Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Indická kuchyně je zdravá

Publikováno: 27.05.10
Počet zobrazení: 3797
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
KVAŠENÉ A NEKVAŠENÉ TĚSTO
Možná, že někdy toužíte překvapit své přátele nebo rodinu svým kuchařským uměním. I když předem víte, že jsou zvyklí na zažitá a tradiční jídla. Ale co si tak zajít do receptů indické kuchyně a přesvědčit je, že všude se dobře vaří? A nápaditě?

Bhútory
Jsou vyrobeny z kvašeného těsta, jehož sytost je doplněna rozpuštěným ghee. Smaží se na rozpáleném oleji dokud se nenafouknou a nezezlátnou. Pokrmy z kvašeného a nekvašeného těsta se hodí k ostřejším jídlům jako přílohy.

Ingredience na 16 porcí
3 lžičky cukru
150 g hladké mouky
tři čtvrtě lžičky jedlé sody
170 g živého bílého jogurtu
470 g proseté hrubé mouky
sůl
půldruhé lžíce rozpuštěného ghee nebo másla
180 ml vlažné vody
rostlinný olej na smažení

Cukr, mouku, jedlou sodu a jogurt dejte do misky a důkladně promíchejte. Přikryjte plastikovým víčkem a nechte přes noc nakynout.

Tři hodiny před přípravou dejte do jiné misky hrubou mouku, sůl, ghee nebo máslo a vodu. Přidejte jogurtovou směs a vymíchejte těsto. Vyndejte na lehce pomoučený vál a 15 minut důkladně hnětete, podle potřeby ještě přidejte mouku a vytvořte jemné hladké těsto.

Těsto rozdělte na 16 stejných porcí, z každé vyválejte tenkou placku. V oválné pánvi (woku) rozpalte olej na velmi vysokou teplotu, ale aby se nepřepaloval (190°C). Do oleje vhoďte jednu bhútoru tak, aby byla zcela ponořena. Velkou plochou lžičkou s otvory přidržte bhútoru jemně pod hladinou asi 2-3 sekundy dokud neucítíte, že se nafukuje. Rychle přelijte bhútoru lžičkou oleje. Hned jak se nafoukne, obraťte ji a další 3-4 sekundy polévejte olejem dokud se nenafoukne znovu. Vytáhněte z pánve, nechte odkapat a vysušte na savém kuchyňském papíru.

Čapáty
Jsou to kulaté ploché nekvašené placky vyrobené z celozrnné mouky. Smaží se narychlo na pánvi nebo na plotně.

Ingredience na 12 porcí
300 g celozrnné mouky
60 g hladké mouky
sůl
rostlinný olej do těsta a na smažení
250 ml vlažné vody

Do veliké misky prosijte celozrnnou mouku, 30 g hladké mouky a podle chuti sůl. Odstraňte všechny osiny a tobolky. Přimíchejte 1 lžíci oleje a dostatečné množství vody, vytvořte těsto.
Přendejte těsto na vál lehce posypaný moukou a 10 minut musíte těsto zpracovávat dokud není hladké. Dejte těsto do misky, přikryjte a odstavte asi na 1 hodinu.
Prohnětete těsto ještě jednou, poté rozdělte na 12 stejných dílů. Z každého dílku vytvarujte kuličku. Z kuliček uplácejte ploché oválky, poprašte trochou mouky a vyválejte tenké placky. Každou placku potřete troškou oleje.
Palcem a prostředníčkem chyťte placku z obou stran, postupným mačkáním kousek od okraje vytvořte dvojitý kruh. Vezměte dvě placky a přiložte je k sobě naolejovanou stranou dovnitř, slepte v místě vytlačeného kruhu, posypejte trochou mouky a opět rozválejte.
Na pánvi rozehřejte trochu oleje a osmažte čapáty 2-3 minuty z každé strany. Pokud se nafukují, zlehka je stiskněte. Nechte odkapat a vysušte na savém kuchyňském papíru.

A k čemu přílohy? Třeba k následujícímu receptu na kuřecí madrás.

Kuřecí madrás
Kousky kuřete marinované v citrónové šťávě a chilli, poté dušené v ostré pikantní omáčce.

4 porce
Kuře o váze asi 1,5 kg, rozkrojené na 8 částí a zbavené kůže

Marináda
2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
1 lžička mletého chilli
čerstvě umletý černý pepř

30 g ghee nebo másla
1 lžíce rostlinného oleje
1 najemno nakrájená velká cibule
2 najemno nasekané stroužky česneku
2 lžičky nasekaného čerstvého zázvoru
2 lžičky mletého koriandru
2 lžičky mletého římského kmínu
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička mletého chilli
sůl
150 ml vody
2 lžičky garam masaly

1. Dejte kuře do velkého hrnce. Smíchejte citrónovu šťávu s mletým chilli a černým pepřem a nalijte na kuře. Dobře zamíchejte, přikryjte a na chladném místě nechte 3-4 hodiny odstát.

2. Ve veliké pánvi roztopte ghee a olej, přidejte cibuli, česnek a zázvor, asi 5 minut duste než
směs změkne. Přidejte koriandr, římský kmín, kurkumu a chilli a poduste ještě jednu minutu.

3. Přidejte kuře a marinádu a nechte zhnědnout po všech stranách. Podle chuti dosolte. Přidejte
vodu a přiveďte k varu. Přikryjte a 30 minut lehce povařte. Přidejte garam masalu, přikryjte a vařte
dalších 15 minut dokud kuře nezměkne. Pokud je kuře příliš suché, přilijte ještě trochu vody.

A konečně, aby se neřeklo, že jsme zapomněly na dezert, tak tady je recept. Je vynikající.

Jablková raitha
Báječná osvěžující směs bílého jogurtu, jablek, koření a čerstvě nakrájených bylinek.

Dávka na 375 ml
170 g bílého jogurtu
3-4 lžíce vody
sůl
1 zelené jablko zbavené jádřinců, oloupané a nastrouhané
čtvrt lžičky mletého římského kmínu
čtvrt lžičky mletého koriandru
čtvrt lžičky papriky
čtvrt lžičky mango prášku
2 lžičky čerstvě nakrájeného koriandru
2 lžičky čerstvě nakrájené máty

Jogurt, vodu a sůl dejte do misky a ušlehejte do hladka. Přidejte jablko, římský kmín, mletý koriandr, papriku, mango prášek. Dobře promíchejte. Podávejte na jídelní misce posypané čerstvým koriandrem a mátou.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: