Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička vaří pro vnoučata

Publikováno: 11.04.10
Počet zobrazení: 1072
  Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
HOVĚZÍ SVĚTLÝ VÝVAR.
500 g předního hovězího masa, 500 g kostí. 1,5 i vody, lžička soli, kořenová zelenina: celer, mrkev, petržel (asi 100 g celkem), 1 malá cibule. 1 malý pór, čtvrt hlávky menší kapusty nebo kousek květáku.

Maso a kosti omyjeme, vložíme do studené vody a přivedeme k varu. Pak oheň zmírníme, přidáme sůl. cibuli a vaříme podle stáří masa 11/2 až 2 hodiny. Jakmile začne maso měknout, přidáme zeleninu rozkrájenou na větší kousky a dovaříme. Vývar pře¬cedíme, sebereme tuk a zavaříme zavářku nebo podáme vývar čirý, jen s pažitkou nebo jemné sekanou petrželovou natí a vložku k němu podáme zvlášť na talířku.

Obměna:
Do vývaru přidáme 1 oloupané a semen zbavené rajče nebo 1 stroužek čes¬neku v celku nebo 1 rozkrájený hříbek.
Poznámky: Hotové polévky počítáme na porci 0,2 až 0,25 l.
Vody dáváme hned na začátku vaření dostatečné množství, protože pozděj¬ší dolévání vody je na úkor jakosti vývaru.

Musíme-li vodu přilít, tedy pouze horkou, studená voda zakaluje vývar.

Polévka z hovězího masa na hrášku.
300 g hovězího masa bez kosti, 1/2 lžíce tuku, 1 menší cibule, 1 krabice zmrazeného hrášku (350 g), 4 zmrazená rajčata, sůl, petrželová nať, 1 lžička másla a lžička mouky nebo 1/2 šálku mléka a žloutek
Na tuku osmahneme rozkrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na malé kostky,osolíme a dusíme téměř do měkka. Přidáme nerozmražený hrášek, oloupaná rozkrájená rajčata, podle potřeby přisolíme a společně dodusíme do měkka. Vydušenou šťávu zředíme vřelou vodou na potřebné množství polévky, povaříme a přidáme petrželovou nať. Chceme-li polévku zahuštěnou přidáme ke konci varu lžičku másla smíchaného s hladkou moukou nebo půl šálku mléka s rozkvedlaným čerstvým žloutkem. Žloutek pochopitelně už nevaříme – srazil by se.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: