Dnes je 25.11.2024, Svátek má Kateřina, zítra Artur

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Výživa seniorů

Publikováno: 29.05.10
Počet zobrazení: 9569
  Autorka článku: Maura
Výživa seniorů je obor, který se zabývá dietními požadavky starších lidí. Autor Earl Mindell, ve své knize Bible vitamínů pro 21. století uvádí následující myšlenku:

„Stárnutí je způsobeno degenerací buněk. Naše těla jsou tvořena miliony těchto buněk, která prochází změnami. Umírají a z nich se reprodukují nové. Při každé reprodukci buňka prochází v podstatě některými změnami, spíše zhoršenými. Takže když se naše buňky mění, zhoršují se, my stárneme. To je ta špatná zpráva, ale dobrá zprávou je, že buňky, které se zhoršují, je možno obrozovat, ale jen za předopokladu, že je vyživujeme vhodnými látkami.“

Po padesátce ….
Po padesátém roce našeho věku dochází k významnému snížení metabolismu a naše těla se mění. Tyto změny vyžadují snížení kalorických hodnit v potravě, ale samozřejmě, že existuje mnoho komplikací, které mohou ovlivnit vyšší bilanci příjmu potravy a energetických potřeb. Stárnutí způsobuje snížení hmotnosti a ve tkáních se zvyšuje tělesný tuk. Tyto změny jsou významné, protože starší osoba využívá dietní bílkoviny méně efektivně a může spotřebovat více, než jsou doporučená množství vysoce kvalitních bílkovin-pro udržení nižší hmotnosti. Komplikace mohou nastat v důsledku problémů, souvisejících se stářím: zažívací potíže, ústní / zubní problémy, a konzumace / výživové problémy spojené s léky.

Co musí senioři zvládnout
Dalšími faktory, které přinášejí seniorům komplikace, jsou osamělost a deprese. Také ekonomické problémy, nedostatek kuchařské dovednosti a nutriční znalosti. Jí příliš mnoho potravin, které svým zpracováním postrádají vyvážené nutriční hodnoty.A tyto faktory jsou často příčinou, že pokud nejsou splněny požadavky na energii a živony, vedou ke slabosti, k chronické únavě. Nutriční studie jasně prokázaly, že správné stravovací návyky mohou podpořit dlouhověkost a zvrátit některé účinky stárnutí, snížení rizika závažných onemocnění.

Celková úroveň wellness a vitality a zlepšení kvality života
Tři hlavní příčiny úmrtí mezi dospělými jsou srdeční choroby, mrtvice a rakovina. Cukrovka, ateroskleróza, a onemocnění jater jsou také v první desítce příčin úmrtí.Výzkumy ukázaly, že mnoho potíží, které s sebou nese stáří, lze odstrabit pomocí výživy a změny životního stylu. Dr. Ornish Dean, kardiolog z Kalifornie, prokázal, že srdeční choroby by mohl být minimalizovány nízkým obsahem tuku. Doporučuje-vegetariánskou stravu v kombinaci se cvičením a technikou snižování stresu, jako je meditace a jóga.

Strava souvisí s nemocí
Dále bylo prokázáno, že strava přímo souvisí s nemocí a s předčasným stárnutím. Obezita, například, zkracuje délku života a zvyšuje riziko vzniku diabetu, hypertenze a srdeční choroby. Pro seniory, nikdy není pozdě přijímat informace o výživových postupech pro zlepšení zdraví A tak si zvýšit šanci pro delší a zdravější život.

Dlouhověkost souvisí s výživou
Studie a výzkum dlouhověkosti dokáží určit chování, které přispívají k dlouhému životu. Souvisí to se stabilitou tělesné hmotnosti, kdy lidé dosahují výhy až 5% pod jejich ideální váhu a ne více než 10-10 % nadváhy nad jejich ideální váhu.

A jak toho dosáhnout?
Kotrolou příjmu alkoholu, každý den snídat, kontrolovat si velké kolísání hmotnosti. A pozor na diety, které doporučují reklamy. Například Atkonsonova dieta, která byla populární na počtku roku 2000. V rámci alternativního modelu zdravotní péče, existuje mnoho diet, které vedou ke zlepšení zdraví. Maezi ně patří: Mezi ně patří vegetariánství, veganství, Ornishova dieta, makrobiotika, středomořské stravy, odšťavňování, syrová strava a další. Další zdravou stravou je tak, která obsahuje široký výběr čerstvého ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků, a luštěniny (hrách, čočku a fazole, včetně sójových bobů a sojové výrobky). Pro seniory je důležátá strava, která obsahuje vysoká obsah vlákniny. Ta pomáhá v trávicím procesu v době, kdy se zpomaluje u starších a citlivých pacientů. Vláknina snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Výběr stravy
Potraviny by měly být čerstvé, co nejblíže ke svému přirozenému stavu. Čerstvé a přírodní potraviny obsahují totiž velké množství energie, která se ztrácí, když je jídlo příliš zpracované, převařené. Jídlo by nemělo obsahovat přídantné látky, cukr, tuk.Potraviny, které obsahují prázdné kalorie-to znamená, kalorie bez dalších živin, jako jsou i potraviny, které mají vysoký obsah cukru, by měla být omezena na minimum.

Naučte se mírně hladovět
Přejídání zpomaluje trávení a působí nabírání na váze. K zlepšování stavu metabolismu také přispívá zdravý pohyb. Je také nutno dodržovat pitný režim. Pramenitá voda nebo filtrovaná voda je nejlepší, osm sklenic denně se nedoporučuje. Pití vody zabraňuje dehydrataci (což může vést k snížení krevního tlaku, tepelnému šoku, nevolnosti, suchosti v ústech, zvracení a zácpě), zlepšuje trávení, a pomáhá tělu odplavit nečistoty.

Jsou pro seniory zdravé potravinové doplňky?
Znovu je třeba připomenout, že existuje obecný souhlas se skutečností, že nejlepším způsobem pro seniory je, aby získali dostatek živin pestrou stravou, protože potravinové doplňky nemohou
vynahradit stravu, která není v nutričně vyvážená. Obecně, pokud senior jí vyváženou, zdravou stravy s více než 1200 kalorií denně, vitamíny a minerální doplňky jsou zbytečné. Ovšem, Koenzym Q10 je antioxidant, který může zpomalit stárnutí a snížit riziko srdeční choroby. Esenciálních mastné kyseliny, především omega-3, jsou také doporučené, protože omezuje zánětlivé změny v těle a chrání před obnormální srážlivosti krve, vápník se doporučuje pro ženy pro posílení kostí. Vápníkové doplňky, které jsou v rovnováze s hořčíkem mají vliv na lepší činnost střev. Je třeba si také hlídat příjem železa. Nejlepším zdrojem železa je maso, ale je možné ho získat z celých zrn, suché vařené fazole, a z některého ovoce a zeleniny. Vitamín C pomáhá vstřebávání železa, zvláště pokud je získán z citrusového ovoce.

Literatura:
Chopra, Deepak, MD, David a Simon, MD Grow mladší, Žijí déle. New York: Harmony Books, 2001.
Kordich, Jay. Juiceman je Power of Juicing. New York: Warner Books, 1993.
Mindell, Earl, Ph.D, R.Ph. Vitaminová bible pro 21. století. New York: Warner Books, 1999.
Null, Gary, Ph.D. Gary Null je Ultimate Anti-Aging Program. New York: Kensington Books, 1999.
Walford, Roy, MD a Lisa Walford. Anti-Aging plánu. New York: Four Walls Eight Windows, 1994.
Weil, Andrew, MD zdravého stravování pro optimální zdraví. Nový York: Alfred A. Knopf, 2000.
Weil, Andrew, MD spontánní léčení. New York: Ballantine Books, 1995.

Autor: Maura, Foto: Internet

ČASOPISY
Natural Health. .
Vegetariánské Times. .

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: