy na temeni. „A vůbec! Nemáš náhodou zaracha, slečinko?“ Obkroužila rty vínově červenou rtěnkou a zároveň zamumlala: „Ať tě ani nenapadne někde courat!“
Vanda se ušklíbla. No jasně, mám přeci zaracha. Nakrčila nos a zvedla levou polovinu horního rtu. Výraz nejvyššího znechucení. Ksicht, za který vždycky spolehlivě obdržela pohlavek.
„Já to viděla! Abych ti jednu nepřišila,“ zahrozila maminka, hlavu v dusivém oblaku Lybaru. Pak si všimla odřenin na kolenou své dcery: „Cos dělala?“
„Nic. Spadla jsem.“
„Ty jsi pometlo! Šestnáctiletá holka a nohy máš otlučený jak uličník.“ Smířlivě dodala: „Zasyp si to pak, ať ti to nemokvá.“ Vyndala z poličky jedovatě žlutý antiseptický prášek a postavila ho do umyvadla. Dlaněmi lehce uhladila účes, naklonila se k dceři a políbila ji na čelo: „Karel jel Budějovice, tak přijde pozdě. Ohřej mu guláš. Já pádím.“ A pak ještě z chodby: „A žádný návštěvy! Rozumělas?“ Na odpověď nečekala. Zvednutý horní ret vydržel na Vandině tváři, až dokud neuslyšela zvuk odjíždějícího výtahu.

Autor: Vladimíra Šlejzarová – Šístková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: