Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Národní galerie Vás zve

Publikováno: 7.04.10
Počet zobrazení: 1248
  Autorka článku: Petra Jungwirthová
OVIDIUS V PROMĚNÁCH – ŘÍŠE FLÓRY.
Od 13. dubna 2010 do 11. července 2010.

NG – Sbírka grafiky a kresby představí další z řady komorních výstav.
Volný soubor grafik čerpajících z těch příběhů Ovidiových proměn, v nichž člověk byl proměněn v rostlinu mohou návštěvníci Národní galerie v Praze zhlédnout od 13. dubna 2010 do 11. července 2010 v grafickém kabinetu Šternberského paláce.

Pro zájemce je připravena speciální akce:  Návštěvníci se mohou podrobněji seznámit s výstavou ve středu 5. května v 15. 30 hodin v rámci komentované prohlídky vedené kurátorem Daliborem Lešovským.

Kabinet Ovidius v proměnách – Říše Flóry, který bude ke shlédnutí ve Šternberském paláci od 13. 4 do 11. 7., volně navazuje na grafický kabinet z loňského jara.

Tentokrát bude návštěvníkům Národní galerie představen volný soubor grafik čerpajících z těch příběhů Ovidiových proměn, v nichž člověk byl proměněn v rostlinu. Vystavena budou díla vzniklá v průběhu 17. a 18. století od francouzských, nizozemských a německých tvůrců. Přestože jména vystavených autorů dnes nepatří k notoricky známým, ve své době byli nejuznávanějšími ve svém oboru.

Ovidiovy Proměny se staly nepostradatelným inspiračním zdrojem v období renesance. Rovněž barokní umění z jejich poetiky čerpalo a zpracování některého z témat se ujala řada tvůrců. Díla těch nejvýznamnějších pak byla zpracovávána v grafických dílnách. Součástí kabinetu, bude například lept Antona Josefa Prennera Filémón a Baucis, který, byl vytvořen podle Lothova obrazu.

Nezastupitelné místo mají ale knižní ilustrace, z nichž několik bude v kabinetu vystaveno. Jmenovány mohou být grafiky Adónisovo narození a Apollón a Dafné z první třetiny 18. století. Tyto mědiryty byly vytvořeny podle bruselského vydání z roku 1677 a po technické a umělecké stránce, přestože se jedná o díla anonymní, patří k dílům nesmírně poutavým. Jako knižní ilustrace posloužil rovněž rozsáhlý soubor Johanna Wilhelma Baura, který bude v kabinetu zastoupen leptem Proměna Hyakinthova.

V grafickém kabinetu bude vystavena také tvorba jednoho z nejpřednějších francouzských grafiků 17. století Jeana Lepautra, který se Ovidiovu tématu věnoval velmi často. Návštěvníci Národní galerie budou moci zhlédnout jeho lept Pán a Syrinx.

SPECIÁLNÍ AKCE
Komentář kurátora k výstavě v grafickém kabinetu :
5. 5. ST 15. 30 Ovidius v proměnách – Říše Flory  – přednášející: Dalibor Lešovský.

Cena : vstup i výklad zdarma / Doba trvání 30 – 45 min. / Místo setkání: vestibul paláce

Grafické kabinety tvoří vždy dočasnou součást stálé expozice, vzhledem k citlivosti vystavovaného materiálu musí být exponáty pravidelně po třech měsících obměňovány.

S výjimkou pravidelných hodin volného vstupu (každou první středu v měsíci od 15 – 20 hodin) hradí návštěvník vstupné do stálé expozice ve Šternberském paláci s možností individuální prohlídky grafického kabinetu:
Vstupné:

 150,- Kč / základní
80,- Kč/ snížené
200- Kč/ rodinné

Od 16 hodin snížené vstupné: 80/ 40/ 100 Kč v jednotlivých kategoriích.
Otevírací doba: Denně kromě pondělí od 10 – 18 hodin

Zdroj: Petra Jungwirthová,tisková mluvčí Národní galerie v Praze

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: