Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Inspirace zdravých jídel
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná SMAŽENÉ MASOVÉ KULIČKY Inspirujme se indickou kuchyní! Smažené masové kuličky můžeme přidat do dušené zeleniny a nebo do omáčky. |
Ingredience
500 g mletého masa, cibule, 2 brambory, pfeferonka, hrstka
petrželové natě, lžička tlučeného kmínu, lžička koření karí,
lžička pálivé papriky, rýžová mouka na obalení, sůl,
olej na smažení
Postup:
Maso povaříme ve velmi malém množství vody. Nastrouháme vařené brambory, drobně nakrájíme cibuli, pfeferonku a petrželku, vmícháme do masa, okořeníme a osolíme. Promícháme a tvoříme kuličky, jež obalujeme v rýžové mouce a na oleji smažíme.
Párské kuličky
Tento recept opět pochází z indické kuchyně a je vynikající. Kuličky můžete přidat do špenátu.
Ingredience:
1 kg mletého masa, 4 cibule, 4 stroužky česneku, lžička
mletého zázvoru, zelená paprika nebo pfeferonka, 4 lžičky koření
karí, lžička tlučeného hřebíčku, ˝ lžičky chilli nebo pálivé
papriky, ˝ lžičky skořice, lžíce polohrubé mouky, 4 vejce, sůl,
olej na smažení
Postup:
Nasekáme cibuli, česnek a papriku nebo pfeferonku a smícháme je řádně se všemi ostatními ingrediencemi vyjma olej. Ze směsi tvoříme kuličky a smažíme je na oleji. Ukládáme je do vyhřáté trouby pod pokličku a necháme dozrát.
Jogurtový kabáb
Kabáby jsou v orientálních kuchyních velmi oblíbené a i my si je můžeme zkusit udělat například na zahradě, když pozveme hosty. Místo grilování jim nabídněme zdravou pochoutku.
Ingredience:
500 g mletého masa, cibule, 4 stroužky česneku, 4 pfeferonky, ˝
lžičky mletého zázvoru, lžička tlučeného kmínu, 2 lžičky
tlučeného kardamomu, 2 lžičky horkého koření, 2 lžičky
tlučeného hřebíčku, něco máty peprné, 2 lžíce strouhaného kokosu,
4 lžíce jogurtu, hrstka zelené petrželky, lžíce nasekaných
mandlí, lžíce čočkové mouky, sůl, olej na smažení
Postup:
Na malé vrstvě oleje osmažíme drobně nasekané pfeferonky, cibuli
a česnek. Přidáme koření, sůl a mandle a pražíme dál ještě tři
čtyři minuty. Pak přidáme mleté maso, rozvařený kokos a čočkovou
mouku a dále dusíme malou čtvrthodinku. Necháme vychladnout,
vmísíme drobně nasekanou petrželku a důkladně promícháme. Ze
směsi tvoříme větší koule, uprostřed nichž uděláme hluboké důlky.
Rozšleháme jogurt, mírně osolíme a vmícháme drobně nasekanou mátu
peprnou. Jogurtovou směs klademe lžičkou do důlků, opatrně
uzavřeme a koule smažíme na oleji.
Plněné lilky
O této zelenině víme, že je zdravá a cenná pro naše zdraví. Naučme se s ní pracovat.
Ingredience:
4 lilky, 150 g mletého masa, cibule, lusk zelené papriky,
2 rajčata, pfeferonka, lžička mletého pepře, ˝ lžičky mletého
zázvoru, strouhanka, sůl, olej na smažení
Postup:
Celé lilky vhodíme do vařící vody a povaříme, leč nikoli příliš. Podélně je rozpůlíme a vybereme vnitřek. Oloupeme rajčata a nakrájíme je. Nasekáme cibuli, papriku a pfeferonku. Smícháme je s masem, kořením, rajčaty a solí a směs smažíme na oleji asi pět minut za stálého míchání. Pak podlejeme a dusíme, až je maso měkké. Směsí naplníme půlky lilků a shora posypeme osmaženou strouhankou. Ještě posolíme, je-li zapotřebí, případně popepříme a dáme zapéci do trouby asi na deset minut.
Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet