Dnes je 25.11.2024, Svátek má Kateřina, zítra Artur

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Z babiččiny mošničky 3

Publikováno: 14.06.10
Počet zobrazení: 930
Autorka článku: Maura
HADÍ KOŘEN. Ani v lidovém lékařství se nyní hadího kořene mnoho neužívá. Slouží jako prostředek proti průjmu. Připravuje se k tomu účelu odvar z 25 g sušeného oddenku na 1/2 1 vody, v níž se vaří 10 minut. Přes den se tato dávka využívá.

Průjem
Odvaru poněkud silnějšího lze užít i při úplavici a krvavých průjmech.

Zánět sliznice
Při zánětu sliznice v dutině ústní, spojeném s krvácením, se tento odvar velmi často doporučuje k vyplachování úst.

Tymián obecný na černý kašel a zažívací potíže
Černý kašel
V lidové lékařství se užívá jednak tymiánu samotného, jednak tymiánové silice. Při černém kašli se doporučuje čaj, připravený z této
směsi:
natě tymiánu 20 g
natě prhy 20 g
květu divizny 20 g
natě rosnatky 20 g

Půl čajové lžičky této směsi se spaří šálkem vody, nechá 10 minut odstát a přecedí. Pije se šálek ráno a šálek večer.

Při černém kašli se doporučuje také tento sirup:
výtažku tymiánového 10 g
medu čistého 20 g
sirupu 70 g
Bere se za hodinu jedna lžička.

Zažívací potíže
Odvar z tymiánové natě doporučují při zažívacích obtížích. Připraví se tak, že se 10 g natě spaří 1/4 1 vody, nechá několikrát přejít
varem, 10 minut odstát a přecedí. Užívá se 3x denně půl šálku.

Tymián na svalové křeče a jako ústní voda
Svalové křeče
Při svalových křečích doporučuje se často natírat postižené svaly tímto mazáním:
oleje tymiánového 3 g
oleje rozmarýnového 3 g
francovky 250 g

Ústní voda
K vyplachování úst se hodí dobře příjemná ústní voda tohoto složení:
oleje tymiánového 3 g
lihu meduňkového 50 g
oleje mátového 2 g
oleje benedyktového 1 g
Ústní voda
Dá se 5 kapek do sklenky vody.

Jiná ústní voda má toto složení:
oleje tymiánového 2 g
oleje myrhového1 1 g
oleje máty peprné 2 g
oleje fenyklového 1 g
oleje anýzového 1 g
lihu vinného 50 g

Autor: Maura, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: