Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Celostní kosmetika pro seniorky – kosmetické koupele

Publikováno: 18.05.10
Počet zobrazení: 2584
Autorka článku: Maura
BYLINNÉ KOUPELE
Bylinné koupele čistí pokožku a také působí léčivě. Lázeň si připravíme z jedné nebo více bylin. Já používám levanduli, rozmarýnu a někdy i roztlučený kořen anděliky lékařské, který si přes den vyluhuji ve sklenici vody.

Výborná je též kopřiva, šalvěj nebo heřmánek s mátou. Byliny, které používáme, mohou mít různé účinky – osvěžují, povzbuzují krevní oběh, nebo naopak uvolňují svaly a připravují organismus na plnohodnotný noční odpočinek. Teplota vody, kterou používáme k bylinné koupeli, musí být zhruba stejná,jako teplota těla. Nejlepších účinků dosáhnete tehdy, když koupel trvá 10 – 15 minut. Příprava bylinné lázně je jednoduchá. Zavěste 3 – 4 pytlíky ke spařování čaje s bylinou směsí, kterou si zvolíte, do vody a nebo si hoďte do vany vajíčko naplněné bylinkami. Můžete si také udělat odvar a pak ho zcezený nalít do vody. Ženy s normální pletí mohou tento proces provádět jednou týdně, s mastnou pletí 2x a 3x týdně a suchou pletí jednou za dva týdny. Po koupeli je dobré se pečlivě osušit a natřít tělo olejem, zabalit se do prostěradla a relaxovat.

Co nám koupel přinese?
Koupel utišuje, ulehčuje usínání, regeneruje kůži a činí ji pružnou, zlepšuje transpiraci a má spasmolytické vlastnosti, působí potopudně a často i přerušuje akutní katar nosu.
A jaký čaj si dáme po koupeli?
Dáme si teplý čaj s malinovou šťávou a se špetkou zázvoru, přidáme z ½ citronu šťávu a trochu skořice.

Koupelové bylinky. Rozdělení podle účelu.
BYLINKY PRO UVOLNĚNÍ – heřmánek, chmel, jasmín, kozlík, lipové květy, tužebník
BYLINKY PRO POVZBUZENÍ – aloisie trojlistá, bazalka, borovice, břečťan, eukalyptus, fenykl, levandule, máta, meduňka lékařská, polej obecná, rozmarýna, šalvěj, tymián, vavřín, vratič
LÉČIVÉ BYLINKY – kontryhel, kostival, máta klasnatá, měsíček, netřesk, řebříček
JARNÍ TONIZUJÍCÍ BYLINNÉ KOUPELE – kopřiva, listy ostružiny, pampeliška, sedmikráska

Receptury
MÁTA PEPRNÁ – PŘÍJEMNÉ KOUPELE Z MÁTY PEPRNÉ
Zevně lze máty použít v koupeli při nervových onemocněních, revmatismu a při kožních vyrážkách. Je-li podávána samostatně, připravuje se odvar z jedné až dvou kávových lžiček drogy na 200 ml vroucí vody, častěji je však podávána v kombinaci s dalšími bylinami. Máta by se nikdy neměla podávat dlouhodobě a v nadměrných dávkách. Zcela kontraindikována je u osob alergických na methol a u nemluvňat! Listí rozmačkané zahání bolení v hlavě; hojí také bodnutí včel neb vos.
Máta peprná je vhodná k příjemné koupeli. Tu si uděláme tak, že asi 100 g máty peprné spaříme dvěma litry vroucí vody. Taková koupel se dává lidem nervově vyčerpaným, oslabeným nemocí nebo osypaným lišeji. Také se doporučuje do rozehřívacích koupelích pro revmatiky.

SEDACÍ KOUPEL Z MÁTY
Je také velmi účinné si s máty a kvasnic udělat sedací koupel. K máte přidáme 0,5 g kvasnic, ve vodě se sedí 30 minut a polévá se celé tělo.

SLÉZOVÁ KOUPEL
Hrst rozdrobených květů a listů slézu a 3-4 lžíce květu lípy, natě řebříčku a heřmánku zalijeme k v hrnku se dvěma litry horké vody a ponecháme hodinu přikryté, posléze přivedeme těsně k varu a celé i s bylinkami vlijeme do vany. Tu doplníme vodou na 1/3 objemu. Koupel by měla mít teplotu 36 – 38 st. C a měla by trvat 10 – 20 minut. Koupel působí regeneračně na kůži, působí protizánětlivě, proti svědivě a má kosmetické vlastnosti.

TRADIČNÍ KOUPEL PRO KRÁSU
Suroviny: sklenice ječmene, sklenice obilných otrub, sklenice ovesných vloček, sklenice hnědé rýže, 4 lžíce sušených bobkových listu, 4 lžíce levandulových kvetu, 4 citrony, 4 litry čerstvé dešťové vody nebo převařené vody z vodovodu.
Množství: na 2 koupele.
Všechny suroviny uložíme do kastrolu, uvedeme do varu a pak na mírném ohni ještě hodinu vaříme. Vzniklou tekutinu scedíme. Polovinu vlijeme do vany naplněné vodou. Druhou polovinu uschováme v chladničce. Citrony nakrájíme na kolečka a vložíme do koupele.

Autor: Maura, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: