Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Počítač v rodině starších seniorů 9

Publikováno: 24.05.10
Počet zobrazení: 1511
Autor článku: Zdeněk Vohradník
DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE V POČÍTAČI.
Digitální fotoaparáty se rozšířily u seniorů skoro tak rychle jako mobilní telefony. Počítače výhody a využití obrázků z těchto fotoaparátů ještě násobí.

Zpracování a uspořádání fotek v počítači je časově dost náročné, což je zas příležitost pro nás seniory. Usuzuji tak alespoň podle sebe, protože většinu fotek u nás pořídí manželka a příbuzní a já si s nimi pak již jen „hraji“ v počítači.

Výběr fotografií
Prvním krokem, po zkopírování fotek z fotoaparátu do počítače, je prohlídka obrázků, otočení snímků a následné vymazaní duplicit nebo nevydařených záběrů. To děláme většinou společně s manželkou. Pak zbylé fotografie zařadím do rodinného alba, kterému se v počítači říká soubor. Otázkou je jak fotky nejvýhodněji uspořádat.

Každý máme doma různá alba a zásuvky se starými fotografiemi. V těch nejstarších se nejraději probírají vnoučata. Upozorňuji na to proto, že i dříve byl problém jak setřídit pořízené obrázky, aby v nich byl přehled. Poznalo se to vždycky, když se sháněla nějaká konkrétní fotografie. S digitálními obrázky je to ještě horší, protože se jich pořizuje mnohem víc.

Třídění fotografií
Na trhu existuje mnoho programů na ukládání a úpravy fotek, ale každý má svoje klady a nedostatky. Seznámím vás s tím, jak jsme to vyřešili v naší rodině.
Základním souborem našich fotografií je rok. V rámci roku třídíme obrázky z běžného příležitostného fotografování podle data pořízení. Těchto fotek je si polovina. Druhou část tvoří soubory uspořádáme podle rodinných událostí, při kterých bylo pořízeno větší množství fotek. Sem přidáváme i záběry od jiných fotografů – většinou dětí a vnoučat. Např. loni to byly tyto akce: kulaté výročí zetě a vnučky, náš lázeňský pobyt v Teplicích, praxe vnučky ve Švýcarsku, zlatá svatba apod. Naším kritériem pro třídění je tedy čas nebo událost v rámci roku.

Uspořádání fotografií
I takto uspořádaných fotek je pořád hodně a těžko se v takovém množství někomu ukazují. Děláme z toho proto ještě dílčí soubory.
• Fotky z událostí, které zajímají více členů širší rodiny a kterých je tolik, že je problém je posílat mailem, vystavujeme na internetu. Existuje více serverů, my používáme tzv. Rajče, což je jednoduché sdílení fotoalb na internetu.
• Již třetí rok vyhotovuji s pomocí programu specializované firmy tzv. „Rodinné události za rok ..“, což je fotokniha o několika desítkách stran, kam dávám nejzdařilejší obrázky z významných událostí a setkání v rámci rodiny a přátel za uplynulý rok. Zredukovat existující soubor fotek o desítky procent je dost náročné. (Raději se mně do toho nikdo neplete, protože by každý preferoval něco jiného.) Zatím tato alba měla úspěch a dost často je používáme jako prezentaci při různých setkáních v průběhu roku.
• Tradici také začínají mít nástěnné kalendáře, ve kterých je v každém měsíci velká fotografie charakterizující událost v minulém roce. Čili 12 vybraných fotek z předchozích Událostí. Kalendář máme celý rok pověšený na viditelném místě v kuchyni. Rád se na ně při každém jídle dívám a někdy se s uplynulým měsícem kvůli obrázku nerad loučím.
• Již dvakrát jsem zpracovával fotoknihu, která překračovala rámec roku. Jednou při 18 narozeninách vnučky a nedávno při kulatém výročí dcery. Kouzlo je v tom, že se při tom vracíme mnoho let zpět i do našeho života a objevujeme zážitky, které se již vytratily z paměti. Po technické stránce je dost problém orientovat se ve starých obrázcích uložených v zásuvkách a albech. Ty se pak musí skenovat a upravit, což je časově dost náročné. Překvapilo mně, že relativně nedávno jsme ještě v roce narození vnučky měli k dispozici jen černobílé fotografie. Po skenování jsem si s nimi ještě vyhrál. Výsledný produkt a spokojenost jubilantů je však odměnou za tuto práci.

Na závěr seriálu
Dnes končí tato série článků o využití počítače v rodině starších seniorů. Potvrdilo se mi, že seniorů +70, kteří si rádi hrají s počítačem a surfují po internetu přibývá. Proto jsem sepsal tyto zkušenosti, jako návod k čemu lze počítač využít i v našem věku. Pokud se chcete podívat na starší články najdete je na dále uvedené adrese Děkuji za Váš zájem. http://www.tretivek.cz/200604/o-nas/ – u mého jména klepněte na – k přečtení zde.

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: