Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička vaří pro vnoučata 2

Publikováno: 18.04.10
Počet zobrazení: 1176
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
KRUPIČNÁ POLÉVKA.
100 g celeru, petrželová nať, špetka kmínu, 4 lžičky hrubší krupice, sůl, 2 čerstvé žloutky, 1 lžička másla, špetka muškátového květu, špetka zázvoru, 0,1 l čerstvé smetany.

Ustrouhaný celer, rozsekané stonky petrželové natě (lístky dáme až do hotové polévky)
a kmín vaříme 15 minut v 1 litru vody. Pak vývar procedíme, za stálého míchání
vsypeme krupici a vaříme ji 8 minut. Polévku zalijeme smetanou s rozkvedlanými
čerstvými žloutky, okořeníme ji muškátovým květem a zázvorem a odstavíme,
aby se žloutky nesrazily. Před podáváním přidáme do polévky lžičku čerstvého másla
a rozsekané petrželové lístky.

Základní předpis pro zeleninovou polévku.
11/4 l vývaru z kostí a kořenové zeleniny, 1 lžíce másla, 11/2 lžíce hladké mouky, 1 1/2 až 2 šálky drobně pokrájené zeleniny (chřest, fazolky atd.), sůl, šálek mléka, 1 až 2 čerstvé žloutky, petrželová nať, špetka muškátového květu.
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, po částech ji zalijeme vývarem a vymícháme
metlou do hladka. Chvíli povaříme, přidáme na nudličky pokrájenou zeleninu, která
v této polévce tvoří zavářku, a uvaříme ji do měkka. Polévku osolíme a po odstavení
s ohně zjemníme žloutky rozkvedlanými v mléce. Nakonec okořeníme muškátovým
květem a sekanou zelenou petrželovou natí.

Tímto způsobem připravujeme polévku:
hráškovou
chřestovou
pórkovou
květákovou
kapustovou
fazolkovou
ředkvičkovou
špenátovou
z čerstvého zelí
ze směsi mrkve a hrášku
ze směsi brukve a hrášku
ze směsi více druhů zeleniny

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: