Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička vaří pro vnoučata 2
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná KRUPIČNÁ POLÉVKA. 100 g celeru, petrželová nať, špetka kmínu, 4 lžičky hrubší krupice, sůl, 2 čerstvé žloutky, 1 lžička másla, špetka muškátového květu, špetka zázvoru, 0,1 l čerstvé smetany. |
Ustrouhaný celer, rozsekané stonky petrželové natě (lístky dáme až do hotové polévky)
a kmín vaříme 15 minut v 1 litru vody. Pak vývar procedíme, za stálého míchání
vsypeme krupici a vaříme ji 8 minut. Polévku zalijeme smetanou s rozkvedlanými
čerstvými žloutky, okořeníme ji muškátovým květem a zázvorem a odstavíme,
aby se žloutky nesrazily. Před podáváním přidáme do polévky lžičku čerstvého másla
a rozsekané petrželové lístky.
Základní předpis pro zeleninovou polévku.
11/4 l vývaru z kostí a kořenové zeleniny, 1 lžíce másla, 11/2 lžíce hladké mouky, 1 1/2 až 2 šálky drobně pokrájené zeleniny (chřest, fazolky atd.), sůl, šálek mléka, 1 až 2 čerstvé žloutky, petrželová nať, špetka muškátového květu.
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, po částech ji zalijeme vývarem a vymícháme
metlou do hladka. Chvíli povaříme, přidáme na nudličky pokrájenou zeleninu, která
v této polévce tvoří zavářku, a uvaříme ji do měkka. Polévku osolíme a po odstavení
s ohně zjemníme žloutky rozkvedlanými v mléce. Nakonec okořeníme muškátovým
květem a sekanou zelenou petrželovou natí.
Tímto způsobem připravujeme polévku:
hráškovou
chřestovou
pórkovou
květákovou
kapustovou
fazolkovou
ředkvičkovou
špenátovou
z čerstvého zelí
ze směsi mrkve a hrášku
ze směsi brukve a hrášku
ze směsi více druhů zeleniny
Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet