Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička vaří pro vnoučata
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná HOVĚZÍ SVĚTLÝ VÝVAR. 500 g předního hovězího masa, 500 g kostí. 1,5 i vody, lžička soli, kořenová zelenina: celer, mrkev, petržel (asi 100 g celkem), 1 malá cibule. 1 malý pór, čtvrt hlávky menší kapusty nebo kousek květáku. |
Maso a kosti omyjeme, vložíme do studené vody a přivedeme k varu. Pak oheň zmírníme, přidáme sůl. cibuli a vaříme podle stáří masa 11/2 až 2 hodiny. Jakmile začne maso měknout, přidáme zeleninu rozkrájenou na větší kousky a dovaříme. Vývar pře¬cedíme, sebereme tuk a zavaříme zavářku nebo podáme vývar čirý, jen s pažitkou nebo jemné sekanou petrželovou natí a vložku k němu podáme zvlášť na talířku.
Obměna:
Do vývaru přidáme 1 oloupané a semen zbavené rajče nebo 1 stroužek čes¬neku v celku nebo 1 rozkrájený hříbek.
Poznámky: Hotové polévky počítáme na porci 0,2 až 0,25 l.
Vody dáváme hned na začátku vaření dostatečné množství, protože pozděj¬ší dolévání vody je na úkor jakosti vývaru.
Musíme-li vodu přilít, tedy pouze horkou, studená voda zakaluje vývar.
Polévka z hovězího masa na hrášku.
300 g hovězího masa bez kosti, 1/2 lžíce tuku, 1 menší cibule, 1 krabice zmrazeného hrášku (350 g), 4 zmrazená rajčata, sůl, petrželová nať, 1 lžička másla a lžička mouky nebo 1/2 šálku mléka a žloutek
Na tuku osmahneme rozkrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na malé kostky,osolíme a dusíme téměř do měkka. Přidáme nerozmražený hrášek, oloupaná rozkrájená rajčata, podle potřeby přisolíme a společně dodusíme do měkka. Vydušenou šťávu zředíme vřelou vodou na potřebné množství polévky, povaříme a přidáme petrželovou nať. Chceme-li polévku zahuštěnou přidáme ke konci varu lžičku másla smíchaného s hladkou moukou nebo půl šálku mléka s rozkvedlaným čerstvým žloutkem. Žloutek pochopitelně už nevaříme – srazil by se.
Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet