Dnes je 18.10.2024, Svátek má Lukáš, zítra Michaela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Stan proti melanomu

Publikováno: 2.05.10
Počet zobrazení: 2910
„na Václavák proti kožní rakovině“
Zajímá vás, zda máte na kůži pigmentová znaménka, kterým je potřeba věnovat zvýšenou pozornost?

Letos již počtvrté po obrovském úspěchu minulých ročníků postaví dermatologové z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady pod vedením Prof. Petra Arenbergera na Václavském náměstí speciálně upravený lékařský stan s pěti oddělenými ordinacemi. Ve dnech 3. a 4.5.2010 zde budou kožní lékaři zdarma vyšetřovat kůži návštěvníků a zaměří se především na výskyt rizikových pigmentových znamének a kožních nádorů. Akce je letos přesunuta do středního pásu Václavského náměstí na úroveň ulice Opletalova.
Melanomem u nás každoročně onemocní 1500 lidí a pětina tohoto počtu na něj zemře. Průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let. Nejvyšší nárůst je pozorován u žen ve věku 10-29 let.
Mladší generaci by měla oslovit se svým projektem „Prevence je léčba“ moderátorka Diana Kobzanová, která na svém příkladu demonstruje nutnost preventivních vyšetření kůže.
V minulém roce projevilo zájem o kontrolu své kůže ve stanu neočekávaně velké množství lidí. Během 2 dnů se podařilo vyšetřit celkem 1567 lidí. U 72 lidí lékaři odhalili zhoubný kožní nádor. Z toho bylo 11 melanomů, které představují nejagresivnější formu kožního nádoru, 8 spinaliomů a 57 bazaliomů. Nejmladší pacientce s diagnostikovaným melanomem bylo 28 let.
Akce „Stan proti melanomu“ je součástí celoevropské kampaně dermatologů, která má upozornit na nebezpečí výskytu rakoviny kůže a apelovat na důslednou prevenci a potrvá v různých formách celý měsíc květen.

Václavské náměstí–střední pás u Opletalovy ulice, 3. a 4. 5. 2010 od 10 do 18 hodin.

Co by nás mělo přivést do stanu?

  • světlá kůže, mnoho pih,
  • větší množstvím mateřských znamének (> 25),
  • kožní nádor v rodině,
  • spálení v dětství,
  • pravidelné dovolené u jižních moří nebo blízko rovníku,
  • nově vzniklé nebo měnící se pigmentové znaménko.

Více informací se můžete dozvědět na http://www.melanomy.cz.

Evropský den melanomu v České republice 10. května
Bezplatná infolinka 800 880 854

Poměrně novým prvkem, který by měl pacientům usnadnit jejich vyšetření, zkrátit jejich čekání v ordinacích i usnadnit organizátorům následné vyhodnocení celého projektu, je on-line registrace pacientů, kde pacient zodpoví jednoduché údaje o své anamnéze a prostřednictvím e-mailu obdrží číslo, pod kterým se jeho anonymní dotazník zobrazí i v ordinaci vyšetřujícího dermatologa.

Seznam všech pracovišť, kde si lze během EDM nechat zdarma vyšetřit mateřská znaménka, najdete zde nebo na bezplatné telefonní lince 800 880 854.

Více informací také na http://www.melanoma.cz.

Zdroj: http://www.melanomy.cz, http://www.melanoma.cz

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

04.05.2010 08:19  admin

Dobrý den, nerada bych zkoušela dotazník, když se opravdu nechci registrovat, takže Vám neřeknu přesně, kde by mohla být chyba. Ale nepíše Vám to po odeslání dotazníku nějakou zprávu nahoře nad emailem pacienta? Máte vyplněny všechny otázky? Pokud to opravdu mají na stránkách špatně, můžeme jim společně poslat email, ať si chybu opraví. Dejte prosím vědět, jestli se to nakone podařilo? Pěkný den.

03.05.2010 09:21  Iva Zakova

Dobry den ,chtela jsem se on line zaregistrovat a stale se nedari.Tak jen nevim jestli je chyba na me strane.Dekuji Iva Zakova/registrace se mi vraci/

Zanechte komentář: