Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...České pečeně
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná VAŽENÉ VEPŘOVÉ MASO Připravujeme-li vepřové maso jako ovar, kupujeme kolena, jazyk nebo hlavu. Ovar nevaříme nikdy zcela do měkka, má být mírně tuhý. Podáváme k němu chléb a čerstvě ustrouhaný křen. |
Zčernání nastrouhaného křenu a tím i většímu poklesu obsahu
vitamínu C v něm předejdeme, promícháme-li nastrouhaný křen ihned s malým
množstvím sladkokyselé marinády. Vařené vepřové maso podáváme s dušenou zeleninou.
Vývar z masa použijeme na polévku a část na podlévání zeleniny.
Vepřová česká pečeně.750 g vepřové pečínky s kůží (z mladého kusu), sůl, kmín
Maso omyjeme, osušíme, posolíme na spodní straně (stranu s kůží zatím nesolíme),
posypeme kmínem a dáme je do pekáče kůží ke dnu. Pekáč s masem vložíme
do trouby na podložku a maso pečeme asi 1 hodinu za občasného polévání vlastní šťávou a později horkým vývarem nebo horkou vodou. Pak maso obrátíme kůží nahoru, chvíli necháme kůži osušit a pak ji nakrájíme ostrým nožem na jemné proužky nebo čtverečky. Kůži dosti silně osolíme a maso dopečeme bez polévání do červena.
Přílohy: knedlíky houskové, bramborové z vařených nebo syrových brambor a dušené
zelí české nebo moravské.
Vepřová pečeně s pepřem.
600 až 700 g vepřového masa z plece nebo kýty, sůl, pepř, 1 lžíce másla, 1 lžička hladké mouky
Libové maso skrojíme tak, aby vznikl celistvý plát. Naklepeme jej, posolíme, opepříme,
pevně svineme a ovážeme tenkým motouzem. Na pekáčku rozehřejeme větší část
másla (menší část necháme zvlášť na zahuštění), maso na něm po celém povrchu opečeme, pak je mírně podlijeme horkou vodou a pečeme do měkka. Šťávu zahustíme
zbylým máslem smíchaným se lžičkou mouky a ještě krátce povaříme.
Přílohy: jemný knedlík, rýže nebo dušená zelenina.
Vepřová pečeně na zelenině.750 g vepřového masa bez kosti (z plece, kýty nebo pečínky), sůl, 1 lžíce másla, 1 stroužek česneku, 1 lžíce octa, vývar z hovězího masa, 1 lžička hladké mouky, šálek kořenové zeleniny nakrájené na nudličky, 1 malá cibule
Maso omyjeme, osušíme a potřeme je česnekem utřeným se solí. Upravené maso vložíme do kastrolu na větší část másla, přilijeme několik lžic vývaru, ocet a maso
opečeme po obou stranách. Pak je mírně podlijeme a dusíme do poloměkka. Zvlášť
podusíme na zbytku másla zeleninu a rozkrájenou cibuli. Šťávu z masa zaprášíme
moukou, osmahneme a podlijeme. Do šťávy přidáme podušenou zeleninu s cibulí a s
masem dodusíme do měkka. Šťávu necedíme.
Přílohy: smažené bramborové hranolky, dušená zelenina, saláty.
Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet