Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Indická kuchyně je zdravá
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná KVAŠENÉ A NEKVAŠENÉ TĚSTO Možná, že někdy toužíte překvapit své přátele nebo rodinu svým kuchařským uměním. I když předem víte, že jsou zvyklí na zažitá a tradiční jídla. Ale co si tak zajít do receptů indické kuchyně a přesvědčit je, že všude se dobře vaří? A nápaditě? |
Bhútory
Jsou vyrobeny z kvašeného těsta, jehož sytost je doplněna rozpuštěným ghee. Smaží se na rozpáleném oleji dokud se nenafouknou a nezezlátnou. Pokrmy z kvašeného a nekvašeného těsta se hodí k ostřejším jídlům jako přílohy.
Ingredience na 16 porcí
3 lžičky cukru
150 g hladké mouky
tři čtvrtě lžičky jedlé sody
170 g živého bílého jogurtu
470 g proseté hrubé mouky
sůl
půldruhé lžíce rozpuštěného ghee nebo másla
180 ml vlažné vody
rostlinný olej na smažení
Cukr, mouku, jedlou sodu a jogurt dejte do misky a důkladně promíchejte. Přikryjte plastikovým víčkem a nechte přes noc nakynout.
Tři hodiny před přípravou dejte do jiné misky hrubou mouku, sůl, ghee nebo máslo a vodu. Přidejte jogurtovou směs a vymíchejte těsto. Vyndejte na lehce pomoučený vál a 15 minut důkladně hnětete, podle potřeby ještě přidejte mouku a vytvořte jemné hladké těsto.
Těsto rozdělte na 16 stejných porcí, z každé vyválejte tenkou placku. V oválné pánvi (woku) rozpalte olej na velmi vysokou teplotu, ale aby se nepřepaloval (190°C). Do oleje vhoďte jednu bhútoru tak, aby byla zcela ponořena. Velkou plochou lžičkou s otvory přidržte bhútoru jemně pod hladinou asi 2-3 sekundy dokud neucítíte, že se nafukuje. Rychle přelijte bhútoru lžičkou oleje. Hned jak se nafoukne, obraťte ji a další 3-4 sekundy polévejte olejem dokud se nenafoukne znovu. Vytáhněte z pánve, nechte odkapat a vysušte na savém kuchyňském papíru.
Čapáty
Jsou to kulaté ploché nekvašené placky vyrobené z celozrnné mouky. Smaží se narychlo na pánvi nebo na plotně.
Ingredience na 12 porcí
300 g celozrnné mouky
60 g hladké mouky
sůl
rostlinný olej do těsta a na smažení
250 ml vlažné vody
Do veliké misky prosijte celozrnnou mouku, 30 g hladké mouky a podle chuti sůl. Odstraňte všechny osiny a tobolky. Přimíchejte 1 lžíci oleje a dostatečné množství vody, vytvořte těsto.
Přendejte těsto na vál lehce posypaný moukou a 10 minut musíte těsto zpracovávat dokud není hladké. Dejte těsto do misky, přikryjte a odstavte asi na 1 hodinu.
Prohnětete těsto ještě jednou, poté rozdělte na 12 stejných dílů. Z každého dílku vytvarujte kuličku. Z kuliček uplácejte ploché oválky, poprašte trochou mouky a vyválejte tenké placky. Každou placku potřete troškou oleje.
Palcem a prostředníčkem chyťte placku z obou stran, postupným mačkáním kousek od okraje vytvořte dvojitý kruh. Vezměte dvě placky a přiložte je k sobě naolejovanou stranou dovnitř, slepte v místě vytlačeného kruhu, posypejte trochou mouky a opět rozválejte.
Na pánvi rozehřejte trochu oleje a osmažte čapáty 2-3 minuty z každé strany. Pokud se nafukují, zlehka je stiskněte. Nechte odkapat a vysušte na savém kuchyňském papíru.
A k čemu přílohy? Třeba k následujícímu receptu na kuřecí madrás.
Kuřecí madrás
Kousky kuřete marinované v citrónové šťávě a chilli, poté dušené v ostré pikantní omáčce.
4 porce
Kuře o váze asi 1,5 kg, rozkrojené na 8 částí a zbavené kůže
Marináda
2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
1 lžička mletého chilli
čerstvě umletý černý pepř
30 g ghee nebo másla
1 lžíce rostlinného oleje
1 najemno nakrájená velká cibule
2 najemno nasekané stroužky česneku
2 lžičky nasekaného čerstvého zázvoru
2 lžičky mletého koriandru
2 lžičky mletého římského kmínu
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička mletého chilli
sůl
150 ml vody
2 lžičky garam masaly
1. Dejte kuře do velkého hrnce. Smíchejte citrónovu šťávu s mletým chilli a černým pepřem a nalijte na kuře. Dobře zamíchejte, přikryjte a na chladném místě nechte 3-4 hodiny odstát.
2. Ve veliké pánvi roztopte ghee a olej, přidejte cibuli, česnek a zázvor, asi 5 minut duste než
směs změkne. Přidejte koriandr, římský kmín, kurkumu a chilli a poduste ještě jednu minutu.
3. Přidejte kuře a marinádu a nechte zhnědnout po všech stranách. Podle chuti dosolte. Přidejte
vodu a přiveďte k varu. Přikryjte a 30 minut lehce povařte. Přidejte garam masalu, přikryjte a vařte
dalších 15 minut dokud kuře nezměkne. Pokud je kuře příliš suché, přilijte ještě trochu vody.
A konečně, aby se neřeklo, že jsme zapomněly na dezert, tak tady je recept. Je vynikající.
Jablková raitha
Báječná osvěžující směs bílého jogurtu, jablek, koření a čerstvě nakrájených bylinek.
Dávka na 375 ml
170 g bílého jogurtu
3-4 lžíce vody
sůl
1 zelené jablko zbavené jádřinců, oloupané a nastrouhané
čtvrt lžičky mletého římského kmínu
čtvrt lžičky mletého koriandru
čtvrt lžičky papriky
čtvrt lžičky mango prášku
2 lžičky čerstvě nakrájeného koriandru
2 lžičky čerstvě nakrájené máty
Jogurt, vodu a sůl dejte do misky a ušlehejte do hladka. Přidejte jablko, římský kmín, mletý koriandr, papriku, mango prášek. Dobře promíchejte. Podávejte na jídelní misce posypané čerstvým koriandrem a mátou.
Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet