Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Artritida – časté trápení seniorů

Publikováno: 22.05.10
Počet zobrazení: 1285
  Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Když se moje babička a posléze i moje matka obrátily v určitém věku na lékaře s bolestmi kolen i na jiných místech v kloubech, řekl, že na trhu není lék, a pokud se udělá v místech bolesti voda, dá se odsát.

Nic jiného se s tím nedá dělat. Jak to, že alopatická medicína neléčí účinně a spolehlivě civilizační nemoci? Na co tedy vynakládáme peníze? Vždyť to jsou právě ty nemoci, které nás nejvíce ohrožují!!!! Lékaři-úředníci, kteří jen píší recepty a posílají o odborníkům jsou drahým mezičlánkem mezi nemocí a skutečnou péčí. I když neháži všechny praktické lékaře do jednoho pytle. Jsou tací, s kterými se dobře spolupracuje na léčení, ale to musíte vědět, přesně, jak s nemocí vyběhnout (i zavřenými dveřmi).

Trápí nás artritida, ano, ale co s tím?

Lidé však nejsou zvyklí, aby žili tak, že preventivně budou bránit již v mládí nebo ve středním věku tíživým a bolestným nemocem. Někdy mně připadá, že si myslí, že budou mladí do smrti a nauka o těle a tělesných problémech je vůbec nezajímá. Je pravda, že jsem bába kořenářka a že se holistickou naukou zabývám teoreticky mnoho let, takže mi není vzácností, když mi můj milý praktický lékař (velký vzdělanec a empatik), sdělí, že bych měla cvičit, nebo zhubnout a nebo obojí. Konečně, proč nejdříve nenavštívit lékaře a prodebatovat s ním o mým problémech? Kvůli tomu tam celý den sedí.

Já: Pane doktore, co je to artritida?

On: Jsou dva druhy: Ale nejprve obecně. Jedná o zánět kloubů provázeném otoky, ztuhlostí a bolestivostí. Prvním druhem je osteoartritida (artróza). Jedná se o degeneraci kloubní chrupavky projevující se zejména ve stáří. V druhém případě hovoříme o revmatické artritidě. zánětu membrány kloubového maziva.

Tak, a teď byste se měli zeptat:
„Pane doktore, co s tím budete dělat?“
„Budeme to sledovat, předepíšu vám léky proti bolesti a nějaké mazání. Ale nejdříve to zrentgenujeme a v případě, že se objeví voda, tak ji budeme muset vytáhnout. Doporučím vám dobrého ortopeda.“

Trápí vás artritida? Musíte se hýbat.

Ale my bychom se neměli spokojit pouze s tím, co nám doktoři-alopati doporučí, protože jejich možnosti se soustředí pouze kolem léků, které jsou na trhu, vyzkoušené a schválené a nebo které se teprve zkouší. My se musíme pokusit jim jít vstříc a udělat vše proto, abychom své klouby ochránili od devastace, kterou jinak provádíme svým způsobem života a stravováním. A tak se obracíme ke zkušenostem holistických odborníků z celého světa, kteří radí:
- pijte hodně tekutin a pravidelně
- sportujte: plavání, chůze, tanec a tchaj-či
- konzumujte dostatek vitamínů C,D,E, skupinu omega-3, rybí tuk. glukosamin a chondroitin
- udržujte váhu
občas si vlezte do bahenní koupele nebo podstupte hydroterapii

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: