Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

České pečeně

Publikováno: 9.07.10
Počet zobrazení: 1142
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
VAŽENÉ VEPŘOVÉ MASO
Připravujeme-li vepřové maso jako ovar, kupujeme kolena, jazyk nebo hlavu. Ovar
nevaříme nikdy zcela do měkka, má být mírně tuhý. Podáváme k němu chléb a čerstvě
ustrouhaný křen.

Zčernání nastrouhaného křenu a tím i většímu poklesu obsahu
vitamínu C v něm předejdeme, promícháme-li nastrouhaný křen ihned s malým
množstvím sladkokyselé marinády. Vařené vepřové maso podáváme s dušenou zeleninou.
Vývar z masa použijeme na polévku a část na podlévání zeleniny.

Vepřová česká pečeně.750 g vepřové pečínky s kůží (z mladého kusu), sůl, kmín

Maso omyjeme, osušíme, posolíme na spodní straně (stranu s kůží zatím nesolíme),
posypeme kmínem a dáme je do pekáče kůží ke dnu. Pekáč s masem vložíme
do trouby na podložku a maso pečeme asi 1 hodinu za občasného polévání vlastní šťávou a později horkým vývarem nebo horkou vodou. Pak maso obrátíme kůží nahoru, chvíli necháme kůži osušit a pak ji nakrájíme ostrým nožem na jemné proužky nebo čtverečky. Kůži dosti silně osolíme a maso dopečeme bez polévání do červena.

Přílohy: knedlíky houskové, bramborové z vařených nebo syrových brambor a dušené
zelí české nebo moravské.

Vepřová pečeně s pepřem.
600 až 700 g vepřového masa z plece nebo kýty, sůl, pepř, 1 lžíce másla, 1 lžička hladké mouky

Libové maso skrojíme tak, aby vznikl celistvý plát. Naklepeme jej, posolíme, opepříme,
pevně svineme a ovážeme tenkým motouzem. Na pekáčku rozehřejeme větší část
másla (menší část necháme zvlášť na zahuštění), maso na něm po celém povrchu opečeme, pak je mírně podlijeme horkou vodou a pečeme do měkka. Šťávu zahustíme
zbylým máslem smíchaným se lžičkou mouky a ještě krátce povaříme.
Přílohy: jemný knedlík, rýže nebo dušená zelenina.

Vepřová pečeně na zelenině.750 g vepřového masa bez kosti (z plece, kýty nebo pečínky), sůl, 1 lžíce másla, 1 stroužek česneku, 1 lžíce octa, vývar z hovězího masa, 1 lžička hladké mouky, šálek kořenové zeleniny nakrájené na nudličky, 1 malá cibule

Maso omyjeme, osušíme a potřeme je česnekem utřeným se solí. Upravené maso vložíme do kastrolu na větší část másla, přilijeme několik lžic vývaru, ocet a maso
opečeme po obou stranách. Pak je mírně podlijeme a dusíme do poloměkka. Zvlášť
podusíme na zbytku másla zeleninu a rozkrájenou cibuli. Šťávu z masa zaprášíme
moukou, osmahneme a podlijeme. Do šťávy přidáme podušenou zeleninu s cibulí a s
masem dodusíme do měkka. Šťávu necedíme.

Přílohy: smažené bramborové hranolky, dušená zelenina, saláty.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: